Bošnjački nacionalni Sabor donio Deklaraciju

Na zasjedanju Bošnjačkog nacionalnog sabora, na kome su učestvovali predstavnici organizacija, ustanova i institucija koje okupljaju Bošnjake, u organizaciji Bošnjačkog nacionalnog vijeća, u Novom Pazaru, dana 14.07.2010. godine, usvojena je  Deklaracija koju prenosimo u cjelosti.

D E K L A R A C I J A

I
Bošnjaci su konstitutivni narod u Srbiji.
Od Predsjednika i Vlade Republike Srbije zahtijevamo hitno organizovanje razgovora sa legitimnim predstavnicima bošnjačkog naroda, u cilju rješavanja ustavnog statusa Bošnjaka.

II
U cilju afirmacije rješavanja statusa regije Sandžak, kroz proces decentralizacije Srbije, Sabor formira odbor za obnovu Narodnog vijeća Sandžaka.

III
Sabor najoštrije osuđuje pravni i politički barbarizam Ministarstva za ljudska i manjinska prava, sa jasnom diskriminacijom i elementima rasizma nad Bošnjacima.
Sabor zahtijeva hitnu smjenu ministra Čiplića i utvrđivanje krivične odgovornosti učesnika falsifikovanja izborne volje Bošnjaka.

IV
U cilju internacionalizacije pitanja diskriminacije nad Bošnjacima u Srbiji, Sabor formira poseban odbor.

V
Sabor čestita na konstituisanju Bošnjačkog nacionalnog vijeća, dajući mu punu podršku na putu očuvanja nacionalnog identiteta Bošnjaka.

VI
Sabor poziva i ostale izabrane kandidate sa liste Bošnjački preporod i izabrane kandidate sa Bošnjačke liste da se pridruže radu Bošnjačkog nacionalnog vijeća.

VII
Sabor poziva Bošnjake u matici i dijaspori da izdvajanjem jednog procenta od ličnih prihoda učestvuju u finansiranju projekata od nacionalnog značaja.

Komentari

 1. Minka napisao:

  POSTOVANI!

  BOSNJACI SU MATICNI NAROD I TO JE FAKAT KOJI TREBA STALNO ISTICATI UZ ONO POZNATO VECINSKI,JER SAMO VECINSKI NE ZNACI MNOGO.

  DAYTONSKI SPORAZUM TREBA UKINUTI KAO NAMETNUTO ZLO I NEUTRALIZIRANJE BOSNAJCKOG ALIAS BOSANSKOG POLITICKOG FAKTORA U ODNOSU NA SUSJEDNE,NEPRIJATELJSKE SUSJEDNE HIBRIDNE DRZAVICE.

  SHODNO TOME,BOSNJACKI(BOSANSKI) FAKTOR ,POSEBNO KAO SABOR JE NEOPHODNO POZELJANM ZAPRAVO JEDINI KOJI BOSNU MOZE VRATITI NA MJESTO GDJE JOJ HISTORIJSKI PRILICI A GOSPODIN MUHAMED FILIPOVIC VJERODOSTOJAN NOSITELJ.

  VRATITIE BOSNAJCKI SABOR U CENTAR ZBIVANJA,PRI TOME VODECI RACUNA DA SE KAZE ISTINA KOJA ODGOVARA BOSNAJCIMA A TO JE DA SU BOSNJACI VJEKOVNI GOSPODARI BOSNE,MATICNI NAROD,NISU SVI KONSTITUIVNI I TO JE STALNA CETNICKA SRBOSLAVENSKA VEC I HISTORIJSKA DO DANASNJE DAYTONSKE PODVALA.

  NARAVNO DA NEMAMO PROTIV SRPSKOHRVATSKIH PRAVA U SUDJELOVANJU ALI KAO TAKVI ONI NISU POSTOJALI NA TLU BOSNE NITI IMAJU PRAVO NA ZEMLJU OSIM D AJE KORISTE ILITI PRIVREDJUJU ZA NASU ZEMLJU
  ONI(SRBI,HRVATI) SU U BOSNI ISTO STO BOSNJACI U SRBIJI,HRVATSKOJ I OSTALIM NORMALNIM ZEMLJAMA
  SVUGDJE JE VECINA FAKTOR ODLUCIVANJA,PA TAKO TREBA I U BOSNI.

