Promocija prvog nacionalnog kalendara Bošnjaka Sandžaka

U organizaciji Bošnjačke kulturne zajednice u srijedu 19. januara 2011. godine u Velikoj sali Mešihata organizovana je promocija Nacionalnog kalendara Bošnjaka. Pored velikog broja Bošnjaka, koji su došli da prisustvuju promociji, na ovoj svečanosti bili su prisutni i glavni muftija Muamer-ef. Zukorlić, muftija beogradsko novosadski Rešad-ef. Plojović, dekan FIS-a hafiz doktor Almir-ef. Pramenković, direktor Gazi Isa-beg Medrese magistar Mustafa-ef. Fetić, direktor škole Kur’ana Časnog hafiz Irfan-ef. Malić, direktor Centra za humanitarni rad Mirsad-ef. Bećirović, predsjednik BDZ-a Emir Elfić, predsjednik Izvršnog odbora BNV Samir Tandir te donatori BKZ.

[nggallery id=20]

Sekretar BKZ-a Salahudin Fetić na početku skupa pozdravio je prisutne i pozvao ih da odgledaju prezentaciju Nacionalnog kalendara Bošnjaka Sandžaka na video bimu.

Kalendar je koncipiran tako da za svaki mjesec ima po jedan list, na kojem je u vrhu prikazana fotografija neke bošnjačke znamenitosti koja obilježava taj mjesec. U donjoj polovini kalendara sa lijeve strane nalaze se dani po kalendaru i po takvimu, sa namaskim vremenima, a na desnoj strani kalendara popisani su značajni datumi i godišnjice iz historije Bošnjaka koji su se u tom mjesecu dogodili. Bošnjačka kulturna zajednica kao garant i čuvar nacionalnoga identiteta Bošnjaka, upustila se u projekt izrade Nacionalnoga kalendara kako bi nadomjestila prazninu nedostatka zvaničnih udžebinka nacionalne historije i izučavanja grupe nacionalnih predmeta u školama. Nacionalni kalendar ima zadatak da objasni najznačajnije datume iz historije Bošnjaka, da podsjeti i na lijepe i na tužne dijelove bošnjačke prošlosti, da ulije snagu, i da upozori na posljedice zaboravnosti i nehajnosti.

Nakon prezentacije prisutnima se obratio predsjednik IO BNV-a Samir Tandir koji je izrazio svoje zadovoljstvo i zahvalnost da se napokon pojavio jedan ovakav kalendar sa kojega Bošnjaci u Sandžaku mogu čitati značajne datume iz svoje prošlosti. Gospodin Tandir je još iznio činjenice koje su ga dojmile prilikom prezentacije da nema mjeseca u godini u kojem se nije desio neki genocid ili stradanje Bošnjaka u prošlosti. Također je istakao da i pored stradanja Bošnjaka, nema mjeseca u godini u kojem nije bilo osnivanja novih institucija i organizacija koje su pokretač i garant da su Bošnjaci riješeni da opstanu na ovim prostorima.

Nakon predsjednika IO BNV-a prisutnima se obratio i glavni muftija Muamer-ef. Zukorlić. Muftija je istakao da je ponosan na sinove i kćeri Sandžaka koji na torturu i stradanje odgovaraju prosvjetiteljskom akcijom i jednim ovakvim projektom koji je na jednom mjestu sakupio sve značajne datume u Bošnjaka. Muftija je izrazio svoj optimizam, zadovoljstvo i samopouzdanje jer je BKZ pokrenula bošnjačku kulturnu revoluciju. Muftija se osvrnuo i na aktuelnu najavu navodnih izbora za BNV i između ostalog je rekao:

