↑ Return to O nama

Printaj Stranica

BKZ u Crnoj Gori

Rukovodstvo:

Hazbija Kalač – predsjednik,

hfz. Abdurahman Kujević – zamjenik predsjednika,

Ahmet Ahmatović – potpredsjednik

Almir Muratović – potpredsjednik

Sead Češević – potpredsjednik

Emir Ferizović – generalni sekretar

Dževad Musić – predsjednik Skupštine,

Amer Hodžić i Zejto Rastoder – potpredsjednici Skupštine.

6666666666Bošnjačka kulturna zajednica u Crnoj Gori (BKZ) pokreće inicijativu preimenovanja naziva dječjeg vrtića „Boško Buha“ u Rožajama u „Ajlan Kurdi“. Zapravo, riječ je trogodišnjem sirijskom dječaku,čije je utopljeno tijelo, more izbacilo na tursku obalu. Opširnije »

bkz_bijelopolje3Rijaset Islamske zajednice u BiH – Sarajevo

Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović

 

Poštovani Reisu-l-ulema

Esselamu alejkum!

 

Ovim pismom želimo Vas ukratko upoznati sa stanjem našeg bošnjačkog naroda u Crnoj Gori, posebno u njenom sjevernom dijelu, kojeg mi, kao što Vam je već poznato, nazivamo Južni Sandžak.

Bošnjaci u Crnoj Gori imaju brojne probleme za koje se van Crne Gore veoma malo zna iz razloga jer su zastupljeni predstavnicima Bošnjaka uključenim kroz društvene organizacije koje su pod kontrolnom aktuelnog režima, pa se iz te pozicije ne usuđuju iznijeti istinu o pravom stanju položaja našega naroda, već to stanje označavaju povoljnim, čak primjerom za cijeli region. Opširnije »

logo BKZ zlatno-crniMešihat Islamske zajednice u Crnoj Gori je u saopćenju, datom povodom stavova muftije sandžačkog Muamer-ef. Zukorlića izrečenih gostujući u emisiji “Bez granica”, namjerno ili u neznanju,  prisustvo muftije sandžačkog na kulturnoj manifestaciji povodom osnivanja Odbora Bošnjačke kulturne zajednice u Bijelom Polju, okarakterisao političkim, “u smislu promovisanja određene političke grupacije”, i time djelovanje ove kulturne institucije bošnjačkog naroda u Crnoj Gori krivotvorenjem tendeciozno predstavio političkom organizacijom. Opširnije »

hafiz abdurahman hujevićSvi Božiji a također i ljudski zakoni garantiraju zaštitu i sigurnost ljudskog života i propisuju sankcije i kaznu za svakog onog ko na bilo koji način prolije krv nevinog čovjeka. Čak i onaj koji nenamjerno oduzme nekom život, snosi posljedice tog gnusnog djela koje je teško i nebesima i zemlji. Opširnije »

rozaje, bkz, grupno vjencanje 43Jučerašnjom svečanom manifestacijom u Rožajama (23.02.2014), Bošnjačka kulturna zajednica je u saradnji sa turskom organizacijom „Genc Mehir“ okončala realizaciju projekta vrijednog preko 150.000 eura. Opširnije »

SONY DSCBošnjaci.Net: Uvaženi gospodine Kalač, od kako se Bošnjačka demokratska zajednica (BDZ) pojavila na političkoj sceni u Crnoj Gori, preplavljeni su mediji u regionu izjavama i tekstovima. Neki nisu krili oduševljenje, dok opet neki su iskoristili momenat kako bi vjerovatno sebe spašavali, napadali su vas i stranku na čijem ste čelu. Recite nam ko vam se obradovao a ko vas se uplašio? Opširnije »

PLAKAT

U čast 20. novembra – Dan Sandžaka – Bošnjačka kulturna zajednica u Crnoj Gori i Narodno vijeće Sandžaka organiziraju okrugli sto na temu: „70 godina od zasijedanja ZAVNOS-a“. Opširnije »

