Dvogodisnjica BKZ-a: SEHARA BOŠNJAČKE KULTURE


Manifestacijom „Sehara bošnjačke kulture“ Bošnjačka kulturna zajednica – BKZ, je u četvrtak 22. decembra 2011. godine u Sportskoj hali u Novom Pazaru organizovala veličanstveni skup kojem je prisustvovalo više hiljada ljudi, i na taj način obilježila dvije godine postojanja.

Na početku programa voditelji su čitali telegrame podrške koje su BKZ-u uputili eminentni Bošnjaci iz cijelog svijeta, a prisutnima se prvi obratio predsjednik BKZ-a Jahja Fehratović

„Hvala vam što ste večeras došli da sa nama podijelite radost BKZ-a i da nam još jednom ulijete snagu da nastavimo na putu proboja svih onih barijera koje su Bošnjake u posljednjih stotinu godina pokušavale da ponize. BKZ danas zahvaljujući svima vama svjedoči da Bošnjaci imaju najbolju kulturu na Balkanu i da su Bošnjaci jedan od najboljih naroda na Balkanu.“ – rekao je Fehratović i izrazio poštovanje svim Bošnjacima iz svih sandžačkih gradova i svijeta.

Predsjednik BNV-a Samir Tandir je svim Bošnjacima čestitao dvogodišnjicu BKZ-a i prisutnima se zahvalio na pozitivnoj energiji koju zrače u Sali.

„Naš BKZ je naše Sunce i naše svjetlo koje smo čekali stotinu godina. Za ove dvije godine BKZ je uradila mnogo više nego što su osnivači očekivali. Postala je brana u odbrani naših interesa i stub opstanka Bošnjaka u Sandžaku. Tajna uspjeha je vjerovanje u sposobnosti i kapacitete sandžačkog, bošnjačkog čovjeka, zato je BKZ pobijedio ova prepuna sala je dokaz za to.“- rekao je Tandir

Na ovoj svečanosti priređen je bogat program iz kulturne baštine Bošnjaka. U programu su učestvovali: Horovi “Din” iz Prijepolja, “Firdews” iz Sjenice i „Sandžak“ iz Novog Pazara, Kulturno-umjetničko društvo „Sandžak“, Sevdalija Šefćet-Ringo Hamidović, Pozorišna grupa Eda Mašaovića iz Sjenice, Glumci Semir Gicić i Emir Plojović.

Na kraju programa prisutnima se obratio i  Glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji i nosilac liste BKZ-a na izborima za BNV, Muamer-ef. Zukorlić. On je rekao da je pokret BKZ najplodniji vrt iz kojega su se za samo dvije godine nikle najznačajnije institucije Bošnjaka.

„Nikla je Bošnjačka akademija nauka i umjetnosti (BANU), do sada najveća pobjeda i najveća nada i to konačno na polju gdje su svi mislili da nemamo snage. Iz BKZ je nikla i Bošnjačka demokratska zajednica (BDZ), koja će ako Bog da pobijediti trijumfalno na narednim izborima na svim nivoima. Ovih dana u Sarajevu formira se Bošnjačka nacionalna fondacija, također iz sjemena BKZ. Ova institucija će objediniti finansijsku snagu bošnjačkih biznismena i privrednika. Narednih mjeseci nastat će još jedna organizacija, Svjetski bošnjački kongres kao krovna organizacija svih Bošnjaka svijeta koja će okupljati i koordinirati svu bošnjačku energiju i koja će tražiti da ima svoje predstavništvo u Ujedinjenim nacijama po modelu Svjetskog jevrejskog kongresa. Jevreji su dobili svoje mjesto u UN jer su preživjeli Holokaust. Mi smo preživjeli genocid i imamo pravo na svoj Svjetski kongres i svoje mjesto u UN. Kao kruna bošnjačke kulture iz BKZ nastat će Matica bošnjačka koja će okupiti sve kulturne kapacitete i koordinirati svu kulturnu snagu svih Bošnjaka svijeta. Bošnjacima je potreban i Bošnjački nacionalni univerzitet i on će u narednom periodu nastati u Sarajevu.“ – rekao je Glavni muftija.