„Nemoj da vas brine ova ujdurma oko izbora. Nisu to izbori. To je izborna farsa koju će možda sprovesti režim i ovoga puta sa jako malim brojem njegovih poslušnika. Kada su donosili Ustav imali su svega 7% tih poslušnika. Vjerujem daće ovog puta imati još manje. A naša snaga i kontrola nekontrolisanog punjenja biračkih kutija ovoga puta će biti na najvišem nivou. Prema tome nemoj da brinete. Ono što mogu vidjeti svakoga dana po ulicama, mahalama i selima Sandžaka jasno potvrđuje odlučnost da se to što pripremaju za 17. april ne tiče nas i da mogu činiti što god hoće za svoje partijske interese. I ovog puta Bošnjaci će im održati lekciju i neće učestvovati u toj izbornoj farsi. Mi imamo Bošnjačko nacionalno vijeće koje uspješno radi. Veliku grešku su sa ovim napravili i odriješili ruke Bošnjačkom nacionalnom vijeću da se može baviti i područjima koja im nije zakon propisao. Jer kada vas oni ne priznaju to znači da ste slobodni, zato što vas režim može priznati samo u žici i rešetkama, inače kao slobodne nikada. Prava koja su nam Bogom data nisu predmet priznanja i ne priznanja. Do sedamdeset četvrte bili smo neopredijeljeni, nepriznati. Od sedamdeset četvrte krivo priznati kao vjerska skupina pod nacionalnim imenom. Poslije toga smo bili kao Mešihat nepriznati. Znači li to da nismo postojali kada nas oni nisu priznavali? Da su nas priznavali više bih se brinuo, jer bi to značilo da smo potpuno asimilirani i da nam više spasa nema. Nastavit ćemo da budemo nepriznati zato što nam je tako bolje. Neka znaju da uvijek jedno nepriznanje povlači drugo nepriznanje. Prijateljstvo se drži samo sa dvije strane. Bošnjaci u Sandžaku i Srbiji su autohton i konstitutivan narod. Oni kao takvi su u državnost Srbije unijeli svoje živote i svoju teritoriju i zato ih niko ne može izbaciti iz te države bez te dvije stvari. Prema tome mi od režima Srbije ne tražimo prava kao milostinju, pa eto mi fini a oni nama da dadnu. Pa koliko god smo mi to fini, a njima nikad dovoljno nismo fini, pa nikako sva prava da nam dadnu. To je pogrešno postavljeno i taj odnos nećemo prihvatiti. Uzet ćemo sve što nam pripada.“

Glavni muftija je dalje govorio da je najvažnije imati ljude jer ako narod ima kvalitetne, pametne, obrazovane i hrabre ljude onda taj narod sve može postići. Najveći kvalitet Bošnjaka jesu sinovi i kćeri Sandždka i Glavni muftija je izrazio ponos i zahvalnost Bošnjacima.

„Jedva čekam taj sedamnaesti april, da se još jednom pokaže ko je prorežimski a ko je pro sandžački, rekao je Muftija i nastavio, Biće to još jedan ispit koga će Bošnjaci Sandžaka sa čistom desetkom položiti.“

Zatim je Glavni muftija govorio o autonomiji:

„Autonomija se ne dobija ni na jednom beogradskom šalteru. Ona se rađa, odgaja i podiže u svojoj svijesti i svome srcu. A to je ono što svjedočim da je u srcima Bošnjaka. Ne treba nama autonomija kao cilj nego kao sredstvo. Srpski režim je imao cijelu deceniju da pokaže da Srbija ima kapaciteta da budemo njeni ravnopravni građani. Da ostvarimo svoja prava. Da možemo biti jednako respektovani i na poslu i u školi i u bilo kojem segmentu života. Ništa se po tom pitanju nije promijenilo. Krivi su oni iz Beograda, ali i ovi ovdje koji im pomažu i koji nas ubjeđuju da ništa nije važno, i da je najvažnije malo šodera i malo hljeba i to je kraj. Naprotiv. Vjera, nauka, i sve civilizacijske vrijednosti nas uče da je sve važno. Čovjek ima i potrebe razuma, potrebe duše, potrebe svoga bića. Potrebe da uči, da se produhovi, kultiviše, da se iskaže, da bude poštovan, da ima iste šanse.“

Na kraju je Glavni muftija ponovio da je ponosan na Bošnjake i da je optimista po pitanju opstanka i napretka Bošnjaka, a da će se strukture koje su proistekle iz Bošnjačke kulturne zajednice u budućnosti baviti višim kvalitetima, duhovnim, moralnim, obrazovnim, kulturnim i svim drugim vrijednim segmentima života. Muftija je još jednom naglasio da su ova podsjećanja na genocide i stardanja, historijske lekcije poslije kojih ni jedan Bošnjak ne smije nikoga mrziti, ali ne smije nikada zaboraviti i preporučio je da svaka kuća u Sandžaku nabavi Nacionalni kalendar Bošnjaka.

Organizatori ove promocije su se pobrinuli da na izlazu iz Velike sale Mešihata svako ko je prisustvovao promociji dobije po jedan primjerak Nacionalnog kalendara Bošnjaka.

Nermin Gicić

Izvor: BKZ.rs