BKZ poziva Ministra da učetvuje na Tribini

Bošnjačka kulturna zajednica uputila je danas Otvoreno pismo ministru prosvjete dr. Žarku Obradoviću da prisustvuje tribini o školskoj slavi Sveti Sava koju organizuje BKZ u Novom Pazaru. U pismu se kaže:

Poštovani ministre Obradoviću, zbog interesiranja koje ste izrazili povodom organiziranja tribine o nametanju školske slave sveti Sava bošnjačkoj djeci koja će se održati 27. 1. 2011. godine u Velikoj Sali Mešihata u Novom Pazaru sa početkom u 19:00 h, pozivamo Vas da lično prisustvujete ovom događaju i pokušate objasniti roditeljima i njihovoj djeci na koji način svetosavlje kao izrazito pravoslavni blagdan ima veze sa bošnjačkom tradicijom, kulturom, vjerom i običajima.

Bošnjačka kulturna zajednica počiva na demokratskim i univerzalnim općehumanim principima uvažavanja drugog i drugačijeg, toleranciji, multikulturalnosti i ideji suživota različitosti, ali i na strogoj ravnopravnosti sviju sudionika našega društva. Poštujemo i uvažavamo svaki vjerski i nacionalni praznik svih naroda, ali ne prihvaćamo da nam bilo ko nameće ono što ne pripada našem narodu. Svaki skup koji organiziramo i tema koju pokrećemo otvoreni su za dijalog, debate, kritičke osvrte, komentare i analize, zato bi nas posebno radovalo da uzmete učešće na ovoj tribini i iznesete lični ili zvanični stav Minstarstva prosvjete Republike Srbije po ovom pitanju. Ukoliko ne želite učestvovati u otvorenoj debati, pozivamo Vas da  bar prisustvujete ovom događaju i lično se uvjerite u osjećanja Bošnjaka kada je u pitanju diskriminatorski odnosa obrazovnog sistema spram prava koja im Ustav Republike Srbije garantira.

Izvor: BKZ.rs