Otvorena pisma upućena ministru za ljudska i manjinska prava u Vladi Republike Srbije g-dinu Svetozaru Čipliću i predsjedavajućem članu predsjedništva Bosne i Hercegovine dr. Harisu Silajdžiću

Pisma koja je danas Bošnjačka kulturna zajednica uputila ministru za ljudska i manjinska prava u Vladi Republike Srbije g-dinu Svetozaru Čipliću i predsjedavajućem članu predsjedništva Bosne i Hercegovine dr. Harisu Silajdžiću a u povodu nepoštovanja Zakona vezanih za redstojeće izbore za Nacionalni savjet Bošnjaka objavljujemo u cjelosti.

OTVORENO PISMO

Ministru za ljudska i manjinska prava u Vladi Republike Srbije g-dinu Svetozaru Čipliću

Poštovani,

Poznato Vam je da su Bošnjaci u Srbiji sa olakšanjem prihvatili mogućnost neposrednih izbora za Nacionalni Savjet Bošnjaka i uprkos nedostacima nadležnog zakona, te brojnim osporavanjima, ušli u predizborne aktivnosti uvjereni da se radi o važnom iskoraku na putu ostvarivanja svojih nacionalnih prava, kao i doprinosu opštoj demokratizaciji Srbije. Bili smo spremni povjerovati da Vaše Ministarstvo i Vlada imaju pozitivne namjere omogućiti nesrpskim narodnima i zajednicama da na slobodnim i demokratskim izborima biraju svoje predstavnike koji bi se kroz oblasti obrazovanja, kulture, jezika i informisanja borili za očuvanje identiteta svog naroda. Nažalost, što smo bliži danu izbora sve je više razloga za nepovjerenje u formalno proklamovane namjere.

Učešćem Bošnjačke kulturne zajednice prebrođene su sve prepreke oko upisa značajnog broja birača, iako je veliki broj Bošnjaka ostao neupisan. Nije bila dovoljna regulativa kojom je predviđena vrlo komplikovana procedura upisa građana u posebne nacionalne biračke spiskove, što je samo po sebi izazvalo dodatni osjećaj diskriminisanosti, već se otišlo i dalje time što Ministarstvo jednom uredbom suspenduje zakonsku odredbu o pravu na upis u poseban birački spisak sudskim rješenjem uobičajenom procedurom za lokalne i parlamentarne izbore.

Samu proceduru upisa karakteriše niz nepravilnosti, poput činjenice da apsolutna većina od preko stotinu hiljada Bošnjaka upisanih u birački spisak nisu dobili zakonom predviđena rješenja. Ovim je ostavljen prostor, a nažalost i već potvrđeno, da su pojedine lokalne samouprave ili službenici Vašeg ministarstava eliminisali sa spiska potencijalno nepoželjne glasače. Razlog za sumnju dala je i činjenica da se iznenada, posljednjeg dana pojavljuje informacija da je u sjevernoj Mitrovici upisano preko četiri stotine Bošnjaka u birački spisak, dok informacije sa terena pokazuju potpuno drugačije stanje.

Zato tražimo da se produži rok za upis kako bi svi zainteresovani građani mogli da iskoriste svoje pravo glasa.

Da postoji vrlo jasna i jako izražena tendecioznost potvrđuje i činjenica da su lokalne uprave u Novom Pazaru, Prijepolju i Tutinu, suprotno Zakonu o izboru narodnih poslanika član 29. stav 4., a koji se primjenjuje saglasno članu 43. Zakona o nacionalim savjetima, sačini prijedloge za stalni sastav biračkih odbora bez konsultacije sa listom Bošnjačke kulturne zajednice, uglavnom sa jednopartijskim sastavom.

Čelnici ovih lokalnih uprava oglušili su se i na odluku Centralne izborne komisije broj  013-013-00-19/2010-01/2 od 21.5.2010 godine, donesenu po primjedbi Bošnjačke kulturne zajednice, kojom se od ovih lokalnih uprava traži da sačine novi prijedlog članova stalnog sastava biračkih odbora nakon konsultacija sa sve tri proglašene liste.

Od Vas tražimo da zaštitite Centralnu izbornu komisiju od pritisaka kako bi se u skladu sa zakonom omogućilo valjano i pravovremeno donošenje rješenja o imenovanju stalnog sastava biračkih odbora, kao i da pokrenete proceduru utvrđivanja krivične odgovornosti čelnika lokalnih uprava zbog evidentnog kršenja zakona zloupotrebom položaja.

Podsjećamo Vas na obavezu da obezbjedite sprovođenje izbora u skladu sa zakonom, što je neophodna pretpostavka za slobodno i demokratsko izražavanje volje građana na predviđenim izborima. Takođe Vas obavještavamo da će u protivnom Bošnjačka kulturna zajednica razmotriti mogućnost autonomnog organizovanja izbora za Bošnjačko nacionalno vijeće.

Obzirom da su zakonom predviđeni rokovi za otklanjanje ovih i drugih nepravilnosti veoma kratki, od Vas tražimo da HITNO upriličite sastanak sa delegacijom Bošnjačke kulturne zajednice kako bi se dogovorom otklonile prepreke za nesmetano sprovođenje izbora za Bošnjački nacionalni savjet.

S poštovanjem,

PREDSJEDNIK BOŠNJAČKE KULTURNE ZAJEDNICE

Prof. dr. Mevlud Dudić

Otvoreno pismo
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine dr. Haris Silajdžić

Vaša Ekselencijo,
Zadovoljstvo mi je obavijestiti Vas da će 6. juna ove godine bošnjački narod u Sandžaku i Srbiji birati svoje legitimne predstavnike za Bošnjački nacionalni savjet, predstavničko tijelo Bošnjaka koje će kroz oblasti kuture, obrazovanja, jezika i informisanja djelovati na očuvanju i afirmaciji svog nacionalnog identiteta. S obzirom da su Bošnjaci u prilici po prvi put neposredno birati svoje predstavnike, pojavio se niz sistemskih nepravilnosti koje prijete da ugroze sam izborni proces kao i legitimnost predstojećih izbora.
Budući da ćete narednih dana biti u posjeti Beogradu, ljubazno Vas molimo da se svojim neospornim autoritetom u razgovoru sa predsjednikom Srbije založite za obezbjeđivanje nesmetanog održavanja predstojećih izbora u skladu sa zakonom u demokratskoj atmosferi, što je u interesu i bošnjačkog naroda i države Srbije.
S poštovanjem,

Predsjednik:
Prof. dr. Mevlud Dudić