Usvojena deklaracija je razočaravajuća

U povodu usvajanja dekleracije u Parlamentu Republike Srbije  o osudi zločina u Srebrenici, Bošnjačka kulturna zajednica izražava razočarenje i ogorčenost zbog činjenice da vladajuća većina nije imala moralnog i civilizacijskog kapaciteta da najstravičniji zločin koji se desio u Evropi poslije Holokausta nazovu pravim imenom  „Genocid“.

Ovim je propuštena prilika skidanja odgovornosti i ljage sa države Srbije i srpskog naroda što je neophodna predpostavka za normalizaciju odnosa između  Srbije i Bošnjačkog naroda.

Ovakvim ponašanjem vlast je pokazala nedovoljan stepen odgovornosti za državu i narod stavljajući u prvi plan  svoj dnevno politički interes.

Iako je Dekleracija u suprotnosti sa pozivom Evropskog parlamenta da se osudi Genocid i 11 jul proglasi danom sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, uvjereni smo da je proces distanciranja Srbije od Genocida nezaustavljivo otpočeo.

Kao što su pobjedili svih 11 genocida Bošnjacima preostaje dostojanstvena strpljivost kojom će prebroditi ovo i predstojeća iskušenja.

INFORMATIVNA SLUŽBA BKZ-a