U organizaciji Mešihatа Islamske zajednice u Srbiji, Lige za Sandžak i Bošnjačke kulturne zajednice organizovana je besplatna podjela prijevoda značenja Kur’ana Časnog na štandu Izdavačke ustanove „El-Kelimeh“ na Sajmu knjiga u Beogradu. Opširnije »

hazbija kalacJužni Sandžak – Kalač ociijenio da neke službe uz riječ “Sandžak” uvijek imputiraju riječ secesija, da se želi istrgnuti Sandžak iz suvereniteta Crne Gore, Srbije i Bosne i Hercegovine.  Opširnije »

IMG_00051Nema država Crna Gora razloga da se boji niti jednog projekta koji nose Bošnjaci. Naprotiv, mislim da su Bošnjaci narod koji u Crnoj Gori zaslužuje punu afirmaciju u svakom smislu, jer su čitavo jedno stoljeće dokazivali, i na kraju dokazali, ne samo lojalan odnos prema državi, već prijateljski odnos prema svim narodima koji u Crnoj Gori žive kaže za Pobjedu Hazbija Kalač Opširnije »

sunecenje_2013_rozaje (6)U organizaciji Bošnjačke kulturne zajednice Crne Gore, Muftijstva Sandžačkog i humanitarnih organizacija iz Turske, održana je svečanost povodom sunećenja (obrezivanja) 100 dječaka iz Rožaja. Opširnije »

hazbija kalacU večernjim satima dana 06.08.2013.godine, neposredno nakon završenog programa promocije NVO „Sandžak EU Regija“  i zajedničkog iftara, organizovanog u hotelu „Bijela Rada“,  bjelopoljska saobraćajna policija je „po nalogu odozgo“ kako se pravdao jedan od policajaca, zaustavila kolonu auta, koja se vraćala sa ovog skupa, u kojima su bile visoke delegacije Islamske zajednice u Srbiji, na čelu sa muftijom Sandžačkim Muamer ef. Zukorlićem, kao i delegacija Bošnjačke demokratske zajednice Sandžaka, na čelu sa predsjednikom dr.Jahjom Fehratovićem.  Saobraćajna policija je očigledno imala zadatak da demonstracijiom sile ponizi učesnike, svjedoke i podržavaoce početka rada jedne nove sandžačko-evropske organizacije. Opširnije »

bkz-vidjenje

Rijasetu islamske zajednice u Sarajavu, reisu-l-ulemi Huseinu ef.Kavazoviću, Mešihatu Islamske zajednice, Muftijstvu sandžačkom, muftiji sandžačkom Muameru ef. Zukorliću, svim muslimanima u domovini Bošnjaka, Bosni i Hercegovini i Sandžaku, muslimanima u Crnoj Gori i Srbiji, na Kosovu, u Makedoniji, Hrvatskoj i Sloveniji, našoj braći i sestrama u bošnjačkoj dijaspori diljem svijeta,

B a j r a m   š e r i f   m u b a r e k   o l s u n ! Opširnije »

U Petnjici je jučer, 5. avgusta 2013., postavljen je kamen temeljac za izgradnju Bošnjačkog kulturnog centra u Petnjici. Kamen temeljac je postavio muftija sandžački Muamer-ef. Zukorlić, nakon čega je upriličen zajednički iftar na vakufskoj parceli BKC-a. Opširnije »

bkzcgBošnjačka kulturna zajednica osuđuje odluku Skupštine opštine Berane o dodjeli najvišeg priznanja Opštine Udruženju ratnih dobrovoljaca 1912-1918. godine.

