Održan sastanak BKZ-a u New Yorku

U nedjelju, 12. februara t.g. održan je sastanak Inicijativnog odbora Bošnjačke kulturne zajednice u New Yorku. Sastankom je predsjedavao predsjednik IO BKZ Ismet Pjetrović, dok su radnim odboru bili još dr. Mersim Ziljkić i rukovodilac Predstavništva Sandžaka u New Yorku Smajle Srdanović, zapisnik je vodio dipl. ecc. Muharem Purišić.
Na početku sastanka ašare iz Kur’ana Časnog je proučio Fuad ef. Šabović, dok je u svojstvu predsjednika IO BKZ Pjetrović se ukratko osvrnuo o značaju i neraskidive povezanosti islamskih vrijednosti i bošnjačke kulture. On je pozvao “Bošnjake i Bošnjakinje na vlastito preispitivanje i izgrađivanje međusobnog povjerenja, koje nam je neophodno u vaktu kad nam drugi žele doći glave”, rekao je Pjetrović, posebno ističući “sa licemjernim facama i prodanim dušama Bošnjaci se moraju obračunati. Oni su jedan od ključnih razloga bošnjačkog stradanja”, zaključio je on.

Dr. Ziljkić je posebno naglasio koliko je za Bošnjake u New Yorku, ali i na cijelom sjevernoameričkom kontinentu, značajno osnivanje jedne kulturne asocijacije kakva je BKZ, koja je u svim državama svijeta gdje žive Bošnjaci izazvala kulturnu revoluciju. On je pozvao Bošnjake iz svih krajeva da se uključe u rad BKZ i daju svoj doprinos u kulturnom uzdizanju svojih potomaka.
Rukovodilac Predstavništva Sandžaka u New Yorku Smajle Srdanović je upoznao prisutne da će uskoro na najelitnijem mjestu na Mannhatanu, biti otvoren ured iz kojeg će, ako Bog da, krenuti sve aktivnosti lobiranje za Sandžak, naravno i za BiH. “Bošnjaci koji žive u New Yorku”, rekao je Srdanović, “moraju iskoristiti povoljnosti ove svjetske metropole, ali i svi moraju imati u vidu da je ovo najznačajini grad u svijetu u kojem su smještene dvije stotine ambasada i misija članica UN-a…”

Sastanak BKZ-aDio članova Inicijativnog odbora Omladinskog kluba BKZ-a

U nastavku nakon što je usaglašen Dnevni red sastanka, u krajnje prijatnoj i radnoj atmosveri obrađivala se tačka po tačka, uz poseban naglasak značajnih prijedloga i diskusija, sve u cilju što bržeg napredka BKZ-a u ovom gradu ali državi.

S obzirom da je bilo riječi o članstvu, članarini i boljem daljnem funkcioniranju, do Izborne skupštine za sekretara BKZ-a je imenovan Senad Kočan, a za blagajnike Muharem Purišić i Izet Dervišević.

Jedan od istaknutih aktivista bošnjačke komune u NY Esmir Bektešević je upoznao prisutne sa sadržajem Statuta BKZ na osnovu kojeg je ova institucija registrirana u S i CG. S obzirom da postojeći statut treba prilagoditi zakonu države u kojoj živimo i radimo, imenovana je Komisija za izradu statuta, koju čine: dr. Mersim Ziljkić, Muharem Purišić, Esad Krcić, Aida Šarkinović, Šeki Javorovac, Mirsad Klapija i Esmir Bektešević.

U godini 2012. i 2013. se navršava 100 godina od genocida u plavsko-gusinjskom kraju, tim povodom imenovani su članovi odbora, uz poseban naglasak da se upućuje poziv IZ & KC Plav-Gusinje, IC Monticello, Bosansko-Hercegovačkom islamskom centru, Folklornim grupama, fondacijama kao i svim drugim oblicima organiziranja u New Yorku i okolici da predlože svoje članove za ovaj odbor kako bi zajednički organizirali i obilježili ovaj tužan datum u historiji Bošnjaka i Albanaca plavsko-gusinjskog kraja.

U Odbor za komemoraciju žrtava genocida nasilnog masovnog pokrštavanja u plavsko-gusinjskom kraju, BKZ u New Yorku je izabrao sljedeće članove: Esad Krcić, Esmir Bektešević, Mirsada Šiljković, Aida Šarkinović, Ifet Seferović, dipl. maš. ing. Šefkija Radončić, dr. Mersim Ziljkić, Avdo Metjahić i dok je ispred Bošnjačkog islmaskog i kulturnog centra imenovan Džeko Mujević.

Značajno je naglasiti da je na sastanku prisustvao jedan broj bošnjačkih omladinaca, što je sve prisutne na sastanku potaklo da insistiraju osnivanje Inicijativnog odbora Omladinskog kluba Bošnjačke kulturne zajednice u New Yorku. U Inicijativnom odboru su izabrani:
Bekim Bacović, Amer Pjetrović, Edin Klapija, Haris Radončić, Elvis Klapija, Adis Radončić, Edin Bacović, Alijana Javorovac, Fikret Todić, Haris Graca, Adisa Seferović, Abdulah Dervišević, Alaudin Kolenović i Halil Todić.

Ovaj odbor na čelu sa Bekimom Bacovićem dobio je zadatak da do narednog sastanka BKZ obavijesti što više omladinaca i omladinki i da ih pozovu da se uključe u Omladinski klub ali i uopće rad BKZ-a.

Naglašavamo da svi članovi Incijativnog odbora BKZ u New Yorku uputili bezrezervnu podršku BKZ-u u Južnom i Sjevernom Sandžaku, te svim državama gdje je osnovana BKZ.

Posebna podrška je upućena Islamskoj zajednici u BiH na čelu sa reisu-l-ulemom dr. Mustafom ef. Cerićem i IZ u Srbiji na čelu sa glavnim muftijom Muamerom ef. Zukrolićem, i da istraju na svim poljima djelovanja.

Ističemo da je sastanak BKZ-a održan u prostorijima novoformiranog Bošnjačkog islamskog i kulturnog centra u njujorškoj Astorji, čijim članovima se mahsuz zahvaljujemo na ukazanom gostoprimstvu. O njima ćemo posebno pisati, da se čuje, zna i pamti!

Na kraju još da naglasimo, da je Inicijativni odbor BKZ-a donio odluku da se sastanci održavaju u svim bošnjačkim centrima i zajednicama u New Yorku, jer su i članovi odbora iz svih zajednica.