Tribina revije Sandžak: IZOLACIJA KRIMINALA – TEMELJ OPSTANKA ZAJEDNICE

Glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer ef. Zukorlić na večerašnjoj tribini „Izolacija kriminala – temelj opstanka zajednice“ rekao je da je organizovani kriminal uvijek u sprezi sa državom i državnim institucijama i da je kriminalce i kriminal nemoguće ukinuti i eliminisati ali da im se ne treba predati i da ih treba izolovati.

Glavni muftija je temi kriminala pristupio iz ugla Islama i rekao je da je tu ključni temelj i osnova zaštite od svih devijacija i svega što je nevaljalo u pojedincu, porodici i zajednici.

„Čovjek je stvoren od tijela, duše i razuma i potrebno je čišćenje sve te tri dimenzije. Tijelo se čisti održavanjem higijene, duša se čisti i napaja ibadetom, a razum se čisti stalnim obrazovanjem i sticanjem znanja. To se zove harmonija u jednom pojedincu. Ta harmonija u mjeri njene brojnosti određuje strukturu jednoga društva. Ukoliko imamo harmoniju pojedinca imaćemo harmoniju porodice. Ukoliko imamo harmoniju porodica imaćemo i harmoniju društva. Prema tome kriminal, devijacija, nedostatak harmonije kod pojedinca, porodice i zajednice jeste bolest. Ambicija medicine nije da se bolest eliminiše već da se stavi pod kontrolu. Po istom principu ambicija duhovno-moralnog sustava nije da se kriminal eliminiše već da se stavi pod kontrolu i da se svede na podnošljivi minimum.“ – rekao je Glavni muftija.

On je istakao da postoji Kur’anski princip naređivanja dobra i odvraćanja od zla koji je obavezan za sve ljude u domenu njihovih mogućnosti. Muftija je rekao da nije problem što postoji zlo jer je ono sastavni dio života na zemlji već da je problem dominacija tog zla a da je naše društvo u fazi borbe protiv dominacije zla.

„Prvi znak da se društvo približava opasnoj crti dominacije zla jeste u poremećaju vrijednosnih standarda. Osnovna dimenzija organiziranosti kriminala jeste da je segment tog organiziranog organizma u policiji, pravosuđu i državi. Nema organizovanog kriminala bez sudjelovanja države.“ – rekao je Muftija.

Muftija je kazao da svaki pojedinac može da pomogne u borbi protiv kriminala ukoliko iskreno, iz dna duše, za istinu kaže da je istina a za laž kaže da je laž. On je podvukao da kod ljudi treba da oživi osjećaj reakcije na zlo i rekao je da je ponosan na to da je u posljednjih dvadeset godina oštrina reagovanja na zlo pomjerena.

„Sada kriminalci u ovom gradu nisu gornji, čak i oni koji su na vlasti. Oni se kriju i bježe od vas braćo i sestre. To je ključni uspjeh jer sada nemamo dominaciju kriminala ali na tome još mora da se radi i taj se proces mora dovršiti.“ – rekao je muftija Zukorlić.

Muftija je podvukao da je uloga svakog pojedinca da čuva granice između duhovno-moralnog sustava i kriminala.

„Granica je da kada vidiš kriminalca, kada vidiš da neko radi zlo, da pribjegneš jednom od tri načina: da to zlo spriječiš rukom, to se odnosi na institucije koje su zadužene za ograničenje kriminala. Ako ne možeš rukom osudi ga govorom, ovo se sada odnosi na svakog čovjeka. A ako ni to ne možete onda ga prezrite srcem. Aktivno prezirati kriminal znači izolirati kriminal. Razlika između aktivnog i pasivnog preziranja kriminala jeste u tome što je pasivno preziranje neiskreno. Sa kriminalcima nema pijenja kahve, nema merhaba, nema ni selama. Kriminalci se tjeraju u zatvor sa istom ambicijom, da bi bili izolovani. Što manje institucionalni mehanizmi vrše ulogu izoliranja kriminala sve više raste uloga nas pojedinaca. Primijenite to u porodici. Primjenite to u rodbini, u vašoj svakodnevnoj komunikaciji, neka kriminalci osjete da su prezreni, a taj prezir mora proizvesti izolaciju. “ – rekao je Muftija.

Glavni muftija je ponovo podsjetio na svoju nedavnu izjavu da je kriminalcima mjesto u podzemlju, u kanalizaciji i u šahtama i da se jedino prezirom oni mogu vratiti u podzemlje i izolaciju.

Tribinu je organizovala redakcija revije „Sandžak“ koja je u nekoliko posljednjih brojeva ovog glasila pisala o temama kriminala, kriminalaca i raznih mafija na sandžačkim prostorima, a prisustvovao joj je veliki broj građana u Velikoj sali Mešihata koji su na kraju tribine imali priliku da postavljaju pitanja Glavnom muftiji.

[nggallery id=57]

Izvor: Sanapress.info