Sandžačka sofra

Internacionalni Univerzitet u Novom Pazaru i Bošnjačka kulturna su 10. 6. 2011. u okviru „Dana studenta 2011.“ po prvi put priredili manifestaciju „Sandžačka sofra“ i to baš na trgu Gazi Isa-bega Ishakovića u Novom Pazaru.

<object width=”425″ height=”349″><param name=”movie” value=”http://www.youtube.com/v/_V0Gmy5t0LM?version=3&amp;hl=en_US”></param><param name=”allowFullScreen” value=”true”></param><param name=”allowscriptaccess” value=”always”></param><embed src=”http://www.youtube.com/v/_V0Gmy5t0LM?version=3&amp;hl=en_US” type=”application/x-shockwave-flash” width=”425″ height=”349″ allowscriptaccess=”always” allowfullscreen=”true”></embed></object>

Tom prilikom prezentirana su tradicionalna sandžačka jela te bajramske, ramazanske, mevludske i druge tradicionalna sandžačke sofre. Veliki doprinos u spremanju tradicionalnih jela dalo je udruženje žena „Merjem“. U tom dijelu programa prisutni su imali priliku poslužiti se i uživati u sandžačkim jelima od kojih su se pojedina spremala baš tu, na trgu.

[nggallery id=34]

Večer su upotpunili i Pljevaljski tamburaši izvođenjem sevdalinki. Dobrodošlicu je, na samom početku, uputio predsjednik BKZ-a, Jahja Fehratović. Veliki doprinos organizaciji Sofre dao je i svjetski poznati kuhar, Muradin Rebronja, porijeklom iz Novog Pazara.

U toku večeri izabrane su tri najbolje sofre. Odluku je donio žiri koji su činili prof. dr. Hari Štitkovski, Dragan Gligrijević iz Međunarodnog centra za razvoj ugostiteljstva i turizma i Ljiljana Rebronja, novinarka. Plakete za najbolju sofru dobili su čauš Hajro ef. Tutić, čauš Sanela Karišik-Misirlić i čauš Ramo Bećirović.

Na manifestaciji je učešće uzelo  i KUD „Sandžak“ koje na najljepši način pronosi našu tradiciju širom svijeta.

Prisutnima se obratio i generalni sekretar BANU-a, predsjednik IUNP-a, glavni muftija Muamer ef. Zukorlić, a nakon njega dovu je proučio potpredsjednik Mešihata i direktor “Gazi Isa-beg” medrese Rešad ef. Plojović.

Do kraja večeri gosti su uživali uz pljevaljske tamburaše.

Izvor: Mešihat.org