Muftija Zukorlić: Uloga porodice (Izolacija kriminala – temelj opstanka zajednice III)

20. februara 2012. u organizaciji Revije Sandžak u Velikoj sali Mešihata održan je treći nastavak tribine „Izolacija kriminala – temelj opstanka zajednice“. Izlagač je i ove večeri bio glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer ef. Zukorlić, a tema o kojoj je Muftija govorio bila je „Uloga porodice“.

Muftija je svoje izlaganje postavio na temeljima učenja islama, kao i drugih monoteističkih religija i moralnih pokreta, da je porodica osnovna ćelija na kojoj počiva ljudska zajednica i ljudsko društvo, a da su malobrojne ideologoije bile protagonisti protiv porodice, među kojima je i marksistička.

Glavni muftija je istakao da je do 1912. godine na prostorima Sandžaka vladala Osmanska država koja je zastupala islamsko-šerijatsko učenje i na taj načn štitila sve sfere ljudskog života i muslimana i ne muslimana.

„To znači da je porodica kao visoko izražena vrijednost muslimanskog društva bila u potpunosti zaštićena. Od aneksiranja Sandžaka od strane Srbije i Crne gore, sve vrijednosti muslimana uključujući i vrijednost porodice dolaze na udar novih vladara i novog pogleda na život. Time počinje jedno tamno razdoblje za cijelokupni muslimanski, ali i bošnjački identitet na ovome prostoru. Porodica od tog trenutka koliko god dolazi na udar novih vladara, sa druge strane dobija još značajnije na svojoj društvenoj ulozi zato što gubljenjem institucije države koja štiti narod, svaki pojedinac koji se u srcu suprostavljao asimilaciji i odlučio da brani sopstveni identitet to je jedino mogao implementirati pod krovom svoje kuće u okviru svoje porodice. Jedini, uslovno rečeno, institucionalni oblik koji nije bio potpuno okupiran i aneksiran, bila je porodica.“ – rekao je Glavni muftija.

On je kroz svoje predavanje govorio o programima razaranja velikih, uticajnih i uglednih bošnjačko-muslimanskih porodica i podijelio ih je na nekoliko perioda koji su bili brutalni i ideološki antiteistički i anti islamski. Period između dva rata, period poslije Drugog svjetskog rata pa do sedamdesetih godina prošlog vijeka, period od sedamdesetih godina do devedesetih i period nakon ratova koji su se desili na Balkanu devedesetih godina prošlog vijeka.

Muftija je istakao da je u svim ovim stradanjima i patnjama muslimana, posljednjih stotinu godina, institucija majke kao temelja islamske porodice je odigrala glavnu ulogu u očuvanju islamskog i bošnjačkog identiteta.

„Mi Bošnjaci, ako su nam sve razrušili, ako nam sve razruše. Ako su nam sve okupirali, ako nam sve okupiraju, ako sačuvamo instituciju majke, a to znači instituciju porodice, onda nam ne mogu ništa. I ovo što smo opstali je upravo zahvaljujući majkama koje su dok su dojile svoju djecu šaptale Šehadet koji se zajedno sa toplim mlijekom razlivao i po svijesti i po podsvjesti tog djeteta. Ako podignemo časne i čestite majke podigli smo zajednicu. Pucanjem porodice mi Bošnjaci kao narod nestajemo.“ – rekao je Muftija.

Muftija je zaključio da nema sreće u društvu bez sreće u porodici i zamolio muslimane da djecu ne puštaju u život dok ih za to ne pripreme dajući im šehadet, imanske šarte, mejtep i vjeronauku.

„Ne budite dušmani svojoj djeci jer ih napolju čekaju dušmani, čekaju ih vukovi koji će ih kroz jeftinu zabavu prljavih kafića i diskoteka pretvoriti u meso koje se žvaće i baca. Zato ako hoćete da kroz porodicu okusite sreću ovoga svijeta ne dozvolite da vam djeca odrastu i odu u život bez odgoja vjere i morala, i druga stvar ne pusti dijete u život da mu ne daš obrazovanje. Ako ga ostaviš bez znanja predao si ga da bude rob raznim vlastodršcima i tiranima. Nikada neće biti slobodan čovjek, jer nepismen čovjek je tuđ čovjek.“ – rekao je Muftija na kraju svojeg izlaganja.

[nggallery id=65]

Izvor: Sana Press