Da se ne ponovi, da se ne zaboravi

Danas je u sali Doma kulture u Prijepolju u organizaciji Bošnjačkog nacionalnog vijeća i Bošnjačke kulturne zajednice a uz podršku Islamske zajednice održana komemorativna akademija pod nazivom „Štrpci bez mezara“. Danas se navršilo osamnaest godina od kako su pripadnici paravojne formacije „Osvetnici“, kojom su komandovali zločinci Milan i Sredoje Lukić, 27. 2. 1993. godine na željezničkoj stanici Štrpci kod Rudog iz voza 671 izveli osamnaest Bošnjaka i jednog Hrvata i odveli ih u nepoznatom pravcu.  Detalji otmice su ostali nepoznati, posmrtni ostaci pogubljenih civila nisu pronađeni, porodicama stradalih niko od državnih zvaničnika nije ponudio niti moralnu, niti materijalnu, niti bilo kakvu drugu satisfakciju, a najporažavajuće je što još uvek ovaj stravični zločin protiv civilnog stanovništva nije doživio sudski epilog.

[nggallery id=25]

Do ove godine komemorativne akademije je organiziovala Islamska zajednica, a od ove godine organizaciju su preuzeli BNV i BKZ.

Sala Doma kulture u Prijepolju bila je ispunjena do posljednjeg mjesta i ako je postojala neviđena opstrukcija od strane lokalnih vlasti da se ova Akademija ne održi, a na skup su pored članova porodica otetih došli i svi slobodoljubivi građani Sandžaka, Prijepolja i okoline.

Na skupu su govorili Glavni muftija Islamske zajednice Muamer-ef. Zukorlić, kao i predsjednik izvršnog odbor BNV-a Samir Tandir. Predsednica Helsinškog odbora Sonja Biserko i predsednik Komisije za nestala lica Vlade Bosne i Hercegovine Amor Mašović koji su trebali doći i govoriti na ovom skupu su izostali zbog lošeg vremena i lošeg stanja na putevima ali su poslali telegrame podrške ovom skupu.

Na početku se prisutnima obratio Samir Tandir koji je istakao da su organizatori imali veliku opstrukciju od strane vlasti, ali da je uprkos svemu skup održan, i naglasio je da će se ovakvi skupovi održavati sve dok se počinioci i nalogodavci zločina ne kazne, dok se ne pronađu tijela postradalih i dokle se ne obzbijedi reparacija za porodice žrtava.

Glavni muftija je istakao da je misija organizovanja ovakvih skupova sjećanja da se ogromna negativna energija zločina i genocida koji su počinjeni nad Bošnjacima pretvori u pozitivnu energiju, na dobrobit budućnosti svih građana Sandžaka i Srbije. Muftija je rekao da u njemu svaki put kada dođe u Prijepolje ima puno optimizma u sebi kada vidi veliki broj građana Prijepolja koji se okupljaju na ovakvim skupovima.

„Jako je važno da porodice žrtava ovog zločina dobiju najminimalniju satisfakciju, a to je mezar, rekao je Glavni muftija i nastavio, Mezar koji se može pozijaretiti kako bi se dova proučila. I nećemo odustati dok se to ne ostvari. To je važno zbog porodica, to je važno zbog svih Bošnjaka. To je važno zbog svih građana, ali vjerujte to je važno i zbog onih u čije ime ili za čiji račun je učinjen ovaj zločin. Jedini način da zločin traje jeste da se o njemu ćuti. Jedini način da se zlo stavi pod kontrolu jeste srušiti zid ćutanja i to onda kada ga najviše žele ojačati. Ovom zločinu u Štrpcima, onom u sjeverinu, u Kukurovićima, u Bukovici, u Srebrenici, u Višegradu, i svim drugim predhodilo je nešto što se zove inspiracija zločina. Koliko god je važno da ne zaboravimo zločin također je važno da ne zaboravimo ko je i kako pripremao ambijent zločina.“

Muftija je dalje govorio o zastrašivanju i državnom teroru i medijskom linču koji je usmjeren prema svakome ko podigne svoj glas. Također je govorio da su kantari pravde koji se upotrebljavaju pokvareni i da za jedne važe jedna pravila a za druge druga.

„Igraćemo po pravilima Beograda kada pravila budu pravilna. Po nepravilnim pravilima nećemo igrati nikada ma čija ona bila. A pravila su pravilna i pravedna samo kada su jednaka za sve ljude. Ako su jedna pravila za jedne a druga za druge takva pravila ne prihvatamo. Zato i ovaj današnji dan, kojeg su pokušali oskrnaviti i razvodnjiti doživljavam kao još jednu pobjedu. Ne pobjedu protiv nekoga već pobjedu protiv zla, zločina i pobjedu protiv ćutanja o zlu i o zločinu. Zato je ovo demonstracija snage, volje, morala naroda, građana, koji će odlučno nastaviti ovim putem.“

Muftija je dalje govorio o unutrašnjoj slobodi koju je Allah dž.š. dao ljudima i istakao da im tu slobodu može uzeti samo onaj koji ju je i dao. Muftija je još istakao da se zlo djelo pobjeđuje dobrim djelima i da se na taj način pobjeđuju svi zločini i zločinci.

Nakon Muftijinog govora ispred Doma kulture je formirana velika kolona građana koji su na čelu sa predstavnicima Islamske zajednice krenuli u protestni mimohod šutnje ulicama Prijepolja, zaustavljajući se na po minut ispred zgrade Opštine i zgrade Suda, simbolički podsjećajući da vlasti i sudski organi u ovom slučaju nisu uradile svoj posao kako treba. Kolona se kretala ulicama Prijepolja do naselja Šarampovo gdje se nalazi spomenik žrtvama otetim u Štrpcima i gdje je za njih proučena Fatiha.

Nermin Gicić, Islamskazajednica.org