BKZ BELGIJA: Osuđujemo demonstraciju sile nad Bošnjacima od strane srpske policije

Vijest o brutalnom demonstriranju sile od strane srpske policije u Novom Pazaru, i torture koja se konstantno i sistematski vrši nad bošnjačkim življem koje je tek počelo vjerovati da su takve scene sada već prošlost u Srbiji, je zaprepastila sandžačku dijasporu i cijelu međunarodnu demokratsku javnost. Ponašanje ljudi koji predstavljaju vlast je postalo više nego primitivno i to nas navodi da mi Bošnjaci u dijaspori moramo sa zabrinutošću razmišljati o budućnosti naših familija zatečenih na prostoru Sandžaka.

Demonstracija sile ispred kuće uvaženog muftije Zukorlića, legitimnog predstavnika Bošnjaka u Sandžaku pa i sire, je sramni gest koji je režimska policija na čelu sa njihovim ljigavim političarima usmjerila u zastrašivanju Bošnjaka Sandžaka, i ta nedjela su rezultat nastavljanja hajke nad istinskim predstavnicima Bošnjaka gdje se osim dokazane krađe na izborima, sistematski šikaniraju viđeniji i uspješni bošnjaci poput i fudbalera Adema Ljajića iz nacionalne ekipe RS i tako redom.

Primjerice, nametanje pjevanja srpske himne Bošnjaku liči na nametnje pjevanja nacisticke himne Jevreju. Nije slučajno da bas danas 31/O5/2012 kada je tužan dvadeseti rođendan gdje su posljednjeg dana maja 1992. godine, vlasti bosanskih Srba u Prijedoru izdale naređenje da nesrpsko stanovništvo u ovom gradu mora obilježiti svoje kuće isticanjem bijelih čaršafa ili zastava i da pri izlasku iz kuće oko ruke mora nositi bijele trake.

Samo na području općine Prijedor formirano je čak 57 logora. U cijeloj BiH je napravljeno 653 logora, u Srbiji 27, u Crnoj gori 12, u Hrvatskoj 3. Sve ukupno: 695 logora, za koje znamo.
Eto i današnji postupak je još jedan udar na Bošnjake Sandžaka, pokusaj da se zamota u crno jer su po svemu sudeći vidno stavljane bijele trake od ministra Dačića i obnove Srbiju u vrijeme devedesetih.
Najoštrije osuđujemo ovaj čin, pozivajući vlast da se samokontrolira a ponosne sandžaklije da pokazu sabur i ne nasjedaju na provokacije!

Nedžad Ćeman 

Predsjednik BKZ Belgija