BOŠNJAČKA KULTURNA ZAJEDNICA I RUMELI FEDERACIJA IZ BURSE – RUDEF POTPISALI PROTOKOL O SARADNJI

Visoka delegacija Bosnjačke kulturne zajednice je u toku svoje trodnevne posjete Republici Turskoj, od 27 do 30. aprila 2012. godine, ostvarila brojne kontakte sa raznim predstavnicima nevladinih udruženja i asocijacija, ali i sa brojnim poslovnim i kulturnim djelatnicima. Delegaciju su činili predstavnici BKZ-a: BKZ za Srbiju – Mirsad Bećirović, BKZ za Crnu Goru – Hazbija Kalač, Abdurahman Kujević, Dževat Redžematović i Enes Falja, BKZ za Makedoniju – dr. Džemil Bektović i BKZ za Bosnu i Hercegovinu – Emir Ferizović. Član delegacije je bio i mladi arhitekta Adnan Ademović. 

Posebno je važno istaći da je kao uvertira uspješne posjete bio prijem kod predsjednika Vijeća Asocijacije Kent iz Burse gosp. Mehmeta Semiha Pale, koji je prošetao visoku delegaciju Bošnjačke kulturne zajednice kroz njihov grandiozni Kulturni centar – Kent koji sadrži nekoliko konferencijskih sala za međunarodne kongrese i simpozije. Domaćini su se pohvalili da su imali izuzetnu čast da im ovaj Kongresni centar otvori premijer Republike Turske gosp. Redžep Tajip Erdogan. Tu je ostvaren prvi kontakt i sastanak sa ovom asocijacijom koja obuhvata u svojem sistemu brojne podružnice i ogranke.

Kruna ovog putovanja je bila svečanost potpisivanja Protokola za saradnju između Bošnjačke kulturne zajednice i Rumeli Federacije iz Burse – RUDEF koja je istovremeno bila domaćin delegaciji BKZ-a. Iza brojnih sastanaka koji su prethodili samom formalnom potpisivanju Protokola došlo se do zaključka o neophodnosti čvršćeg povezivanja najveće nevladine organizacije koja okuplja iseljenike sa Balkana u Republici Turskoj i najveće nevladine organizacije Bošnjaka u svijetu – Bošnjačke kulturne zajednice, koja ima svojih 11 ogranaka diljem svijeta, od SAD, preko Evrope do balkanskih zemalja. Sam čin potpisivanja Protokola desio se 28.aprila u Bursi, u prostorijama Rumeli Federacije – RUDEF na kojem su prisustvovali brojne televizijske ekipe i novinske agencije. U ime delegacije Bosnjačke kulturne zajednice Protokol je potpisao Hazbija Kalač, predsjednik BKZ-a za Crnu Goru, dok u ime Rumeli Federacije potpisnik je bio gosp. Suajb Toprak, predsjednik dotične organizacije. Iza formalnog potpisivanja Protokola i slikanja za medije došlo je do prvog oficijalnog sastanka ovih dviju nevladinih organizacija u punom sastavu. Na sastanku su razmotrene ideje i prijedlozi od obostranog interesa i sami modaliteti saradnje. Prevladalo je mišljenje da potpisani Protokol ne smije ostati samo slovo na papiru, već da se iskreno i bratski krene u praktičnu implementaciju dogovorenih akcija i projekata. O nekim projektima iz domena kulture, vezani za naše područje, prezentaciju je izvršio prof. dr. Džemil Bektović, predsjednik BKZ-a za Makedoniju.

U toku daljeg boravka višečlana delegacija BKZ-a je ostvarila kontakte sa predstavnicima Biznis asocijacije Rumeli Federacije koji su se raspitivali oko njihovog mogućeg angažmana, ali i sa njihovim predstavnicima za sportska i kulturna pitanja. Iza poziva za uzvratnu posjetu dogovoreno je veoma brzo da jedna visoka delegacija Rumeli Federacije bude gost BKZ-u u Sandžaku, Crnoj Gori i Makedoniji i da se na taj način na licu mjesta upozna sa radom ovih organizacija i provjere mogućnosti njihove participacije.

Neki od turskih medija koji su propratili potpisivanje svečanog protokola