Projektirani odabir koji je po poznatom političkom scenariju sproveo tzv. žiri u kojem su sjedeli uglavnom lokalni beranski političari, a kojim je odlikovano Udruženje ratnih dobrovoljaca 1912-1918.godine, prvorazredna je politička ujdurma kojom se, očigledno je, žele prepravljati povijesne činjenice i na taj način dodatnim ponižavanjem žrtve podgrijavati tenzije u Sandžaku kako bi se na ovom području održala agonija zbunjivanja i  bezizlaza, te besperspektivnosti za dalji opstanak muslimanskog bošnjačko-albanskog stanovništva. Opširnije »

87259.1765379Uvaženi reisu-l-ulema mr. Husein-ef. Kavazoviću
Uvaženi muftija sandžački Muamer-ef. Zukorliću
U ime predsjedništva, predsjednika i članova Mjesnih i Resornih odbora, članova, aktivista i simpatizera Bošnjačke kulturne zajednice, Vama, Vašim suradnicima, Vašim porodicama i svim vjernicima upućujemo iskrene selame i čestitke u povodu nastupajućeg mubarek mjeseca Ramazana, uz dove Uzvišenom Bogu da ga provedete u najboljem zdravlju i rahatluku, jačanju zajednice Bošnjaka i cijelog ummeta, kako bi na posljetku iz njega izišli duhovno jači i spremniji za nove korake na putu svebošnjačkog ujedinjenja.
RAMAZANI ŠERIF MUBAREK OLSUN!
Predsjedništvo BKZ

bnv u cgU Rožajama je u nedjelju, 7. jula 2013. godine, održana elektorska skupština za izbor članova Bošnjačkog nacionalnog savjeta. Elektorskoj skupštini prethodilo je kandidiranje elektora za skupštinu prikupljanjem stotinu potpisa pripadnika bošnjačke nacionalne zajednice sa pravom glasa. Opširnije »

Rasko_Konjevic_ministar_MUP_CG-Zahtjev za obustavu kršenja osnovnih ljudskih prava i sloboda na graničnim prelazima Crne Gore
-Zahtjev za uspostavljanje posebnog (olakšavajućeg) režima kontrole za građane CG na graničnim prelazima u Crnoj Gori po ugledu na zemlje iz okruženja (Hrvatska) te ostale članice EU Opširnije »

viber imageBošnjaci Bihora će uskoro dobiti Bošnjački kulturni centar. U četvrtak, 13.06.2013. godine, otpočeli su pripremni radovi na parceli kupljenoj za izgradnju Bošnjačkog kulturnog centra u Petnjici.

Trenutno se radi na uklanjanju postojoćih oronulih objekata, nakon čega će se upriličiti kamen temeljac za izgradnju objekta za Bošnjački kulturni centar. Prema riječima predsednika Odbora BKZ-a u Petnjici Almira Muratovića polaganje kamena temeljca upriličit će se uskoro. Opširnije »

U organizaciji Bošnjačke kulturne zajednice i Muftijstva Sandžačkog, 02.06.2013. godine,održan je Međunarodni naučni simpozijum na temu “Mula Jakup-ef. Kardović – Gazija Sandžaka” na kojem je učešće uzelo 14 naučnih radnika. Opširnije »

Bošnjačka kulturna zajednica i Muftijstvo Sandžačko, 02.06.2013. godine, nakon održanog naučnog skupa, u Velikoj Sali Doma kulture u Rožajama priredili su vjersko-kulturnu manifestaciju “Sjećanje na Mula Jakupa-ef. Kardovića – Gaziju Sandžaka”.Dugo je, skoro  jedan ljudski vijek,  dolina Ibra šaputala o sudbini svoga Imama i Vođe,  kojeg su tadašnje vlasti nevina ubili. Ali, ne. Oni misle da su ga ubili: „Nikako ne smatraj mrtvima oni koji su na Allahovom putu izginuli! Ne, oni su živi i u obilju su kod Gospodara svoga”, – upravo, na samom početku ove večeri, čuli smo ovu veličanstvenu Kur’ansku poruku. Opširnije »

Danas, 2. juna 2013. godine, u Rožajama je održan međunarodni naučni skup na temu “Mula Jakup-ef. Kardović – Gazija Sandžaka”. Skup je održan u Domu kulture u Rožajama a na skupu su govorili: Opširnije »

sajam u pgNa nedavno održanom Međunarodnom sajmu knjiga u Podgorici, Bošnjačka kulturna zajednica u Crnoj Gori besplatno je dijelila prijevod Kur’ana, inače donaciju Zajednice sandžačke dijaspore.

