Bošnjaci bojkotovali popis

Na konferenciji za medije koja je održana u prostorijama BNV-a na Internacionalnom univerzitetu u Novom Pazaru  u ponedjeljak 10.10. 2011. godine članovi Odbora za bojkot „Popisa 2011“ Admir Muratović, Sead Šaćirović i Jahja Fehratović su istakli zadovoljstvo rezultatima bojkota i zahvalili su se Bošnjacima što su shvatili da je ovo istorijski trenutak i što su se masovno odazvali bojkotu falsifikovanja popisa i nisu podlegli prijetnjama i ucjenama režimskih poslušnika. Predsjednik Odbora za bojkot Prof.dr. Admir Muratović je novinarima pokazao dokumenat pisan na engleskom jeziku 1996. godine i objavljen na sajtu www.Sandzak.com u čiji su autori profesori sa Beogradskog univerziteta Vujadin Rudić i Milomir Stepić u kojem se vidi denacionalizatorska politika prema Bošnjacima u kojoj se potencira negiranje postojanja Bošnjaka.

„Ovaj dokument govori nama u prilog i objašnjava zašto smo mi odlučili da bojkotujemo falcifikovanje ovog popisa jer imamo i dalje na snazi jednu politiku koja ono što nije uspijela genocidnim projektima to pokušava sad da uradi hemijskom olovkom konstantnim umanjivanjem broja Bošnjaka.“ – rekao je između ostalog profesor Muratović.

On je iznio podatak da prema podacima kojima raspolaže Odbor za bojkot popisa u Novom Pazaru i u Sandžaku se do tog dana na popis odazvalo 18,4% građana a da su sve ostale informacije falsifikati.

Profesor Muratović je osudio bezobzirne prijetnje građanima koje dolaze od režima kao i medijsku kampanju sa svih režimskih medija a posebno sa RTS-a koji se služe „gebelsovskim metodama“ kako je rekao Muratović.

Član Odbora za bojkot popisa Sead Šaćirović također je istakao zahvalnost građanima Sandžaka što su pokazali svijest i što su u velikom broju bojkotovali popis. Šaćirović se ponovo osvrnuo na dobro poznatih 5 principa ugrožavanja prava Bošnjaka u Srbiji koji su kako je rekao samo deo iz palete diskriminatorskog odnosa beogradskog režima prema Bošnjacima.

„Mi ćemo se nalaziti u stanju građanske neposlušnosti prema beogradskom režimu sve dok režim ne bude shvatio da nas mora i treba priznati kao građane države srbije sa svim pravima koja ima i većinski narod. Naši komšije Srbi trebaju znati da sav naš govor i sav naš trud nije uperen protiv većinskog naroda, već je to govor protiv režima. Režim je najveći kršilac zakonske regulative u ovoj državi i ne mora niko da se čudi što se bošnjaci u pojedinim momentima ponašaju slično režimu. Ako se sa vrha krše naša prava zašto bi mi poštivali odluke režima? Apsolutno ih nećemo poštivati dok režim ne prizna da smo mi ravnopravni građani ove države.“ – rekao je između ostalog Šaćirović.

On je istakao da svako ima pravo da iskaže svoju demokratsku volju i da na taj način uputi poziv režimu da poštuje prava Bošnjaka i uputi poruku stranim faktorima šta se dešava sa Bošnjacima i drugim narodima u Srbiji.

Šaćirović je pohvalio rad policije na terenu koja je razotkrila lanac krijumčarenja narkotika i  uhapsila narko dilere i dodao:

„Očekujem da će policija ovih dana imati pune ruke posla da hapsi lopove u gradskoj upravi u Novom Pazaru i u drugim sandžačkim gradovima. Evidentno je da se konačno i režim počeo baviti našim pisanjima i nastojanjima da pomognemo i bošnjačkom i srpskom narodu da se kriminal i korupcija konačno stave iza rešetaka.“ – rekao je Šaćirović.

I Jahja Fehratović se kao član Odbora za bojkot popisa zahvalio bošnjačkom narodu i čestitao im na historijskoj odluci da budu ravnopravni i poštovani u državi Srbiji.

„Ovim svojim potezom Bošnjaci su pokazali da je historijska datost, kao što je njihovo očuvanje identiteta na ovim prostorima, neupitna i dasu oni zaista zreo narod. Zahvaljujući slobodnim institucijama Bošnjaci Sandžaka mogu da svoj glas protiv bojkota popisa da kažu glasnije i da se taj glas čuje u cijelome svijetu.“ – rekao je Fehratović.

On je pročitao i odlomak iz knjige „Od Biševa u Sandžaku do seobe u Tursku“u kojoj  Bećir Bajraktar Redžepović opisuje seobu svoje porodice. Ovaj odlomak je svojevrsno svjedočenje kao se vršio popis 1953. godine i kako je broj Bošnjaka falsifikovan. Junakinja ove priče je majka Džana, udovica sa šestoro djece kojoj je popisivač, seoski učitelj ostavio mogućnost da se u nacionalnom smislu izjasni kao Srbin, Crnogorac ili neoprijedeljen.

Fehratović se osvrnuo i na nelogične podatke koje u javnost iznosi popisna komisija prema kojima domaćinstvo u Sandžaku ima u proseku nešto više od tri člana. On se također osvrnuo i na poziv Snežane Lakčević popisivačima da se ukoliko u kući nema nikoga podaci traže od komšija što je kršenje zakona i falsifikovanje popisnih podataka. Fehratović je najavio da će Odbor za bojkot popisa nakon okončanja procesa popisivanja podnijeti niz krivičnih prijava protiv onih koji su učestvovali u falsifikovanju popisa i propagandi i zastrašivanju građana.

„Bojkot nije stvar politike već nacionalnog postojanja na jednom prostoru. Svi oni koji su shvatili bojkot popisa kao neku političku igru samo su još jednom pokazali da za račun svojih popitičkih interesa žele sve što je nacionalno i opće korisno pretvoriti u političke poene. Na žalost njihovu a na sreću Bošnjaka to im više ne prolazi jer postoje hrabri Bošnjaci koji svakodnevno donose podatke Odboru za bojkot.“ – zaključio je na kraju Fehratović.

Izvor: Mesihat.org