Autonomija Sandžak i pobjeda BDZ-a su put slobode Bošnjaka

Amsterdam – Bošnjaci Holandije su imali čast da se sastanu sa članovima visoke delegacije Sandžaka koju su činili Emir Elfić – predsjednik BDZ, Hako Duljević – predsjednik SABA i Jahja Ferhatović – predsjednik BKZ. Pored tročlane visoke delegacije Sandžaka Bošnjake Holandije su zijaretili i potpredsjednik ZSD Ahmet Ahmatović iz Kasela, Iljaz Kurtanović iz Mulheim an der Ruhr – uspješni preduzetnik i aktivista u mnogim bošnjačkim udruženjima i Mithad Bećirović iz Bilefelda.

Ovo je bio prvi zvaničan susret predstavnika legitimnih Sandžačkih institucija sa bošnjačkom dijasporom u Holandiji.

Prvog dana posjete delegacija je sa svojim domaćinom aktivistom i jednim od osnivača ZSD za Holandiju Mirsadom Kuburovićem prisustvovala humanitarnoj večeri. Koja je organižovana pod pokroviteljstvom ZSD za Holandiju i kluba Bosna iz Arnhema, a u svrhu prikupljanja novčanih sredstava za pomoć ratnom komandantu i dobitniku zlatnog ljiljana Salku Hajdareviću.

BDZ DO POBJEDE – SANDŽAK DO SLOBODE

Pred vise od 480 okupljenih skupu su se obratili spomenuti gosti. Posebnu pažnju i oduševljene prisutnih zavrijedelo je obraćanje mladog i perspektivnog sandžačkog političara gospodina Emira Elfića predsjednika BDZ, koji je tokom svog nadahnutog govora cesto bio prekidan aplauzima i ovacijama svih prisutnih.

Nakon njegovog obraćanja gromkim aplauzom, odlazeći sa bine prisutni nisu skrivali zelju da se upoznaju i fotografišu sa mladim sandžačkim političarom uz brojne komentare: „Ovaj momak ce biti nakon sljedećih parlamentarnih i općinskih izbora u Sandžaku – Novi politički lider Sandžak“ kao i parole: „BDZ do pobjede –Sandžak do slobode“.

[nggallery id=70]

TRIBINA: SANDŽAK – PREKOGRANIČNA REGIJA

Drugog dana zijareta Bošnjacima Holandije visoka delegacija Sandžaka je prisustvovala održavanju tribine „Autonomija Sandžaka – prekogranična evropska regija perspektive i izazovi“. Na ovu temu izlagači su bili gospodin Enes Nuhović – predsjednik ZSD za Holandiju, Muhamed Mahmutović književnik, borac i jedan od potpisnika autonomije Sandžaka, gospodin Sulejman Alicković – etnolog, gospođa Elifa Kriještorac – pjesnikinja, borac za autonomiju Sandžaka gospodin Hako Duljević – predsjednik SABA i na samom kraju mlada politička nada Sandžaka gospodin Emir Elfić predsjednik BDZ Sandžaka.

U uvodnom djelu tribine uz riječi dobrodošlice domaćin skupa aktivista NVS za Holandiju gospodin Mirsad Kuburović se zahvalio musafirima i prisutnima. Nakon uvodnog dijela u kome je domaćin prisutnima govorio o značaju i sve vise aktualnom pitanju autonomije Sandžaka, kako u Sandžaku, Srbiji, regionu Balkana, tako i EU u cjelini. Odmah zatim su izlagači prisutnima iznosili svoje argumente i obrazloženja zbog čega je autonomija Sandžaka toliko važna za Bošnjake, Srbe, Crnogorce i ostale narode u Sandžaku. Posebnu pažnju prisutnih je zavrijedila besjeda izlagača gospodin Haka Duljevića kojeg su prisutni već u samoj najavi od strane domaćina pozdravili velikim aplauzom. Nakon nešto vise od dva sata, koliko je trajalo obraćanje izlagača prisutnima, pristupilo se diskusiji sa članovima visoke delegacije Sandžaka.

Predsjednik ZSD za Holandiju je upoznao visoku delegaciju Sandžaka o dosadašnjim aktivnostima ZSD za Holandiju o zahtjevima koji su još uvjek neriješeni kao i o svim novim inicijativama i projektima koje je pokrenula ZSD za Holandiju.