Direktor Sajma, gospodin Predrag Uljarević, rado je prihvatio ovu inicijativu BKZ-a i u tu svrhu ustupio štand na kom su predsjednik BKZ Petnjica Almir Muratović i predsjednik BKZ Bar Mevludin Kuč sa Orhanom Dedeićem i drugim aktivistima, tog 14.maja podijelili posjetiocima Sajma oko 400 primjeraka ove, ne samo za muslimane, najvrjednije knjige. Opširnije »

PJ_UlcinjNa inicijativu NVO „Broj 19“, 22.maja o.g. u 9,00 časova ispred Područne jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova u Ulcinju okupilo se petnaestak građana koji su svojim prisustvom željeli da izraze neslaganje i protest sa svim što se dešavalo u vezi bosanskohercegovačkih izbjeglica deportovanih 1992.godine iz Crne Gore.  Opširnije »

Centralnom svečanošću i bogatim kulturno-umjetničkim programom u organizaciji Bošnjačke kulturne zajednice u Crnoj Gori u Bijelom Polju je obilježen dan Bošnjačke nacionalne zastave – 11. maj. Svečanosti su prisustvovale brojne zvanice iz vjerskog, kulturnog i političkog života, a prisutnima su se i ovaj blagdan Bošnjacima čestitali: specijalni gost akademik Muhamed Filipovic, izaslanik Sandžačkog muftije Rešad ef. Plojović – direktor Medrese “Gazi Isa-beg”, predsjednik BKZ-a u Crnoj Gori Hazbija Kalač, rektor Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru dr. Mevlud Dudić i predsjednik BNF gospodin Hako Duljević. Opširnije »

dan zastave bijelo poljeBošnjačka kulturna zajednica u Crnoj Gori, organizira svečanost u povodu obilježavanja 11. maja – Dana zastave.

Pored kulturno-umjetnočkog programa, prisutnima će se obratiti: Opširnije »

HKPosljenjih nekoliko sedmica ili mjeseci, pitanje jedinstva IZ u Sandžaku i Srbiji ponovo je aktuelizirano po scenariju koji je svakom dobronamjernom i iskrenom muslimanu  jasan i lako prepoznatljiv, i kao takav ne ostavlja ni malo prostora za dilemu sa koje strane dolazi i sa kojeg se ideološkog izvora hrani i nadahnjuje. Islamska zajednica u Sandžaku i Srbiji je ovog puta na meti udruženih snaga otvorenih neprijatelja islama i Bošnjaka Sandžaka kao i onih koji su se, zbog vremenom nasevladanog i stalno narastajućeg animoziteta prema glavnom Imamu i duhovnom vođi muslimana Sandžaka, muftiji Muameru ef. Zukorliću, pokrenuli i udružili i sa samim đavolom, kako bi pokazali da se tobože ne radi o hiru, zavisti i iracionalnoj mržnji, već o brizi za jedinstvo naroda. Opširnije »

Untitled-2BKZ U CRNOJ GORI: „VRIJEME JE ZA NAŠE LJUDE, ZA NAŠ BNV“

U Crnoj Gori je u toku izbor novih nacionalnih savjeta, među kojima će se izabrati i novi sastav Bošnjačkog nacionalnog vijeća. Izbori će se održati u dva nivoa.

