OSNOVANA BOŠNJAČKA KULTURNA ZAJEDNICA U LUKSEMBRUGU

Bošnjačka kulturna revolucija je uveliko zahvatila i Bošnjake u Luksemburgu. Kao posljedica iste, u večernjim satima, 10. 1. 2012. godine, na trećem sastanku Inicijativnog odbora za osnivanje BKZ-a u Luksembrugu, svečano je izabran devetočlani Odbor Bošnjačke kulturne zajednice u Luksemburgu.

Inicijativni odbor je nekoliko mjeseci radio na ovom projektu i pripremama osnivanja Bošnjačke kulturne zajednice u Luksemburgu.

Odbor BKZ-a u Luksemburgu sastavljen je od devet uglednih Bošnjaka iz ove države: sociolog Faruk Ličina – predsjednik; biznismen Mersad Dragolovčanin – potpredsjednik; sociolog Muhamed Ćeman – sekretar; kulturni djelatnik Ernad Agović – blagajnik; činovnik ministarstva obrazovanja Mehdija Čelebić – član; činovnik ministarstva obrazovanja Ernad Rastoder – član; biznismen Asmir Bihorac – član; biznismen Enver Šutković – član; i imam Jasmin Mulahusić – član. Nabrojani članovi su porijeklom, kako iz matice Bosne, tako i iz sjevernog i južnog dijela Sandžaka, kao i sa Kosova i iz Makedonije.

Odbor BKZ-a u Luksemburgu ima zadatak da u narednom periodu izvrši registraciju BKZ-a kod nadležnih organa i pripremi Promotivnu skupštinu BKZ–a u Luksemburgu koja će se održati polovicom marta 2012. godine. Prema pristiglim potvrdama Promotivnoj skupštini u martu, prisustvovat će glavni muftija Muamer efendija Zukorlić, predsjednik BKZ-a u Sandžaku Jahja Fehratović, te drugi visoki zvaničnici Bošnjačke kulturne zajednice.

Bošnjačka kulturna zajednica u Luksemburgu, izražava čvrstu namjeru i odlučnost, da će u narednom periodu aktivno raditi na realizaciji primarnih ciljeva Bošnjačke kulturne zajednice, a koji su podsjećamo – borba za očuvanje i afirmaciju nacionalnog, kulturnog i vjerskog identiteta Bošnjaka.

Pored navedenog, BKZ će posebnu pažnju posvetiti internacionalizaciji pitanja diskriminacije Bošnjaka u Sandžaku i promociji ideje Sandžaka kao prekogranične regije.

Činjenica da se Luksemburg nalazi u srcu Evrope i da su u njemu sjedišta mnogih evropskih institucija, te računajući na iskustva i stečena poznanstva članova odbora BKZ-a tokom dugog niza godina boravka u ovoj državi, obavezuju ovaj odbor da da maksimalni doprinos kako bi se o problemima sa kojima su suočeni Bošnjaci u Sandžaku upoznali svi relevantni faktori u Velikom vojvodstvu Luksemburg.

Informativna služba

BKZ-a u Luksemburgu