Posebna priznanja umetnicima i ekspertima u kulturi za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi za 2010-tu godinu

Komisija za dodelu posebnih priznanja umetnicima i ekspertima u kulturi za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi (predsednik Petar  Volk, a clanovi Dinko Tucaković, Rajko Maksimović, Natalija Cerović, Goran Vojvodić, Nikola Vujčić,  Zoran Paunović) pre neki dan je održala sastanak u Ministarstvu kulture Srbije na kome su podelenje nacionalne penzije zalsuznim umetnicima ili stvaraocima.Prosle godine sam htela da pitam zasto je  nacionalnu dobila Willimon..koja je imala jednu ipo izlozbu u zivotu…Pise neatraktivnu kolumnu..i autor je dosadne emisije, koja ne pomera granice kulture, niti postavlja provokativna pitanja u ovoj oblasti..ali kriterijum je verovatno bila njena politicka aktivnost na mestu gde vec treba.

Willimon (ili kakolisevećpiše ovo izmišljeno prezime) je dokaz da se kod nas „prave umetničke vrednosti poštuju i nagradjuju „u svim režimima….u komunističkom, Miloševićevskom i demokratskom. Ona je kao „zaslužni umetnik“ dobila atelje od prvog, od drugog se preselila u još malo veći atelje sa kupolom a u ovom poslednjem eto stekla i nacionalnu za „vrhunski doprinos „u umetnosti.

Willimon

Danas sam videla spisak dobitnika.

Po meni  ovi ljudi uopste nisu sporni, neki od njih trebalo je  i ranije da dobiju ova priznanja Neki su ipak poluzaslusni.Bilo je mnogo znacajnijih opusa. . ima mnogo Polukandidata..koji su znacajniji partijski..nego umetnicki.

Milan Marinković, Borislav Šajtinac, Aleksandar Rafajlović, Slavoljub Radojčić, Leposava Milošević-Sibinović, Sreto Bošnjak, Predrag Cagić, Aleksandar Stjepanović, Vladislav Ivković, Predrag Koraksić, David Albahari, Marija Šimoković, Slavko Gordić, Bratislav Milanović, Slobodan Zubanović, Jelena Žigon, Vera  Cukic-Mihić, Tomo Kuruzović, Katarina Obradović, Milenko Misailović, Srđan Karanović, Goran Paskaljević, Milivoje Milošević, Vlasta Radovanović, Dragan Babić, Milan Mihajlović, Jovan Kolundžija, Ljubiša Lazarević, Ivana Stefanović, Slobodan Marković, Radivoje Radivojević, Zafir Hadžimanov, Snežana Nikolajević, Dragoslav-Dragan-Gaga Nikolić, Radovan Markovic i Dragan Dragojlovic.

Medjutim, priznajem, za ostale dobitnike nacionalnih penzija nisam cula.Pokusala sam da ih nadjem na Gugl pretrazivacu, ali ni tamo ih nema, odnosno mozda neka imena i postoje, ali bez nekog veceg vrednosnog suda, ili bar, kratke biografije, a o delima i da ne govorim. Ko su ovi ljudi? Cime su oni zaduzili Srpsku kulturu, da bi im  drzava Srbija i narod ovako vratili:

Zlata Kocić-Rastegorac, Olgica Đokić, Živoslav Bogdanović/

Molim ako neko ima vise podataka da mi javi, da se ne bih ogresila o necije vrhunsko delo.

Ali mene, a i mnoge umetnike sa kojima ovih dana razgovaram, zanima, po kom osnovu je senator Republike srpske Gojko Djogo dobio nacionalnu penziju Drzave Srbije. Da li je to zato sto je postovalac lika i dela Generala Mladica?

Hajde malo da preispitamo pojedina cuvena imena..koja su zasluzna..njihove biografije..i istinske vrednisti i opus.

Ne poznajem predlozene gledam ih kroz njihove biografije.Dakle ne razgovaramo o Imenima i Prezimenima, vec o tome sta pise u njihovim biografijama.Govorimo o delima, a ne o pojedincima. Govorimo o onome sto ce ostati posle njih, a ne ko je u kome klanu  ko je kome ucinio uslugu.

Govorimo o tome, da je krajnje vreme da se u Srbiji govori o kvalitetu, a ne politickom kvantitetu.

Ako je vec politika zagadila svakodnevni zivot, raznim korupcionistickim aferama, dajmo bar kulturu da sacuvamo od POLITIKE. Jer samo tako Srbija ce imati kulturu koja ce razbijati predrasude, kulturu koja nije sluga dnevne politike.

Tocak, Willimon,  Djogo,  Miroslav Ilic…ok neka i bude Tocak,,,ali evo nekih dobitnika-sa biografijama koje staju u tri reda, bez nagrada, bez vrhunskog traga u kulturi.

Slobodan Milivojević – Era

(Titovo Užice, 1944) Diplomirao na Akademiji za likovnu umetnost u Beogradu, 1970. u klasi S. Ćelića. Od 1971. do 1973. djeluje i izlaže u grupi umjetnika (M. Abramović, N. Paripović, Z. Popović, R. Todosijević, G. Urkom). Polazišta za svoj rad nalazi u konceptualnoj umjetnosti. Bavi se slikarstvom, fotografijom i performansom. Živi u Beogradu.

