Promotivna skupština BKZ-a u Luksemburgu okupila preko hiljadu ljudi

Iz dana u dan, srce bošnjaštva sve jače odkucava, a sinoć je zakucalo punim intezitetom u srcu Evrope, te napunilo pozitivnom energijom, svaku arteriju bošnjačkog bića među Bošnjacima u dijaspori. Naime, kao što je bilo i najavljeno, u subotu (17. marta), održana je Promotivna skupština Bošnjačke kulturne zajednice u Luksemburgu (BKZL).

[nggallery id=71]

Tom prilikom, okupilo se više od hiljadu Bošnjaka i Bošnjakinja, a također i zavidan broj Luksemburžana, kako bi podržali BKZ u Luksemburgu, i pozdravili govornike skupa, koji su za tu priliku doputovali iz matice Bosne, Sandžaka i Kosova.

Skup je moderirao gos. Mehdija Čelebić. Prisutnima se najprije obratio gos. Faruk Ličina, predsjednik BKZ-a u Luksemburgu. Nakon njega, prisutne je pozdravio predsjednik udruzenja CLAE, gos. Furio Berardi.

CLAE je dugogodišnji organizator jednog od najvećeg kulturološkog događaja koji se odvija jednom godišnje u Luksemburgu – Festivala migracija, kultura i građanstva, u okviru kojeg je bila upriličena Promotivna skupština BKZ-a u Luksemburgu.

Uslijedilo je prikazivanje skraćene verzije filma “Vjeronauka”, autora Jasmina Mulahusića. Film je jedan jedan od prvih uspješnih projekata BKZ u Luksemburgu. Tretira pitanje pokušaja negiranja dijela bošnjačkog identiteta, te se osvrće i na poznatu praksu likvidiranja uglednih bošnjačkih velikana i intelektualaca. Nakon filma, riječ je uzeo gos. Sabahudin Selimović, predsjednik SHOURE, Islamske zajednice u Luskemburgu.

Uslijedilo je obraćanje predsjednika BKZ-a, i ujedno prvog domaćina skupa – gos. Jahje Fehratovića, a odmah nakon njega, prisutnima se obratio i gos. Hazbija Kalač, u svojstvu  predsjednika BKZ-a Crne Gore, kao i gos. Almir Muratović, predsjednik BKZ-a za Petnjicu i Berane. Nakon njih, prisutne je poselamio i glavni urednik novoosnovanog bošnjačkog magazina PanBošnjak Nedžad Latić. Uslijedilo je obraćanje teologa i islamskog psihologa, gos. Edina Tule, koji je trener na interaktivnim seminarima emocionalne inteligencije i islamske psihologije i autor knjiga koje tretiraju savremene interpretacije kur’anskih značenja. Nakon toga, kratko se prisutne je poselamio i gos. Hako Duljević, veliki vakif i jedan od najuspešnijih sandžačkih biznismena u Bosni i Hercegovini, koji se nalazi na čelu više institucija od velikog značaja za Bošnjake. U svojstvu zamjenika ministra dijaspore Vlade Republike Kosova, prisutnima se obratio gos. Ćerim Bajrami.

I na kraju, najavljeno je obraćanje specijalnog gosta večeri, Glavnog muftije u Srbiji, Muamera ef. Zukorlića. Sam njegov izlazak na govornicu je predstavljao pravi spektakl, jer je propraćen gromoglasnim tekbirima iz stotine grla i gromkim aplauzom. Muftija Zukorlić je još jednom dokazao da ga je Uzvišeni Stvoritelj obdario sažetim govorom i liderskim sposobnostima. Na svaki njegov spomen obnavljanja autonomije Sandžaka, salom bi odjeknuo žestok aplauz, što samo potvrđuje, da su prisutni Bošnjaci i Bošnjakinje svjesni značaja neminovnog povratka autonomije Sandžaka.

 

Dijaspora svjesnija jer je slobodnija

U svom obraćanju, Muftija je istakao da „zahtjev za obnovu autonomije Sandžaka nije ćeif, već neminovnost“. Također je istakao da je „Beograd uhvatio mačka za rep, i da nemamo mi oštru retoriku, već ima mačak oštre nokte“. Muftija Zukorlić je čestitao BKZ-u u Luksemburgu na organiziranju tako uspješnog promotivnog skupa,  te je naglasio da je „dijaspora svjesnija jer je slobodnija“.

Pored nadahnutih obraćanja gore navedenih izlagača, pozitivnoj atmosferi je doprijenilo i izvođenje sevdalinki na tradicionalan i vrlo originalan način, od strane Semina Rizvića iz Bosne. Njegov zadnji album sevdalinki je posvećen Sandžaku, i izašao je iz produkcije prije samo nekoliko dana, pod pokrovoteljstvom BKZ-a Luksemburga.

Značajno je još navesti da su skupu prisustvovali i predstavnici Zajednice Sandžačke dijaspore (ZSD), te predstavnici bošnjačkih udruženja iz Holandije, Njemačke, Francuske, Belgije, Danske i Švedske.

 

Poslovni ručak i intervju

Također, istog dana, prije Promotivne skupštine, održan je poslovni ručak Muftije i njegovih bliskih saradnika, i uspješnih bošnjačkih privrednika u Luksemburgu, s ciljem upoznavanja, umrežavanja kroz Sandžak biznis asocijaciju i Bošnjacku nacionalnu fondaciju, čiji predsjednik, gospodin Hako Duljević je također prisustvovao skupu.

Nakon ručka, medijska sekcija BKZ-a u Luksemburgu je napravila video intervju s muftijom Zukorlićem, s namjerom da isti bude preveden na njemački i francuski jezik – da bi nakon toga bio proslijeđen na sve relevantne adrese evropskih institucija i nevladinih organizacija u Luksemburgu, i šire, s ciljem internacionalizacije pitanja diskriminacije Bošnjaka u Sandžaku.

U danima koji su pred nama, bićete u prilici da čitate detaljni izvještaj sa skupa, a također, BKZ u Luksemburgu se potrudila da sve proprati okom kamere, tako da ćete nakon obrade snimka, biti u prilici da uživate u gledanju istog.

Sve čestitke Bošnjacima Luksemburga i dijaspore. Bošnjačka kulturna revolucija je nezaustavljiva.

Muhamed Ćeman iz Luksemburga
Izvor: Islamskazajednica.org