Prvi dio, tj. prvu polovinu popunjavaju bošnjački političari po funkciji, tj. narodni poslanici, članovi Vlade, predsjednici parlamentarnih partija i predsjednici općina, naravno, samo oni koji se izjasne da su Bošnjaci i da žele učestvovati u Bošnjačkom nacionalnom vijeću u Crnoj Gori. Opširnije »

Dana 04.05.2013. godine sandžačka delegacija predvođena muftijom Muamer-ef. Zukorlićem, a koju su činili i: predsjednik BDZ-a mr. Jahja Fehratović, predsjednik BNV-a Samir Tandir, predsjednik BKZ-a u Crnoj Gori Hazbija Kalač i dirketor IKC „Altun Alem“ Fatmir Bači, na poziv organizatora, boravila je na svečanosti u povodu otvaranja Islamskog centra u Medžlisu IZ-e u Rijeci (Hrvatska).
Opširnije »

Petnica-Panorama sa minareBKZ Crne Gore, Odbor za Petnjicu obavještava građane opštine Petnjica kao i širu javnost Bihora, Sandžaka i Crne Gore da je za potrebe svojih programskih ciljeva ovih dana, ova organizacija obradovana jednom značajnom donacijom prikipljenom od strane Bošnjaka iz Luxemburga, porijeklom sa cijelog prostora Sandžaka. Donacija u iznosu od 77.000,00 € sakupljena je na skupu koji je organiziran u Luxemburgu povodom godišnjice osnivanja BKZ-a Luxemburga na kojoj je pored akademika Ferida Muhića, bio prisutan i muftija sandžački Muamer ef. Zukorlić. Opširnije »

image-1362316308027-V

Bošnjačka kulturna zajednica u Crnoj Gori poziva sve svoje svoje članove i aktiviste da se na poziv Mešihata islamske zajednice u Crnoj Gori, masovno odazovu i učestvuju u obavljanju dženaze, zakazane za 05.mart ove godine, koja će se klanjati žrtvama zločina genocida, učinjenog prije sto godina od strane crnogorske vojske na području Plava i Gusinja. Opširnije »

U subotu, 23.02.2013. godine u 19 časova u Domu kulture u Beranama održat će se promocija knjige “Odbrana identiteta” dr. Sefera Međedovića, a u čast sjećanja na Rifata Burževića Trša, velikog sina Sandžaka, čija se stogodišnjica rođenja navršila 11. 02. 2013. godine. Opširnije »

purisic-kalacBivši narodni poslanik u dva saziva u Parlamentu Crne Gore ispred Bošnjačke stranke gospodin Kemal Purišić, učestvovao je na naučnom skupu: “Selektivna primjena zakona – skriveni mehanizam sprečavanja razvoja nacionalnih posebnosti Bošnjaka u Crnoj Gori”, i tom prilikom odgovarajući na postavljeno pitanje o Sporazumu koji tretira Sandžak kao prekograničnu regiju, a koji je potpisao Rafet Husović i Milo Đukanović ispred Bošnjačke stranke odnosno Demokratske partije socijalista, kazao da je sudionik potpisivanja ovog sporazuma. Opširnije »

bnv-logoCijenjena Ekselencijo,

Obraćamo Vam se kao građani Crne Gore i kao predstavnici organizacija koje djeluju na teritoriji iste države, regiona, te SAD i nekoliko zapadno-europskih zemalja.

Molimo Vas da ovaj zajednički dokument bošnjačkih organizacija uzmete najozbiljnije u razmatranje. Ovim dokumentom želimo ukazati na odnose vlasti Crne Gore prema necrnogorskim i nepravoslavnim građanima, tj. Bošnjacima. Opširnije »

bkz u crfnoj goriBošnjačka kulturna zajednica Crne Gore organizuje naučni skup na temu: “SELEKTEVNA PRIMJENA ZAKONA – SKRIVENI MEHANIZAM SPREČAVANJA RAZVOJA NACIONALNIH POSEBNOSTI BOŠNJAKA U CRNOJ GORI”. Opširnije »

