Sandžak u Srcu

sandzak-u-srcu-dan-sandzaka-2010-2U subotu večer, 20.11.2010. godine na gradskom trgu „Gazi Isa-bega Ishakovića“ kulturnom manifestacijom „Dan Sandžaka“ obilježeno šezdeset sedam godina od proglašenja Autonomije Sandžaka, kojom je ovoj jedinstvenoj kulturnoj, teritorijalnoj, adminstrativnoj, multietničkoj regiji zagarantirano pravo na unutarnje samoorganiziranje i autohtono upravljanje u njezinim historijskim granicama.

[nggallery id=18]

Tog dana je u Prijepolju formiran ZAVNOS (Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Sandžaka).

Na Trgu se okupio veliki broj građana da uživa u Bajramskom veselju. Reisulema dr. Mustafa ef. Cerić je iznenadio prisutne svojim iznenadnim dolaskom u Novi Pazar, gdje je u društvu glavnog muftije Muamera ef. Zukorlića propratio cijelu večer.

„Sandžak je naša domovina. Sandžak je ono čime se zadojimo pri rođenju, Sandžak je ono što cijeloga života živimo, Sandžak je ono što ponesemo sa sobom kada se od ovog svijeta rastajemo, Sandžak je dio naše duše, Sandžak je uvijek u našem srcu!

Sandžak je i životni prostor svih nas koji vijekovima živimo ovdje, isprepletani jedni drugima, poštujući se i uvažavajući međusobne različitosti, ali i njegujući vlastite identitete.

Identitet Bošnjaka Sandžaka čine vjera islama, ilirsko-bogumilsko etnogenetsko porijeklo, orijentalno-slavenska tradicija i kultura življenja, bosanski jezik i najbogatija kulturna baština na Balkanu.

Noćašnji koncert će upravo potvrditi raskoš tog velikog duhovnog bogatstva Bošnjaka. Kroz dimenziju ilahija, kasida, sevdaha, folklora i interpretaciju pisane riječi, Bošnjačko nacionalno vijeće i Bošnjačka kulturna zajednica žele Vas nagraditi za povjerenje i jedinstvo kojim čeličimo pobjede slobodarskog duha bošnjačkoga naroda do konačnog očuvanja triju stubova našeg postojanja na ovim prostorima: Islamske zajednice, Bošnjačkog nacionlanog vijeća i Internacionalnoga univerziteta.“ – riječi su voditeljica programa ilahija, kasida, folklora i sevdaha “Sandžak u srcu” Dženane Fetić i Jasmine Pljakić.

Koncert je otvoren pjesmom „Zapjevajmo Sandžaklije“ u interpretacije Nusrete Kobić iz BiH. Pored Kobićeve, na kocertu su učešće uzeli i Armin Muzaferija, Omer Talović, Haris Đerlek, KUD „Sandžak“,  Hor „Selesebil“, Hor Medrese „Gazi Isa-beg“, Akademski hor Fakulteta za islamske studije i Orkestar Hajrana Đekića.

Zlatni sponzor Večeri ilahija, kasida, sevdaha i folklora „Sandžak u srcu“ je Izdavačka kuća Mešihata Islamske zajednice u Srbiji „El-Kelimeh“.

El-Kelimeh je vodeća izdavačka organizacija u regiona, koja se, s dvije stotine autorskih izdanja, profilirala u renomiranu instituciju i stožer produhovljenja bošnjačkoga bića. Izdanja El-Kelimeha možete pronaći u Sandžaku, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Makedoniji, Hrvatskoj, Kosovu i cjelokupnoj bošnjačkoj dijaspori.

Islamskazajednica.org