Grupa studenata Bošnjaka i Bošnjakinja sa Univerziteta u Kragujevcu uputila pismo podrške u povodu osnivanja Bošnjačke kulturne zajednice

U vrijeme kada je Titova Jugoslavija počinjala da puca po svojim etničkim, nacionalnim, političkim i kulturnim šavovima, nad Bošnjacima u Sandžaku počinje da se realizuje jedno sistematsko kršenje ljudskih prava, Vi ste naravno i akivni sudionik tih događaja, tako da Vam je to vrijeme bošnjačke muke jako dobro poznato. Marginalizovani, ugnjetavani od strane oba režima, sada već podeljenog Sandžaka, a u našim srcima jednistvenog dok je svijeta i vijeka. Bošnjaci su opstajali, mučenički se borili za svoja prava i pokazali svoje dostojanstvo, bez obzira na konstruisane pokušaje obaveštajnih  službi da podjele i naprave razdor među nama.

Bošnjačka kulturna zajednica

Prof. dr Mevlud Dudić

-predsjednik-

Kragujevac, 22 febraur. 2010. godine

Poštovani profesore Dudić

Esselamu alejkum,

Želimo Vam ovo svoje javljanje u dobrom zdravlju i lijepom raspoloženju.

U vrijeme kada je Titova Jugoslavija počinjala da puca po svojim etničkim, nacionalnim, političkim i kulturnim šavovima, nad Bošnjacima u Sandžaku počinje da se realizuje jedno sistematsko kršenje ljudskih prava, Vi ste naravno i akivni sudionik tih događaja, tako da Vam je to vrijeme bošnjačke muke jako dobro poznato. Marginalizovani, ugnjetavani od strane oba režima, sada već podeljenog Sandžaka, a u našim srcima jednistvenog dok je svijeta i vijeka. Bošnjaci su opstajali, mučenički se borili za svoja prava i pokazali svoje dostojanstvo, bez obzira na konstruisane pokušaje obaveštajnih  službi da podjele i naprave razdor među nama.

Poznato Vam je da su aktivnosti državnih obaveštajnih službi prije svega  bile  usmjerene na etčnička čišćenja sela, otimice, napade na vjerske objekte, prebijanje, montirane sudske procese, itd. U isto vrijeme, odvijala se sinhronizovana medijska satanizacija Sandžaka koja je imala za cilj da pokaže kako su Bošnjaci „fundamentalisti“, „islamski ekstremisti“ da zagovaraju tzv. „zelenu transferzalu“ Tokom 1992. i 1993. godine jugoslovenske vojne snage, praćene srpskim i crnogorskim paravojnim i policijskim snagama, zauzele su sela sa većinskim bošnjačkim stanovništvom  duž granice sa Bosnom i počela kampanju etničkog čišćenja. Do početka ratova u Bosni 12 000 građana muslimana živjelo je u opštini Priboj. Nekontrolisano prisustvo različitih vojnih i paravojnih srpskih grupa iz Bosne, njihova međusobna povezanost i akcije sa lokalnim militantnim grupama, podstakli su masovno iseljavanje stanovništva 1992. godine. Pored ovako represivne politike u Sandžaku su se dogodila tri slučaja masovnih otmica, odnosno ubistava, u Sjeverni, Bukovici i Štrpcima. Zatim, srpska i crnogorska policija podvrgle su nekoliko hiljada Bošnjaka brutalnim ispitivanjima. Prema izjavi bivšeg načelnika SUP-a u Novom Pazaru, Suada Bulića, 17000 Bošnjaka je od 1991 do 1995. godine privedeno na informativne razgovore. Takođe,  Miloševićev režim je započeo dva suđenja visokog profila protiv grupe Bošnjaka u Srbiji i Crnoj Gori. U ovom periodu represivnog režima mnogo Bošnjaka je izgubilo posao u državnoj administraciji i državnoj industriji, a veliki je broj onih koji su zbog diskriminacije i straha od etničkog čišćenja napustili Sandžak i emigrirali u zemlje Zapadne Evrope. Prema procenama nekih organizacija,  preko 70 000 Bošnjaka je izbeglo u inostranstvo.

