Šef turske diplomatije sinoć posjetio Beograd: Sporazum o IZ bit će potpisan do kraja sedmice

Ministar vanjskih poslova Turske Ahmet Davutolu (Davutoglu) tokom sinoćnje radne posjete Beogradu susreo se s predsjednikom Srbije Borisom Tadićem i ministrom vanjskih poslova te zemlje Vukom Jeremićem.

Duhovno jedinstvo

Davutolu je s Jeremićem i Tadićem razgovarao o odnosima Srbije i Turske, kao i o situaciji u Sandžaku. Znakovito, srbijanski mediji jučer su dosta šturo izvještavali o ovom događaju.

Davutolu je srbijanske zvaničnike upoznao sa sadržajem sporazuma o vraćanju duhovnog i institucionalnog jedinstva Islamske zajednice u Srbiji, na kojem su proteklih sedmica intenzivno radili islamski poglavari – reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH dr. Mustafa Cerić i predsjednik Dijaneta, novi turski reis šejh Mehmed Gormez.

Šef turske diplomatije od vrha srbijanske države tražio je saglasnost za sporazum, jer bi ta podrška ubrzala njegovu realizaciju. No, važno je da ona nije ključna i neće odgoditi potpisivanje dokumenta.

Kako saznajemo od izvora bliskih vrhu islamskih zajednica u BiH i Srbiji, nakon što su sve zainteresirane strane upoznate s njegovim sadržajem, sporazum bi već do kraja ove sedmice trebao biti potpisan u Istanbulu! Taj dokument, kako je “Avaz” prvi objavio, potpisat će direktno reis Cerić i turski reis šejh Mehmed Gormez!

Inače, saznajemo, srbijanski predsjednik u međuvremenu se nastoji distancirati od sporazuma bojeći se da bi mu on mogao politički škoditi u javnosti njegove zemlje itekako nesklone Turskoj, Bošnjacima i Islamskoj zajednici. Mada glumi nezainteresiranost, sudeći prema tvrdnjama pojedinih aktera cijelog događaja, Tadić je  za sporazum “zainteresiran do ušiju”.

Na sličan način ponašaju se i srbijanski mediji koje kontrolira režim, iako su se proteklih dana utrkivali u plasiranju različitih “provjerenih informacija”, ustvari zlonamjernih špekulacija koje su trebale poljuljati cio proces. Sve to objašnjava činjenicu da je jučer u javnost plasirana informacija da se samo Jeremić sastaje s Davutoluom, iako su nešto ranije isti mediji javili da će se turski zvaničnik susresti i s Tadićem!?

Istovremeno, predsjednik Tadić nastoji sačuvati dobre odnose s Turskom. Zbog svega, nije isključeno da će teret sporazuma u srbijanskoj javnosti politički biti stavljen na leđa ministra vanjskih poslova Jeremića.

Zilkić izvan procesa

Najvažniji dijelovi sporazuma jesu da se ukida Rijaset IZ Srbije sa samozvanim reisom Ademom Zilkićem na čelu. Zilkić, koji je bio izvan cijelog procesa, morat će se javno odreći svoje funkcije i paralelne zajednice. Sporazum daje puni autoritet Islamskoj zajednici u Srbiji sa sjedištem u Sandžaku i s duhovnim centrom u Sarajevu. Zilkić će tako otići iz IZ, dok će muftija Zukorlić ostati muftija sandžački. Ustupak Srbiji bit će da se muftija Zukorlić, čija je pojava najveći problem Beogradu, na narednim izborima neće kandidirati za predsjednika Mešihata IZ Srbije, najvišeg organa Zajednice. No, on će, nesporno, i dalje zadržati veliki utjecaj u IZ i javnom životu Srbije.

Zašto Tadiću treba Turska

Uprkos Tadićevom pokušaju distanciranja od sporazuma, Srbija se neće odreći partnerstva s Turskom, čija ekonomija vrtoglavo raste. Pogotovo u recesijsko vrijeme.

Činjenica da je Turska spremna Srbiji dati kredit od 330 miliona eura za autoput Beograd – Jadran, koji će ići preko Peštera, itekako je važna Tadiću. Pogotovo jer će znatna sredstva biti uložena u Sandžak. Naime, uz novac za autoput, oko 30 miliona eura trebalo bi biti usmjereno i na puteve oko Sjenice, Tutina i drugih sandžačkih mjesta.

To je, između ostalog, Tadiću važno jer ponovo računa na glasove Bošnjaka iz tog dijela svoje države. S druge strane, srbijanskoj javnosti predstavljat će se kao političar koji je umirio muftiju Zukorlića i zahtjeve Bošnjaka za autonomiju Sandžaka.

Izvor: Avaz.ba