Delegacija BKZ-a u dvodnevnoj posjeti BiH

Visoka delegacija Bošnjačke kulturne zajednice otpočela je dvodnevnu posjetu najvažnijim državnim, nacionalnim i vjerskim institucijama u Sarajevu.
Delegaciju predvodi predsjednik Bošnjačke kulturne zajednice, prof. dr Mevlud Dudić, a čine je članovi predsjedništva kao i predsjednik i potpredsjednik skupštine ove kulturne organizacije.
Delegacija se već sastala sa Reis-ul-ulemom, dr Mustafom ef. Cerićem, kao i sa predsjednikom Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“, dr Senadinom Lavićem.
Predviđen je i susret sa bošnjačkim članom predsjedništva Bosne i Hercegovine, dr Harisom Silajdžićem, kao i posjeta akademiji nauka i umjetnosti BiH.
Svrha posjete je predstavljanje cilja i programa Bošnjačke kulturne zajednice zvaničnicima u Bosni i Hercegovini, kao i uspostava jače saradnje između Novog Pazara i Sarajeva u cilju afirmacije i zaštite nacionalnih i kulturnih vrijednosti Bošnjaka.
Delegacija će se kod svojih domaćina založiti za otvaranje bosanskog Konzulata u Novom Pazaru, kao i osnivanje Bosanskog kulturnog centra u Sandžaku.

INFORMATIVNA SLUŽBA BKZ-a
U Novom Pazaru, 04.02.2010.