Montiranje sudskog procesa protiv sandžačkog gazije Seada Šaćirovića

Predsjednik Odbora za zaštitu ljudskih prava i sloboda, prof. dr. Admir Muratović uputio je dopis Višem javnom tužilaštvu i PU u Novom Pazaru u povodu sve učestalijih pritisaka od strane ovih institucija na čelne ljude bošnjačkih nacionalnih institucija.

– Poštovani, u posljednje vrijeme svjedoci smo sve češćih pritisaka na zvaničnike Bošnjačke demokratske zajednice i Narodnog vijeća Sandžaka od strane Policije i Tužilaštva .

Odboru za zaštitu ljudskih prava i sloboda BNV obratio se Sead Šaćirović Predsjednik IO BDZ i Predsjednik Izvršnog vijeća Sandžaka i obavijestio nas politički motiviranim pritiscima od strane Policije i Tužilaštva na njega lično.

Ogorčeni smo ponašanjem ovlaštenih organa države Srbije koji se koriste u cilju obračunavanja sa onima koji nisu po volji režima u Beogradu i njegovih poslušnika u Novom Pazaru.

Postavljamo pitanje, ako je bilo elemenata krivične odgovornosti Seada Šaćirovića u vezi sa događajima od prije dvije godine tokom nasrtaja policije i Ljajićevih poslušnika na vakufsku imovinu na „Vakufu Mearif“ na Hadžetu, zašto se to tada nije procesuiralo već se to čini u jeku predizbornih aktivnosti, čime se jasno aludira da se radi u politički naručenom procesu.

Indikativno je da ovi pritisci dolaze usporedo sa histerijom vladajuće oligarhije u Sandžaku, kao i njihovih satelita iz nevladinog sektora, ali i režimskih medija, te ozbiljnih informacija o pripremi atentata na vrhovne autoritete Islamske zajednice u Srbiji.

Odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda, u konkretnom smislu preduzeće sve mjere i radnje u cilju informiranja domaćih i stranih organizacija za zaštitu ljudskih prava, ambasada stranih zemalja i druge o ovom ali i drugim oblicima pritisaka na zvaničnike BDZ i Narodnog vijeća Sandžaka.

Tražimo hitno od nadležnih u Policiji i Tužilaštvu da nas u roku od 24 časa, pisanim putem, obavijeste o svim činjenicama vezanim za ovakvo postupanje prema Seadu Šaćiroviću, kao i o tome ko je nalogodavac i ko stoji iza cijelog slučaja. – navodi se u saopćenju Odbora za zaštitu ljudskih prava i sloboda Bošnjačkog nacionalnog vijeća koje je potpisao predsjednik prof. dr. Admir Muratović.

Izvor: BNV.rs