Zatražena ostavka ministra Čiplića

Čelnici Bošnjačkog nacionalnog vijeća u novom sazivu u četvrtak 8. jula 2010. godine održali su prvu konferenciju za medije. Na konferenciji su govorili predsjednik BNV-a prof.dr. Mevlud Dudić, potpredsjednici Emir Elfić i Zehnija Bulić, kao i predsjednik Izvršnog odbora Vijeća Samir Tandir.

Javnosti se prvi obratio predsjednik Dudić koji je obećao da se nikada neće desiti da medijima bude zabranjeno da prate rad Vijeća kao što su to na jučerašnjoj konstitutivnoj sjednici zahtijevali predstavnici Ministarstva za ljudska i manjinska prava. Gospodin Dudić je zatim pročitao zvanično saopštenje Bošnjačkog nacionalnog vijeća u kojem se kaže:

„Zbog diskriminatorskog odnosa prema Bošnjacima i niza falcifikatorskih radnji pri konstituisanju Bošnjačkog nacionalnog vijeća, tražimo hitnu ostavku ministra za Ijudska i manjinska prava, Svetozara Čiplića.

Bošnjačko nacionalno vijeće podnijeće krivičnu prijavu protiv ministra Čiplića, i službenika Ministarstva zbog falcifikovanja potpisa vijećnika Zehnije Bulića i Hidjeta Mustafića na navodnim ostavkama.

Činjenica da je ministar Čiplić u noći 6. na 7. juli bez osnova izmijenio član 3, Poslovnika o održavanju konstitutivne sjednice vijeća, uslovivši dvotrećinsko prisustvo vijećnika za konstituisanje Vijeća, potvrđuje tendencioznu namjeru da spriječi implementaciju pobjede Bošnjačke kulturne zajednice na održanim izborima.

Obzirom da su Savjeti svih drugih nacionalnih manjina konstituisane po prethodnom poslovniku bez pomenutog uslova, ovim je potvrđeno da je diskriminacija nad Bošnjacima dio zvanične politike ovog ministarstva i Vlade Srbije.

Ovakvim ponašanjem, ministar Čiplić preuzima neposrednu odgovornost za veoma moguću destabilizaciju stanja u Sandžaku.

Bošnjačko nacionalno vijeće pokrenuće postupak pred Ustavnim sudom Srbije, i Sudom za Ijudska prava u Strazburu, u cilju otklanjanja pravnih posljedica diskriminatorskih akata ministra Čiplića.

Nema sumnje da je riječ o organizovaom političkom kriminalu sa ciljem ignorisanja izborne volje Bošnjaka, a radi održanja poltronskog statusa sandžačke politike prema Beogradu.“

Nakon predsjednika Dudića javnosti se obratio i Emir Elfić potpredsjednik BNV-a koji se zahvalio lokalnim medijima na objektivnom izvještavanju sa jučerašnje konstitutivne sjednice. Gospodin Elfić je citirao deo izjave predstavnika Ministarstva gospodina Antića koji je rekao:„Neke odredbe su izbačene u cilju stabilnosti i specifičnosti Bošnjaka.“ Emir Elfiće je prokomentarisao ovu izjavu:

„Meni je žao što novinari nisu stavili pod znake navoda riječ specifičnosti jer su specifičnosti politička i nacionalana diskriminacija, koje se nastavljaju nakon vjerske diskriminacije koja traje nad Bošnjacima tri godine unazad. Mi smo o ovome obavijestili ambasade u Beogradu, OSCE u Varšavi, obavjestili smo gospodina Tomasa, komesara za ljudska prava pri savjetu Evrope. Naša prava su i dalje ugrožena i netrpeljivost prema Bošnjacima raste.“

Gospodin Zehnija Bulić  se u svojem izlaganju osvrnuo na falsifikovanje njegovog potpisa na navodnoj ostavci koju je Ministarstvo prihvatilo. On je pokazao kopije ostavke i izjave i zahtjeva koje je podnio 5. jula Centralnoj izbornoj komisiji. Gospodin Bulić je između ostalog rekao:

„Lista Bošnjački preporod je ponudila članovima liste da potpišu blanko ostavke. Ja tu ostavku potpisao nisam. Neko je u moje ime falsifikovao ostavku. Znajući da hoće da nam otmu mandate ja sam otišao u resorno Ministarstvo i pred centralnom izbornom komisijom dao izjavu u kojoj kažem da prihvatam mandat te da niko u moje ime ne može podnijeti bilo kakvu ostavku. I pored ove izjave neko se drznuo da napravi falsifikat. Podnijeću tužbu protiv resornog Ministarstva i protiv NN lica koje je falsifikovalo moju ostavku na članstvo u BNV.“

Predsjednik Izvršnog odbora Vijeća Samir Tandir je rekao:

„ Na sve ono što se juče dešavalo mi iz BKZ-a smo upozoravali. Sve je to direktan i očigledan dokaz da u Beogradu nikome nije stalo do sprovođenja suštinske demokratije i suštinskog davanja prava manjinskim narodima. U suštini Beograd ispunjava zahtjeve Vašingtona i Brisela, a mi Bošnjaci i ostali manjinski narodi nemamo suštinsko poboljšavanje svog života i svojih prava. Zvanični Beograd želi da institucije kao što je Nacionalni savjet pretvori u palice koje će služiti za disciplinovanje bošnjačkog naroda. Mi kao Bošnjačko nacionalno vijeće ćemo se boriti da Nacionalno vijeće to više nikada ne bude i borićemo se da BNV bude brana bošnjačkih interesa. Pošto se gospodin Antić juče pozivao na nekakav Poslovnik želio bih da podsjetim da je i Hitler Jevreje ubijao po zakonu, međutim historija je dala svoj sud o svemu tome. Želim da podsjetim da je jedan brdski četnik Ratko Mladić počinio genocid nad Bošnjacima u Srebrenici, a da jedan salonski četnik danas, Svetozar Čiplić, pokušava da u svilenim rukavicama počini genocid nad Bošnjacima u Sandžaku. Mi ćemo kao Bošnjačko nacionalno vijeće braniti izbornu volju bošnjačkog naroda. Za nas su glasali Bošnjaci i mi ne crpimo ni legitimitet ni legalitet od Svetozara Čiplića već od našeg bošnjačkog naroda koji je na demokratskim izborima uz brojne opstrukcije glasao za Bošnjački kulturnu zajednicu. ne mogu da pobegnem od utiska da se trenutno u Sandžaku provodi kosovski scenario iz osamdesetih godina dvadesetog stoljeća, kada su se na sve legitimne zahtjeve albanskog naroda, tadašnji zvaničnici iz Beograda predvođeni Miloševićem oglušavali i pokušavali da kroz kozmetiku, preko Sejda Bajramovića i Rahmana Morine predstave svoju politiku kao vladavinu prava. Pozivam zvanični Beograd, posebno predsjednika Tadića, da ima više sluha, jer ovo što radi gospodin Čiplić neumitno vodi ka destabilizaciji regiona Sandžak. Također ovo što je u noći između 6. i 7. uradio gospodin Čiplić neodoljivo podsjeća na ono što je radila Izbotna komisija Slobodana Miloševića u septembru 2000. godine a svi znamo kako se sve to završilo. nadam se da će šef gospodina Čiplića, gospodin Tadić imati više sluha, a i da će međunarodne institucije reagovati. Mi nemamo pravo da trgujemo sa onim što nam je naš narod dao u emanet i branićemo izbornu volju našeg naroda.“