„Bosna od A. do B. Izetbegovića“ promovirana i u Sjenici (FOTO)

Sjenica – U sali skupštine općine Sjenica sinoć (13. 2. 2012.) je održana promocija knjige „Bosna od A. do B. Izetbegovića“ autora Nedžada Latića. Knjigu su promovirali prvi njen čitalac u Sjenici predsjednik NVS-a Džemail Suljević i sam autor. Autor se na početku zahvalio prisutnima koji su, kako je kazao, učinili herojstvo, jer su za rad knjige po teškim vremenskim uslovima ipak se odazvali pozivu.

Potom je Džemail Suljević, kog je autor Latić najavio kao prvog čitatelja njegove knjige iz Sjenice promovirao život i djelo Nedžada Latića. Nezaobilazan faktor u njegovom životu je njegov brat Džemaludin, koji je bio razlogom da Nedžad upozna Aliju Izetbegovića.

Braca Latići drugovi sa Alijom Izetbegovićem. Dzemo je sa Alijom robovao, a Nedžad je napisao mnogo tekstova i kolumnama o Bosnjacima. Značajan je kritičar. Učesnik je svih događanja vezanih za pitanje Bošnjaka u predratnom, ratnom i postratnom periodu. Intelektualni je djelatnik i plodan pisac. Dao je presjek stanja Bošnjaka na međunarodnom planu, odnos Zapada i međunarodne politike prema Bosni, ali je poseban akcenat stavio na Bošnjačke političare.

[nggallery id=64]

Suljević se osvrnuo na odgovore koje daje knjiga „Bosna od A. do B. Izetbegovića“ a koje nije uspio naći ni u jednom drugom djelu.

Autor u knjizi daje odgovor na mnoga pitanja, na koja nisam nigdje našao odgovor. U ovoj knjizi sam našao odgovor „kako dalje“. Kroz te prijedloge i koncepte i ono što me je dojmilo pokušat ću da iznesem, ali to neće biti autentično dok je ne pročitate.

Zaključcima da danas u Bosni nema autentičnog nasljednika ideje Alije Izetbegovića, te da njegov sin nije ni blizu njegov nasljednik Suljević je na kraju kazao: Borce za sandžačko pitanje nazivaju ekstremistima. Zar može biti grijeh ako se neko zalaže za pravdu i ravnopravnost, da i za nas, kao i za ostale, važe evropski standardi. Kako to da za sebe traže sve, a nama ista prava negiraju.

Autor je predstavljajući spomenutu knjigu govorio o njegovoj knjizi „Boja povijesti“ ranije napisanoj o životu Alije Izetbegovića od 1983. god 2003. godine, tj. do njegove smrti, koja predstavlja prvi dio priče koju autor nastavlja u drugoj knjizi pod naslovom „Bosna od A. do B.“, što predstavlja Bosnu od smrti Alije Izetbegovića do njegovog sina Bakira, tj. do danas.

Ne znam šta prije da vam kažem. Ne pišem senzacionalno, već tačno i faktografski. U svojoj knjizi portretiram Aliju Izetbegovića kao nosioca bošnjačke nacionalne ideje. Džemo i ja smo bili nosioci te ideje zajedno sa rahmetli Alijom i drago mi je da moju knjigu komentira političar od kontinuiteta.

Latić je ukazao na problem današnje mlade inteligencije koja nema memoare svojih predaka, što ih stavlja u poziciju da o svojoj prošlosti ne mogu pisati adekvatno.

Bošnjaci nisu imali svoje memoare. Oni nisu smjeli pričati o svojim problemima, a kamo li zapisivati ih. Ne znamo jel’ Spaho ubijen il’ nije. Jel’ otrovan il’ nije. Muslimani nisu smjeli reći istinu o sebi. Svaki 8 Bošnjak je ubijen u drugom svjetskom ratu. Posebno je to bilo intenzivno u Sandžaku. Vi ste tada imali Srebrenicu. Ali to niste znali. Jer nemamo memoare! Zato je nama teško. Iz tih razloga sam napisao ovu knjigu. – naglasio je autor Nedžad Latić i dodao da se u knjizi može pronaći mnoštvo informacija koje moraju svi Bošnjaci znati, poput: Ko je nosilac i kada je napravljena prva stranka – 1906. godine Muslimanska nacionalna organizacija Ali-bega Filduza, a da su Spaho i Alija su kontinuitet te ideologije.

Nakon promocije prisutni su mogli kupiti primjerak nove knjige po promotivnoj cijeni od 600 dinara ili 6 eura. Interesovanje je bilo veliko, što govori o vrijednosti knjige.

Salahudin Fetić
Izvor: BKZ.rs