  ZATO NASI PREDSTAVNICI TO TREBAJU STALNO ISTICATI NA FINI ANCIN I RADI NASE OMLADINE KOJA TREBA ZNATI FAKTE DA BI U BUDUCNOSTI MOGLI IMATI PRAVILNE SMJERNICE I NE DOZIVJETI GENOCID
  NIGDJE NA SVIJETU NEMA DA TRI ANRODA ODLUCUJU,U SMISLU DA SE MORAJU PROZIVATI KAO TAKVI
  PA TO JE CRNI HUMOR D AMANJINE UGROZAVAJU AUTOHTONI VECINSKI NAROD.

  LIJEPI POZDRAV I NADAM SE DA CETE PRAVILNO SHVATITI POENTU I n E ISTICATI U ISTUPIMA KAKO SU ONI ISTI U NASOJ JEDINOJ DOMOVINI JER TO JE ZLOKOBNO I ZA BUDUCNOST NASIH POKOLJENJA,SVE DOK SRBIJANSKI FAKTOR IMA OVDJE SVOJE IZVRSIOCE KAO TZV “KONSTITUIVNI”.

 2. Minka napisao:

  FAKTOR GDJE JE BOSNA KONSTANTNO UGORZENA OD AGRESIVNIH NEPRIAJTELJA,POSEBNO RASKE TJ SRBIJE

  ZAPRAVO,NJIHOVA I HRVATSKA DRZAVA JESU VJESTACKE TVOREVINE,RECIMO,SRBIJA JE OPSTAJALA ZAHVALJUJUCI
  STALNOM OPSJEDANJU DRUGIH U SMISLU AUTONOMNIH POKRAJINA VS VOJVODINA,KOSOVO,SANDJAK

  HRVATSKA ISTO UPITNA,PA NEMA JE NA KARTI KAO POJAM DOK JE BOSNA KRALJEVALA,NITI SU ONI IKAD BILI BOGUMILI A BOSANSKI KATOLICI SE IZAJSNJAVAJU TAKO ZAHVALJUJUCI RADU INKVIZITORSKE RIMOKATOLICKE CRKVE

 3. Minka napisao:

  MISLIM NARAVNO,BOSANSKI KATOLICI SE IZJASNJAVAJU KAO HRVATI POSREDSTVOM RIMOKATOLICKE CRKVE,DOK SU TZV SRBI ENKADASNJI VLASI ALI OK SVAKO IMA PRAVO DA SE IZJASNJAVA KAKO ZELI.
  TO NAMA TREBA BITI SVETO PISMO I ZADUZBINA,AMANET VAZNO SAMO U VEZI DRZAVNOG UREDJENJA,INSTITUCIONALNO A TREBA STALNO ISTICATI DA SE PODRAZUMJEVA,U BILO KOJOJ DEBATI I ZGODI,OD POLITICARA DO SVIH BITNIH FAKTORA U MEDIJIMA I IANCE ZBOG NJIHOVE VEOMA JAKE PROPAGANDE GDJE CE I NAS NAROD BITI ZBUNJEN I IZGUBITI SVOJ NAJBITNIJI HABITUS BOSNJAKA-BOSANCA KOJI INACE SNAZNO POSTOJI I NE SLAZEM SE SA PRIVIDJANJIMA NEKIH KOJI TO NE VIDE JER BOSNJACI TO NE ISTICU NA ANCIN KAKO TO VLASI CINE.

 4. Minka napisao:

  I NARAVNO,PODRZAVAM NASEG GOSPODINA EF.MUAMERA ZUKORLICA,GENIJALCA,VEELIKI SELAM ZA NJEGA I NJEGOV DZEMAT.

  ZA BOSNU U NJENIM VJEKOVNIM GRANICAMA,ZA VELIKU BOSNU A OPET NE OTIMAMO TUDJE.
  AMIN.