PROMOCIJA NACIONALNOG KALNEDARA I KNJIGE “BOSNA OD A. DO B. IZETBEGOVIĆA” NEDŽADA LATIĆA

U četvrtak, 2. februara 2012. u Plavu su promovirani Nacionalni kalendar Bošnjaka za 2012. godinu kojeg je izdala Bošnjačka kulturna zajednica (BKZ), a ujedno i promocija knjige Nedžada Latića – novinara i publiciste iz BiH Bosna od A. do B. Izetbegovića. Promocija je održana u Domu kulture u 20 časova.

Promociji je prisustvovao veliki broj Plavljana.

[nggallery id=63]

Skup je u svojstvu domaćina otvorio Dževat Musić – predsjednik Odbora BKZ-a u Plavu. On je izrazio dobrodošlicu prisutnima a potom predstavio goste među kojima su: predsjednik BKZ-a u Srbiji Jahja Fehratović, predsjednik BKZ-a u CG Hazbija Kalač, predsjednik Odbora BKZ-a u Petnjici Almir Plakić i dr. Među gostima su također bili i prof. dr. Admir Muratović – direktor Instituta za istraživanje zločina i genocida i autor spomenute knjige Nedžad Latić, koji su se obratili prisutnima.

Na početku programa je prikazan dvadesetominutni promotivni film o Nacionalnom kalendaru a potom su uslijedila obraćanja.Muratović je podijelio sa prisutnima osjećanje pomiješane sreće i žalosti, sreće zbog promocije Nacionalnog kalendara koja ih je okupila u Plavu, a žalost zbog onoga što je obilježilo historiju Bošnjaka Sandžaka što se iz prezentacije moglo vidjeti,  to su Genocidi.

Do sada smo se događaja iz naše historije sjećali pojedinačno, na bazi priča naših starih. Međutim, potreba je da institucijaliziramo sjećanje na našu povijest, posebno na Genocide koji nisu zaobišli ni plavo-gusinjane.

Međutim, radosna je činjenica da, kako godine prolaze, sve je više datuma u našoj povijesti koji nas podsjećaju na sretne i radosne trenutke naše povijesti.

Muratović se je osvrnuo na uvrjedljive izjave Milorada Dodika izrečene na račun muslimana u debati sa Čedomirom Jovanovićem koju je organizirala agencija Tanjug, karakterizirajući ih „glupim“.On je govorio i o Institutu na čijem je čelu, te njegovoj misiji u cjelokupnoj borbi za očuvanje bošnjaštva.
Ove godine će biti stotinu godina od onoga što se je dogodilo u Plavu – Masovno i nasilno pokrštavanje muslimana, tj. Bošnjaka. Do sada smo pojedinačno pamtili i sjećali se ovog datuma. Ove godine će Institut organizirati kolektivno obilježavanje ovog datuma. A to znači da se ono nikada ne može izbrisati iz naših glava, a to znači da se ono nikada više ne može ponoviti. Pa makar fatihu da proučimo i postavimo spomen ploču sa imenima svih žrtava. Ako to ne uradimo, Srebrenica nam nije daleko. – zaključio je Muratović, i najavio obraćanje Nedžada Latića, koji je kako je kazao Muratović prešao i Romaniju, i Zlatar, i Rožaje, i Turjak, i Andrijevicu da bi bio sa svojom braćom u Plavu.

Latić je na promociji predstavio svoje dvije knjige koje je napisao o Aliji Izetbegoviću. Prva je Boja povijesti – koja govori o životu Alije Izetbegovića od 1983. do 2003. Ova knjiga je izišla tačno na dan njegove smrti. Druga je zapravo nastavak i govori o Bosni od Alijine smrti pa do danas. Zato i nosi ime Bosna od A. do B. Izetbegovića.

Autor je prezentirajući svoje knjige govorio o ideji političkog organiziranja Bošnjaka.
1910. godine formirana je prva muslimanska organizacija. Austrougarska je tada vršila pokrštavanje muslimana. Kulminacija se je desila kada su vlasti odvele jednu djevojku u samostan i nasilno je pokrstili. Uslijedili su protesti iz kojih se je rodila prva muslimanska organizacija „Džemijet“ koju je predvodio Ali-beg Filduz iz Duvna.

Vidite, oni su tada imali svoga Aliju, vi u Plavu imate svoga Aliju, a i ja sam imao, kao i vi, svog Aliju Izetbegovića.

Ta ideja je od Ali-bega Filduza, išla do Spahine Jugoslovenske muslimanske organizacije (JMO). To je bila ista ideja na kojoj je formirana Stranka demokratske akcije (SDA) Alije Izetbegovića.

Ta ideja je trenutno doživjela krizu jer se SDA raspala. Vi ovdje imate Bošnjačku stranku (BS) ali ne vidim da je k’ čemu, da je ozbiljna stranka. To Vam govorim ovdje u Crnoj Gori, ne znam imam li pravo, ali znam neke ljude iz te stranke kao stare SDA-ovce. – kazao je Latić i proučio dovu: da Vam Bog podari više međusobne ljubavi i da Vam podari da ljubav koju dajete Bosni Vam bude uzvraćena. A ja ne znam da li iko više na svijetu više voli Bosnu od Vas Sandžaklija.

Nakon promocije vršena je prodaja knjige Bosna od A. do B. Izetbegovića i besplatno dijeljenje Nacionalnog kalendara Bošnjaka.

Važno je istaći da je vladalo veliko interesiranje kako za kalendar tako i za knjigu. Kompletan pripremljeni tiraž knjige za promociju je rasprodat.

Salahudin FETIĆ
Izvor: Mesihat.org