Uza specijalnost: Obljepljivanje umjetnika ljepljivom trakom

Remek delo

Gojko Đogo

(rođen 1. novembar 1940. godine, Vlahovići, opština Ljubinje, Kraljevina Jugoslavija) je srpski pisac i pesnik.

Tokom 80-ih godina prošlog veka se istakao kao disident i protivnik komunističkog režima, zbog čega je, između ostalog, Milorad Vučelić zahtevao da gospodin Đogo bude uhapšen. Zanimljivo da su se odnosi između Vučelića i Đoga kasnije značajno popravili, čak toliko da je Vučelić protestovao kada je Đogo, nekoliko godina kasnije, uhapšen (čak je predlagao da se Đogu dodeli i orden).

Gojko Đogo je 1981. godine osuđen na dve godine zatvora zbog zbirke pesama „Vunena vremena“ koja je „vređala lik i delo Josipa Broza Tita“.

Jedan je od trinaest intelektualaca koji su 1989. godine obnovili Demokratsku stranku.

Potpredsednik je Međunarodnog odbora za istinu o Radovanu Karadžiću. Mnogo puta optuživan da pomaže skrivanje ovog haškog begunca, a u vezi sa tim na promociji knjige „Ratna pisma“ Radovana Karadžića je izjavio: „Radovan Karadžić je pregledao pisma koja smo nameravali da objavimo, ali je iz opravdanih razloga stigao da stavi izvesne beleške na samo neka od njih. U knjizi nema nikakvih tragova koji bi upućivali na veze i odnose sa Karadžićem, ali je evidentno da oni postoje. Zašto bismo to skrivali? To je jasno svakome ko uzme u ruke knjigu Ratna pisma“ Ova njegova izjava je izazvala velike reakcije, kako simpatizera Radovana Karadžića, tako i političara koji su apelovali na policiju da ispita Đoga povodom ovih tvrdnji.

Na suđenju predsedniku Miloševiću u Hagu su, takođe, puštani snimci telefonskih razgovora između Radovana Karadžića i Gojka Đoga, koji je te 1991. godine (kada su razgovori načinjeni) bio predsednik Udruženja Srba iz Bosne i Hercegovine u Srbiji.

2005. godine povodom poziva Karadžićeve supruge svome mužu da se doborvoljno preda, Đogo je izjavio: „Zašto Tužilaštvo u Hagu ne objavi dokumenta koja ima i koja dobrim delom obesnažuju optužnicu protiv Karadžića, a posebno deo za Srebrenicu“. Ovom izjavom Đogo je podigao pitanje da li Tužilaštvo Haškog tribunala skriva oslobađajuća dokumenta protiv optuženika. Ovim povodom sud u Hagu se nije oglasio.

Gojko Đogo je član Senata Republike Srpske od 1996. godine.

Dobio nacionalnu penziju Drzave Srbije. Da li je to zato sto je postovalac lika i dela Generala Mladica?

Ljubinka Jovanovic Mihailovic

Ljubinka Jovanović Mihailović je rođena 1922. godine u Beogradu. Od 1952.godine živi i stvara u Parizu. Slikarka Ljubinka Jovanović Mihailović pripada onom ekskluzivnom krugu umetnika koji su, na prekretnici četrdesetih i pedestetih godina ovog veka, inicirali sudbonosni proces promena, oslobođenja i modernizacije jugoslovenskog slikarstva. Autentična članica „zadarskih komunara“ Ljubinka je delila sudbinu skoro svih njenih članova. Hodeći rutom Beograd-Zadar i jadransko primorje – Pariz, u kratkom periodu od 1947. godine do sredine pedesetih godina, Ljubinka Jovanović Mihailović ostvaruje dinamičan razvoj i čitav niz promena u svom slikarstvu. U Ljubinkoinom slikarstvu uočljiv je specifičan asocijativno naznačen sadržaj. Zapravo, sistemom svedenog znakovlja i vizuelnih simbola, umetnica se večito seća svog zavičaja, Srbije, Kosova, srednjovekovne arhitekture, manastirskih fasada sa karakterističnim lučnim prozorskim otvorima, izgleda pravoslavnih ikonostasa, jednostavne zabatne sheme seoskih kuća, pejzaža…

PREPORUKE; Ona je zena Bate Mihailovica, nije izlagala..nema nagrade..i zaista je dobar slikar..no verovatno je dovoljno stara, pa hajde da i njoj dodelimo penziju. Humanost na delu.

Milan Spicek

Novinar radio Beograda… pratio film!!! Bas impozantan opus…i bas je doprineo svojim  vrhunskim doprinosom nacionalnoj kulturi..ali ne znamo cime.

Verovatno ce onda, u bliskoj buducnosti biti  predlozena Extra Nena…a u daljoj buducnosti i  Jelena Karleusa za kolumne, Ekrem Jevric za pesmu na You Tube, Vendi…

A ja pitam, zasto recimo  nisu dobili nacionalnu penziju, umetnici za koje se zna. Mozda cemo na portalu “Pistaljka” koji se bavi korupcijom u Srba citati zasto su neki dobili Nacionalne penzije. Do tad..Samo nekima od nas preostaje da dignemo glas. Zasto? Ako nizbogcega drugog, zarad sopstvene savesti.

Uzgred nisam videla da je dobila neka Multimedijalna licnost ovo priznanje.Napomento je da je i ova kategorija ove godine priznata!!!

Jelena Tinska

Izvor: Sandzakpress.net