BKZ osuđuje Žandarmeriju zbog stvaranja haosa na novopazarskim ulicama

Bošnjačka kulturna zajednica najoštrije osuđuje demonstraciju sile, nasilničko ponašanje i provaljivanje u kuće građana Novoga Pazara i stvaranje atmosfere haosa na novopazarskim ulicama sa ciljem zastrašivanja građanstva od strane pripadnika Žandarmerije.

Nedopustivo je da Žandarmerija blokira ulicu u kojoj živi Glavni Muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer ef. Zukorlić i promovira svoj oružani arsenal pred građanstvom.

Provaljivanje vrata, upadanje u spavaće sobe pokrivenih muslimanki i prestravljivanje maloljetne djece podsjeća na najmračnije doba devedesetih godina i provocira građane da se zamisle u kakvoj državi i društvu žive.

Vrhunac politizacije Žandarmerije dogodio se kada je ista upala u ordinaciju u kojoj radi predsjednik Gradskog odbora Bošnjačke demokratske zajednice dr. Adnan Čaušević.

Pozivamo institucije vlasti da po hitnom postupku sprovedu istragu i utvrde ko je odgovoran za ovakav odnos Žandarmerije prema građanima Novoga Pazara, posebno zbog traumiranja maloljetne djece i narušavanje intime pokrivenih muslimanki. Ukoliko to ne učine, smatrat ćemo da lično stoje iza ovog čina.

Tačno na današnji dan prije deset godina u Novi Pazar je došao premijer Zoran Đinđić donijevši najradosniju vijest da je Vlada dala saglasnost za osnivanje Internacionalnog univerziteta u Novome Pazaru, čime je rođena nada da će državna vlast obezbijediti ambijent u kome će se svi građani osjećati ravnopravnim. Nakon deset godina odnos režima podsjeća nas na devedesete godine čime se nada u bolju budućnost i ravnopravnost svih građana nastoji ugasiti.

Bošnjačka kulturna zajednica sve svoje resurse stavlja na raspolaganje građanima koji su na bilo koji način doživjeli povredu individulanih i kolektivnih prava od strane pripadnika Žandarmerije i u saradnji sa Odborom za zaštitu ljudskih prava i sloboda Bošnjačkoga nacionalnog vijeća pokreće niz akcija u sprječavanju torture nad građanima Novoga Pazara i Srbije.

 

Odbor za informiranje