Tribina: Uloga Međunarodne zajednice u genocidu u Srebrenici

Manifestacija „Dani Srebrenice“ počela je 24. juna u Novom Pazaru tribinom „Uloga međunarodne zajednice u genocidu u Srebrenici“ na kojoj je gostovao Hasan Nuhanović, svjedok i prevodilac u međunarodnom bataljonu Ujedinjenih nacija koji je imao zadatak da štiti zaštićenu zonu Srebrenice.

Tribina je održana u Velikoj sali Mešihata u 19 časova.

U iscrpnom izlaganju, kroz video prezentaciju, Hasan je prisutnima predstavio tok događanja koji je u Potočarima rezultirao genocidom, te njegovu poziciju koju je u tom slučaju imao. Nuhanović je istakao da je velika odgovornost za počinjeni genocid nad Holandskim bataljonom koji tada nije učinio ništa kako bi spriječio genocid.

[nggallery id=36]

Nakon tribine Nuhanovića je u kabinetu primio glavni muftija Muamer ef. Zukorlić.

Iz biografije Hasana Nuhanovića

Hasan Nuhanović je rođen 1968. godine u Zvorniku. Studirao je mašinstvo u Sarajevu, gdje ga je na četvrtoj godini studija prekinuo rat. Zajedno sa porodicom, prošao je kroz ratnu golgotu i stradanja u Podrinju, nakon čega su izbjegli u Srebrenicu. Spletom okolnosti, obzirom da je naučio Engleski jezik u ratu, počeo je raditi kao uposlenik u Ujedinjenim nacijama. U julu 1995. godine u svojstvu prevodioca, kada je u toku bio posljednji napad na srebreničku enklavu, i obzirom na njegovu ulogu kao uposlenik pri UN-u, bio je učesnik svih sastanaka između UN-a i odbrane Srebrenice.

Nakon pada grada, i nakon ulaska srpskih-četničkih, snaga u grad, bio je svjedok svih događaja u, i oko baze UN-a.

Kada se dogodilo da su pripadnici holansdkog UNPROFOR-a u ruke predali nekoliko hiljada srebreničkih muslimana, Hasan je u dvadesetak minuta ostao bez oca, majke i brata. Njegova potraga za njima i za još 239 ljudi, koje su pripadnici Holandskog bataljona na njegove oči predale Mladićevim četnicima, počela je tog jula 1995.

Hasan je zahvaljujući statusu uposljenika u UN-u uspio izaći živ iz Srebrenice. Nakon rata, posljednjih 16 godina, učestvuje zajedno sa udruženjima majki i porodica žrtava Srebrenice u kampanji koja se naziva „ZA ISTINU I PRAVDU“. Napisao je desetine članaka, tekstova o stradanjima u Srebrenici. Objavio je knjigu koja nosi naslov POD ZASTAVOM UN-a, međunarodna zajednica i genocid u Srebrenici. Radi se o dokumentovanoj rekonstrukciji događaja vezanih za ulogu međunarodne zajednice za događaje u Srebrenici. Pored iskustva koje je ugradio u knjigu, iza njenog spisa stoji desetogodišnje istraživanje.