Uspjeli su projekti diskriminatorskog režima i decniju iza nas živjeli smo u političkom  razdoru naših sandžaćkih političara, vučeni za rukave, čas na lijevu, pa desnu stranu, zbunjeni šta nam se događa. Buđenje naše nacionalne svijesti je trajalo mnogo dugo i poslije oktobarskih promjena konačno se stvaraju uslovi da se Bošnjaci organizuju na pravi način. Država se pobrinula da obezbjedi osnovne uslove kako bi manjinama omogućila ostvarivanje osnovnih prava. Donijet je Zakon o zaštiti prava nacionalnih manjina, usvojeno je i ratifikovano niz dokumenata Savjeta Evrope i minimum uslova je obezbjeđen.

Ali, Vama je poznato, jer ste bili aktivni svjedok  tih zbivanja, da danas iz ove prespektive organizovanje Bošnjaka kroz Bošnjačko nacionalno viječe ili (Nacionalni savjet bošnjačke nacionalne manjine) kako zakonodavac jasno definiše, nije omogućilo demokratsko participiranje sandžako-bošnjačkog intelektualnog potencijala. Ova krovna institucija za Bošnjake u Srbiji je od starta bila pod kontrolom jedne politike, što smo dozvolili da se to dogodi ostavit ćemo historiji. U vremenu demokratije otvara se jedno novo poglavlje za nas Bošnjake. Decenijama sputavani, omalovažavani,potcenjivani, bili smo građani drugog reda, smatrani nepismenim i nesposobnim ljudima za život, bet tapije da smo svoji na svome. Novo vrijeme poslije demokratskih promjena otpočelo je osnivanjem visokoškolskih ustanova u formi Internacionalnog univerziteta, koji je okupio eminentan profesorski kadar, Fakulteta za islamske studije, jačanje uloge Mešihata Islamske zajednice u Srbiji kao krovne institucije u koje se polagalo najviše povjerenja, ali i novoosnovanog državnog univerziteta.

Svjesno smo jedne činjenice. Državi Srbiji smeta jedinstvo Bošnjaka, od 90-tih godina, a i koju godine prije, u vrijeme kada je Srpska akademija nauka i umjetnosti, donijela čuveni Memorandum, aktivno se radilo na rušenju tog jedinstva. Poslejednji pokušaji urušenja nukleusa nas Bošnjaka u Srbiji, a prije svega u Sandžaku, Mešihata Islamske zajednice u Srbiji, pokazalo je da državi Srbiji Bošnjaci ne trabaju jedinstveni, već podeljeni, usitnjeni i tako slomljeni bespomoćni da traže svoja prava.  Trenutačno stanje je jako zabrinjavajuće po pitanju prava nas Bošnjaka u Srbiji. Svjesni smo da se zakon koji jemči neka naša osnovna prava sprovodi parcijalno, znamo kako je stanje sa našim pravima u opštinama Priboj i Prijepolje, ali opet ne činimo ništa da to stanje popravimo.

Nas grupu studenata sa Univerziteta u Kragujevcu posebno je obradovala vijest kada smo saznali da je u Novom Pazaru osnovana Bošnjačka kulturna zajednica. Svakako je za veliku pohvalu osnivanje jedne ovake institucije, iz prvog razloga, zbog eminentne naučno profesorkske elite koja je uključena u njeno funkcionisanje, a iz drugog razloga, zbog radikalne želje da doprinese sprovođenju i sudjeluje u budućim izborima za Nacionalni savjet Bošnjaka.

Uvažavajući Vašu borbu za Sandžak, Bošnjake, uzimajuću u obzir od početka i ulogu Mešihata Islamske zajednice u Srrbiji u našem nacionalnom pitanju, jako nas raduje činjenica što ćete dati adekvatan doprinos u radu ove institucije, a nadamo se da će i neposredni izbori za Nacionalni savjet Bošnjaka, otvoriti jedno novo drugojačije poglavlje za nas.

Kao mladi ljudi, budući intelektualci, ravnopravni članovi akademske zajdnice, Bošnjaci i Bošnjaknje, prije svega, želimo dati doprinos našoj zajedničkoj borbi, računajte na našu nesebičnu i bratsku podršku u očuvanju i afirmaciji nacionalnog, kulturnog i vjerskog identiteta Bošnjaka.

Iskreni i bratski sellam

U ime grupe studenata sa Univerziteta u Kragujevcu

S’ poštovanjem

Fahrudin Kladničanin

Student  Ekonomskog fakulteta