Nacionali kalendar promovisan u Rožajama

Sinoć (20. 1. 2012.) u maloj salo rožajskog Doma kulture održana je promocija Nacionalnog kalendara Bošnjaka kojeg već drugu godinu izdaje i Bošnjacima poklanja Bošnjačka kulturna zajednica. Prepuna sala Doma kulture govori o značaju i uspješnosti ovog skupa te interesovanju Bošnjaka Rožaja za Nacionalni kalendar.

Pored Rožajaca skupu su prisustvovali Bošnjaci iz susjednih gradova, predstavnici BKZ-a iz Plava, Petnjice, Rožaja, a skupu su se obratili predsjednik BKZ-a u Crnoj Gori Hazbija Kalač, predsjednik BKZ-a u Srbiji Jahja Fehratović, predsjednik gradskog odbora BKZ-a u Plavu Dževat Musić i zamjenik predsjednika BKZ-a u Crnoj Gori hfz. Abdurahman Kujević.

U svojstvu domaćina i organizatora skupa predsjednik BKZ-a u CG Hazbija Kalač otvorio je skup i zahvalio se gostima i prisutnim Rožajcima na podršci i prisustvu.

[nggallery id=60]

Sam Vaš dolazak i prisustvo večeras ovdje govori o tome koliko je važan projekat Nacionalnog kalendara i koliko je veliko Vaše interesovanje za ono što u njemu piše.

Nacionalni kalendar Bošnjaka je projekat kojeg je realizovala Bošnjačka kulturna zajednica prošle 2011. godine, dopunila i ponovno štampala 2012. godine. Ovaj kalendar je poklon svakoj bošnjačkoj porodici, te smo večeras za sve vas pripremili primjerke Nacionalnog kalendara koje možete preuzeti pri izlasku iz ove sale. – kazao je Kalač i dodao da će BKZ u CG sa promocijama Nacionalnog kalendara nastaviti i u drugim gradovima.

Po završetku obraćanja Kalač je najavio obraćanje predsjednika BKZ-a u Srbiji Jahje Fehratovića, koji je govorio o važnosti Nacionalnog kalendara. On je kazao da svaka bošnjačka porodica mora imati nacionalni kalendar okačen na zidu, čime će upotpuniti nedostatak znanja iz bošnjačko-sandžačke historije.

Bošnjaci su narod koji u svojoj povijesti nemaju fašistički pokret. I ne samo to, već su naši preci Bošnjaci jedini narod koji se u drugom svjetskom ratu protivio fašističkim pokretima, poput ubijanja Jevreja, Srba, Cigana i drugih.

Bošnjaci su uvijek živjeli u slozi, bratstvu i jedinstvu sa svojim susjedima – komšijama. Međutim uvijek im se to nekako obijalo o glavu. Razlog tome jeste što nikada nisu imali priliku učiti svoju historiju. To je uzrok te je ovaj naš Nacionalni kalendar Bošnjaka preplavljen mnogobrojnim datumima koji nas podsjećaju na zločine, genocide, pokolje u Limskoj dolini, Plavu i Gusinju, Hadžetu i dr. – rekao je predsjednik BKZ-a u Srbiji Jahja Fehratović, posebno ističući da se Nacionalni kalendar ne smije prodavati, već je on poklon BKZ-a svim Bošnjacima i svakoj Bošnjačkoj kući. To je fetva i to se mora poštovati.

Predsjednik Odbora BKZ-a u Plavu Dževat Musić je, potom, kratko govorio o 7. genocidu nad Bošnjacima koji se dogodio u Plavu.

Krajem ’12. i početkom ’13. godine Plav je doživio genocid. Strijeljani su prvaci plavo-gusinjskog kraja, njih oko 800. Nasilno je pokršteno preko 12 hiljada ljudi.

Musić je opširno govorio o ovom genocidu i kazao da nikada do kraja nisu utvrđene sve naučno-historijske činjenice o strijeljanjima, ubijanjima i cjelokupnim dešavanjima u godinama genocida, ali je kazao da se nada da će BKZ i u tom smislu upotpuni sve te praznine i nedostatke.

Na kraju se hfz. Abdurahman Kujević još jedanput zahvalio prisutnima na prisustvu i uputio par poruka:

Bošnjaštvo sa svim onim što podrazumijeva u tradicionalnom, kulturnom, historijskom i svakom drugom smislu šerijatske je obaveza gajiti. Bošnjaštvo je bazirano na Kur’anu i Sunnetu. Svaki naš običaj i adet ima jako uporište u Kur’anu i Sunnetu. Naša je obaveza da to gajimo i podstičemo druge da gaje i uzdižu nacionalnu svijest kod sebe i drugih. – kazao je hafiz Kujević i naglasio da je bilo pokušaja da se naša historija u potpunosti sakrije od nas i izbriše iz naših sjećanja, ali je taj trud je bio uzaludan, jer je borba sa istinom uzaludna.

Nakon stotinu godina skrivanja istine, brisanja naših imena, prezimena, nacije, jezika kulture i cjelokupnog našeg identiteta evo istina se ponovo pojavila. Rodiše se generacije koje se ponose historijom, nacijom i kulturom. – zaključio je Kujević i pozvao sve prisutne da za sebe i svoje prijatelje na izlazu iz sale preuzmu primjerke Nacionalnog kalendara za 2012. godinu.

BKZ, kako je i najavio predsjednik Kalač, planira promovisati Nacionalni kalendar Bošnjaka u ostalim gradovima južnog Sandžaka. Sljedeća promocija planirana je u Plavu.

Salahudin FETIĆ
Izvor: BKZ.rs