Nezakonito ponašanje Ministarstva za ljudska i manjinska prava

Bošnjačka kulturna zajednica oštro osuđuje nezakonito ponašanje Ministarstva za ljudska i manjinska prava, na čelu sa Ministrom, Svetozarom Čiplićem, koje očito ima za cilj opstrukciju održavanja konstitutivne sjednice Bošnjačkog nacionalnog vijeća nakon izbora na kojima je ubjedljivo pobijedila lista Bošnjačka kulturna zajednica, Muftija Muamer ef. Zukorlić.Ovakvo ponašanje predstavlja nastavak tendencioznog odnosa Ministarstva prema Bošnjacima iz perioda predizbornih i izbornih aktivnosti, što potvrđuje činjenica da su konstitutivne sjednice svih nacionalnih zajednica u Srbiji, osim Bošnjačke, već održane.

U Odluci  Ministra o zakazivanju konstitutivne sjednice  Bošnjaćkog nacionalnog vijeća za srijedu 07. jula u  stavu IV Odluke stoji:

Članovima nacionalnog saveta  kojima je  izdato uverenje  o izboru za člana nacionalnog saveta upućuje se pismeni poziv za prisustvo sednici.

Danas u utorak 06. jula 2010. godine dan uoči konstitutivne sednice još uvijek niko od  izabranih članova  nije dobio pismeni poziv.

Na ovaj način Ministar  i Vlada čiji je on ministar jasno  pokazuju koliko poštuju Bošnjake u Srbiji.

Obavještavamo nadležno Ministarstvo i javnost da će, ukoliko se sutra na dan konstituisanja  Bošnjačkog nacionalnog vijeća opstrukcijom ili na drugi način Ministar ogluši o sopstvenu odluku, Bošnjačka kulturna zajednica održati konstitutivnu sjednicu Bošnjačkog nacionalnog vijeća u zakazanom terminu u 12 sati.

O svim zloupotrebama Ministarstva za ljudska i manjinska prava, te centralne izborne komisije u vezi sa izborima i konstituisanjem Bošnjačkog nacionalnog vijeća, što predstavlja još jedan oblik diskriminacije nad Bošnjacima, obavijestićemo OSCE kao i druge nadležne međunarodne institucije i organizacije.

BOŠNJAČKA KULTURNA ZAJEDNICA

Informativna služba