Konferencija: “Vjerski lideri i položaj Islama u Evropi”

U Beču je u periodu od 13. do 16. maja 2010.godine održana konferencija na temu „Vjerski lideri i položaj Islama u Evropi“ u organizaciji Islamske zajednice Austrije, u saradnji sa Ministarstvom vansjkih poslova Republike Austrije.

Konferenciji su prisustvovali:

–          Ministar vakufa Libije

–          Generalni sekretar islamske evropske konferencije

–          Ministar vanjskih poslova Austrije

–          Gradonačelnik Beča

–          Delegacija RABIT-e iz Saudijske Arabije, kao i predstavnici iz 40 država.

Prvog dana konferencije, na otvaranju, u Parlamentu Republike Austrije skupu se obratio Ministar vanjskih poslova, dr Mihail Špindelger, Ministar prosvjete, omladine, informisanja i sporta, Kristijan Oksonić, a putem video linka se obratio Predsjednik Austrije, Hainc Fišer.

Konferenciji je prisustvovala i delegacija Bošnjačke kulturne zajednice, predvođena Predsjednikom, prof. dr Mevludom Dudićem, koji je govorio na temu „Suživot i budućnost Islama na Balkanu“. Prof. Dudić se osvrnuo na aktuelno stanje i prava muslimana u Srbiji, s posebnim akcentom na Sandžak. Hafiz  Doc. Dr Almir Pramenković je govorio o ulozi i značaju Fakulteta za islamske studije.

Delegacija Bošnjačke kulturne zajednice se u izdvojenim sastancima susrela sa Ministrom vakufa iz Libije, Ministrom prosvjete, omladine, informisanja i sporta Austrije, Generalnim sekretarom islamske evropske konferencije, i delegacijom RABIT-e iz Saudijske Arabije.

Na sastanku sa Bošnjacima porijeklom iz Sandžaka nakon džume namaza, koju je predvodio Hafiz Doc. Dr Almir Pramenković, posebno je bilo govora o predstojećim izborima za Bošnjački nacionalni savjet.

INFORMATIVNA SLUŽBA BKZ-a