Muftija je naglasio da su ovih pet institucija nastalih iz BKZ-a kao pokreta, BANU, Bošnjačka nacionalna fondacija, Matica bošnjaka, Bošnjački nacionalni univerzitet i Svjetski bošnjački kongres stubovi bošnjačke nacije koji su potrebni kako bi se objezbedio opstanak Bošnjaka koji nemaju svoju nacionalnu državu.

Glavni muftija je na ovom skupu podržao poziv reisul-uleme Mustafe ef. Cerića upućen svim muslimanskim ambasadama da se Miloradu Dodiku uskrati gostoprimstvo u svim muslimanskim zemljama.

„Time se mora staviti tačka na antimuslimansko djelovanje ovog čovjeka i njegovih mentora iz Beograda koji ne skrivaju svoje neprijateljstvo prema muslimanima, Bošnjacima i Islamu općenito, a koji od muslimanskih zemalja traže da im budu partneri u ostvarivanju njihovih državnih i nacionalnih interesa.“ – rekao je Muftija.

 

On je pozvao Bošnjake da se bore na svim poljima, u znanju, u kulturi, u politici, u privredi, kako bi ostvarili svoju slobodu

„Kraj je dvadesetom stoljeću kada smo morali pognuti glavu i kada su roditelji šaptali djeci nemoj se miješati u ovo ili ono ne tiče te se, gledaj svoga posla. Nema više toga. O sine i šćeri Sandžaka, o sine i kćeri bošnjački umiješajte se u sve što vas se tiče. I u vjeru, i u politiku, i u kulturu, i u nauku, u sve ono što predstavlja vašu vrijednost u sve centre gdje se odlučuje o vama. Jer ako vi ne budete odlučivali o sebi oni će odlučivati o vama, a oni su pokazali kako odlučuju. Prvo pokušaju da nas biološki istrijebe, a kada u tome ne uspiju onda rade o glavi naše vjere, naše nacije, naše kulture, našeg imena, našeg identiteta, našega obrazovanja i svega onoga što predstavlja našu vrijednost. Uzmite svoj život u svoje ruke i vi odlučujte o tome kako će biti našoj djeci.“ – poručio je Muftija Zukorlić Bošnjacima.

On je istakao da će u historiji posljednjih dvadeset godina ostati zapamćene četiri stvari:

„Slobodan Milošević je pokušao istrijebiti bošnjački narod i nije uspio. Vojislav Koštunica, uz pomoć svoga pomagača u Sandžaku, je izvršio agresiju na Islamsku zajednicu, i nije uspio. Zoran Đinđić je dao dozvolu za osnivanje Internacionalnog univerziteta, i uspio u tome. Boris Tadić, uz podršku svoga pomagača u Sandžaku je izvršio agresiju na Internacionalni univerzitet i u tome nije uspio. Ovo će svako bošnjačko dijete ponavljati svakodnevno i to neće nikada biti zaboravljeno“ – rekao je Muftija.

Muftija se osvrnuo i na to da državni režim ne priznaje BNV, kao i da uglavnom ne priznaje sve ono što Bošnjaci u ovoj državi naprave ili organizuju.

„No to nije naša manjkavost nego čast. Oni priznaju samo ono što služi njihovim interesima. Negacija nas i našega znači da smo pravi i da je to pravo. Sve što smo činili, sve što smo podigli u posljednje dvije decenije oni su kazali mi to ne priznajemo. Mi se nismo osvrtali pa smo podigli još nešto, i kada smo podigli ono još više oni su kazali priznajemo ono manje, ali vam sad ne priznajemo ovo više. I tako redom tjerali nas da osnivamo još više i više. I evo osnivamo, pa ako budemo morali osnovat ćemo i ono najviše. A oni će tada reći sve vam priznajemo samo nemojte to najviše. Ali bojim se da im ne bude kasno.“ – rekao je Glavni muftija i napomenuo da priznanje i ne priznanje ne funkcioniše jednostrano, već dvosmjerno i onaj koga priznajete priznaje i vas.

„Zato bi trebalo da znaju, sve u čemu nas ne priznaju pozivaju nas da i mi njih ne priznajemo. Zato BNV nemoj da brine što ga ne priznaju jer je to dokaz da pripada ovome narodu.“ – poručio je glavni muftija Muamer-ef. Zukorlić.

Nermin Gicić

[nggallery id=56]