Najviše pažnje posvetili smo razgovoru o Zahtjevu sandžačke dijaspore na pitanje formiranja predstavništva NVS za Holandiju. Članovi visoke delegacije Sandžaka su izrazili otvorenost za saradnju i pomoć legitimnih sandžačkih institucija po ovom pitanju i dali punu podršku za formiranje predstavništva NVS za Holandiju.

Razgovaralo se i o poboljšanju položaja sandžačke dijaspore u Holandiji i svijetu, njihovoj zainteresovanosti za aktivnim učešćem u društvenim i političkim zbivanjima u Sandžaku, te izgradnji partnerskih odnosa sa zvaničnim Beogradom i Podgoricom.

Sandžačka dijaspora u Holandiji je također izrazila svoje nezadovoljstvo radom ambasade Srbije u Holandiji i njihovom slabom saradnjom sa udruženjima, zajednicama sa sandžačkim, bošnjačkim predznakom.

Na samom kraju domaćin skupa Mirsad Kuburović je pročitao poruku koju je uputio predsjednik Izvrsnog vijeća NVS gospodin Sead Saćirović koje prenosimo u cjelini:

Esselamu alejkum braćo i sestre Bošnjaci i Bošnjakinje, uvaženi gospodine Kuburoviću,

sa posebnom pažnjom i nadahnućem sam se spremao da budem vaš gost u Holandiji i danas sa vama podijelim trenutke radosti sto smo živi i zdravi a Bogami i da se podsjetimo bolne istine o brojnim genocidima sto su izvršeni nad našim narodom od strane onih koji ne poznaju savremene civilizacijske vrijednosti niti poštuju nepovredljivost ljudskog života i pravo na slobodu.

Međutim, zbog mog iznenadnog puta u službenu posjetu Saudijskoj Arabiji i neplaniranog dužeg boravka u njoj, te nemogućnosti da avionske linije uskladim sa današnjim terminom i ovim uvaženim skupom kom sam se trebao obratiti, eto ja nisam sa vama, i zbog toga duboko žalim.

Moja malenkost se obraća vama koje besprijekorno poštujem i cijenim, da prihvatite moju ispriku i izvinjenje što danas ovom veličanstvenom skupu nisam u mogućnosti prisustvovati.

Nadam se da ćemo se nekom drugom prilikom sresti i nastaviti saradnju na polju borbe za slobodu našeg naroda. Borba za slobodu Bošnjaka nema alternativu i ona nama Bošnjacima treba biti odmah nakon borbe da budemo sto bolji muslimani. Da budemo ljudi,moćni, jaki i nepobjedivi. Da budemo od onih koji se ne svete, ali ne zaboravljaju i neće halaliti. Da radimo na obrazovanju i usavršavanju nas samih, naše djece i porodice, a onda i društva u cjelini.

Bošnjak jednom već mora postati moćan. Veliki borac za mir, ljudska prava i toleranciju, nobelovac Nelson Mendela je kazao: „Kada ti vlast oduzme slobodu, jedini put do slobode je moć.“

Zato budimo moćni i jaki na svim poljima. U vjeri, kulturi, toleranciji, obrazovanju, politici, kapitalu, sadaki, pomaganju, jedinstvu i drugim oblicima jačanja svog nacionalnog i vjerskog korpusa. Ovo je put ka slobodi nas, naše Bosne i našega Sandžaka.

Kako ne bi smo nikad zaboravili našu Bosnu i naš Sandžak trebamo se odmah nakon pozdravljanja sa SELAMOM pozdravljati riječima VIDIMO SE U BOSNI I VIDIMO SE U SANDŽAKU.

S poštovanjem i uz mahsuz selame,

Sead Šaćirović, predsjednik Izvršnog vijeća Sandžaka

Na samom kraju Bošnjaci Holandije se zahvaljuju Islamskoj zajednici u Srbiji, NVS, BNV, BKZ, BDZ, SABA, Liga za Sandzak, ZSD za Zapadnu Evropu, ZSD za Holandiju, Džematu Amsterdam, TV Sandžak i Nacionalnoj reviji za politiku i kulturu „Sandžak“ na pomoći u realizaciji prve zvanične posjete legalnih institucija Sandžaka Bošnjacima Holandije.

Da su nam vječni naša Bosna i naš Sandžak

Piše: Mirsad Kuburović