„KO U OVOJ ZEMLJI ZABORAVI STANICU ŠTRPCI I 27. FEBRUAR ODUSTAO JE OD BUDUĆNOSTI“

Jučer je u Prijepolju održana Komemorativna akademija „Štrpci bez mezara“ za 19 građana Sandžaka (18 Bošnjaka i jedan Hrvat) otetih u stanici Štrpci 27. februara 1993. godine. Akademiji su prisustvovali vrhovni vjerski poglavar Bošnjaka reisu-l-ulema dr. Mustafa ef. Cerić, glavni muftija Muamer ef. Zukorlić te brojne delegacije Islamske zajednice, Narodnog vijeća Sandžaka, Bošnjačkog nacionalnog vijeća, Bošnjačke demokratske zajednice, Bošnjačke kulturne zajednice, Bošnjačke nacionalne fondacije, Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru, Lige za Sandžak i dr. [nggallery id=68]

Neposredno prije početka Akademije delegaciju iz BiH na čelu sa Reisu-l-ulemom u prostorijama BNV-a u Prijepolju primio je predsjednik Samir Tandir u društvu glavnog muftije Muamer ef. Zukorlića, dr. Mevluda Dudića, Rešada ef. Plojovića, Hajra ef. Tutića, Seada Šaćiroića i dr. Admira Muratovića.

Na početku Akademije u ime domaćina obratio se predsjednik Samir Tandir. Potom su se prisutnoj rodbini i prijateljima stradalih u Štrpcima te ostalim gostima obratili glavni muftija Muamer ef. Zukorlić i reisu-l-ulema dr. Mustafa ef. Cerić.

Nakon akademije uslijedilo je tradicionalni mimohod šutnje do spomenika stradalim u Štrpcima u Šarampovu. Kolonu od više hiljada ljudi predvodio je Reisu-l-ulema, koji je ispred spomenika proučio dovu za šehide Štrbaca.

Kolona se zaustavljala dva puta: ispred zgrade Suda i zgrade Opštine u Prijepolju u znak protesta što državni organi Republike Srbije ni dan danas nisu ništa poduzeli da se počinitelji ovog genocida adekvatno kazne.

Izvor: Mesihat.org