Skrnavljenje šehidskog mezarja u Podbijelju

BOŠNJAČKA KULTURNA ZAJEDNICA najoštrije osuđuje skrnavljenje šehidskog mezarja u selu Podbijelje nadomak Novoga Pazara i isto smatra barbarizmom koji ne priliči civiliziranom društvu, te zahtijeva od svih nadležnih organa da pronađu krivce i adekvatno ih kazne.Prema svjedočenju mještana Podbijelja dva mezara u šumi u blizini kojih se izgrađuje predajnik Telekoma Srbije uz blagoslov gradskih vlasti pripadaju braniocima Novoga Pazara koji su stradali u okršaju sa srbijanskom vojskom 1912. godine, te da je na tom mjestu bilo još mezarova koji su vremenom zarasli, a nišani im nisu preživjeli. Decenijama su stanovnici ovog mjesta brinuli o ovom mezarju. U isto vrijeme kada su radnici Telekoma Srbije probili put kroz šumu, dogodilo se i skrnavljenje jednog od dva do danas vidljiva mezara, s jasnim konturama i nišanima. Da se zaista radi o mezarovima, ustvrdio je službenik Islamske zajednice u Srbiji koji je s predstavnicima BKZ-a bio na licu mjesta.

Nedopustivo je da bilo ko skrnavi bilo čiji mezar. Ali je još tragičnija spoznaja da gradske vlasti nisu ničim obilježile postojanje ovog mezarja, niti su poslije skrnavljena poslale bilo kakvu komisiju koja bi utvrdila o čemu se zapravo radi. Zato BKZ zahtjeva od nadležnih službi gradskih vlasti da hitno reagiraju, saniraju posljedice skrnavljenja mezarja i isto ograde bez obzira da li je zemljište na kom se ono nalazi u državnom ili privatnom posjedu. U protivnom, može se dogoditi slična situacija kao sa jevrejskim grobljem u Novom Pazaru koje polahko nestaje zbog nebrige gradskih vlasti koje bi isto morale ograditi i sačuvati od daljeg propadanja. Od nadležnih policijskih i sudskih istražnih organa zahtijevamo da ispitaju cijeli slučaj i uhvate počinioce ovog gnusnog zlodjela.

Vandale niko od mještana nije zatekao na licu mjesta, ali isti tvrde da su neposredno po dolasku radnika Telekoma spazili da je jedan od mezarova oskrnavljen. Zahtijevamo od Telekoma Srbije da se izjasni o ovom slučaju i mirnim putem riješi spor s mještanima Podbijela koji nisu dali saglasnost za postavljanje štetnog repetitora na svom teritoriju. Također, od gradonačelnika Novoga Pazara Meha Mahmutovića zahtijevamo odgovor na tvrdnje mještana da je za taksu od 400 000 dinara bez prethodno tražene saglasnosti od stanovnika ovog ekološki besprijekornog vazdušnog pojasa dao saglasnost Telekomu Srbije za postavljanje spornog predajnika što je izazavalo rezigniranost i proteste građana.

Kulturna baština, ljudska prava i slobode svih građana bez obzira na vjersku i nacionalnu pripadnost jesu svetost koju svako mora poštivati i za ugrožavanje istih snositi posljedice. Bošnjačka kulturna zajednica će nastaviti biti stožer sveukupnog uzdignuća bošnjačkog naroda i branilac svih onih vrijednosti koje ljudski život čine dostojanstvenim i slobodarskim.

Informativna služba