Imao sam priliku u svom dosadašnjem životu i radu putovati i obići mnoga važna mjesta na istoku i na zapadu i susretati se sa uglednim, značajnim i važnim ljudima u različitim zajednicama i državama, ali putovanje koje je najviše ostavilo uticaj na mene i podstaklo me na duboko razmišljanje o svom narodu i njegovim patnjama i iskušenjima na putu opstanka, jeste putovanje i posjeta Bošnjacima na Kosovu, u Albaniji i Makedoniji. Opširnije »

vijestdana28012013Re­a­gu­ju­ći ju­če na na­vo­de iz ka­bi­ne­ta pred­sjed­ni­ka Vla­de Cr­ne Go­re Mi­la Đu­ka­no­vi­ća da „Đu­ka­no­vić ni­kad ni­šta ni­je taj­no pot­pi­sao”, kao i da „ni­kad ni sa kim ni­je raz­go­va­rao o te­ri­to­ri­ji”, Me­ši­hat Islam­ske za­jed­ni­ce u Sr­bi­ji do­sta­vio je me­di­ji­ma spo­ra­zum ko­ji su cr­no­gor­ski pre­mi­jer i li­der Bo­šnjač­ke stran­ke Ra­fet Hu­so­vić pot­pi­sa­li uoči re­fe­ren­du­ma, a ko­ji sa­dr­ži obe­ća­nje da će San­džak bi­ti pre­ko­gra­nič­ka re­gi­ja. Opširnije »

Vaša Ekselencijo,
Gospodine Generalni sekretare,

Imali ste priliku uvjeriti se u kojoj mjeri je nedavni događaj u sjedištu Ujedinjenih Nacija (UN) stvorio pometnju među Bošnjacima diljem svijeta. Cijenimo Vaše izraze žaljenja koji ste izrazili povodom tog nemilog događaja.

Međutim, dužni smo reagirati i izraziti naše najdublje žaljenje zbog činjenice koja ukazuje da je UN ponovno zloubotrijebljen od strane Srbije. Opširnije »

U organizaciji Bošnjačkog kulturnog centra iz Bijelog Polja, sinoć je u Domu kulture u Bijelom Polju promoviran “Sandžački rječnik” autora Džavida Begovića i Šefke Begović-Ličina. Brat i sestra Begović su prvu sandžačku promociju “Sandžačkog rječnika” organizirali upravo u svom Bijelom Polju iz kojeg su odavno u svijet otišli. Opširnije »

Dana 07.12.2012. godine Bošnjačka kulturna zajednica (BKZ) u Crnoj Gori je organizovala u rožajskom Domu kulture video predavanje povodom velike smutnje „Smak svijeta“, koja se pojavila u  posljednjih dana u medijima. Narod je počeo da vjeruje u lažna proročanstva koja govore da će se Smak svijeta dogoditi 21.12.2012, pa je i samo predavanje dobilo naziv ,,21.12.2012???“. Opširnije »

Proglas bošnjačkih udruženja protiv islamofoba i fašiste Osmana Destanovića

Osmane Destanoviću, dosta je!

Nedavno je na respektabilnom bošnjačkom web magazinu Bošnjaci.net, objavljena kolumna pod nazivom «Crveni Baron Osman Destanović» uvažene gospođe Elife Kriještorac, u kojoj temeljno razotkriva lik i djelo, sada se može već slobodno reći za Bošnjake poznatog, islamofoba i fašiste, Osmana Destanovića. Kolumnu možete pročitati ovdje:

http://www.bosnjaci.net/prilog.php?pid=46998 Opširnije »

Od kada je nobelovac Gabriel Garcia Marquez davne 1967. godine objavio svoj roman, naslovivši ga sa „Sto godina samoće“, ova sintagma je postala pored ostalog i sinonim za ciklično ponavljanje historije kao posljedice zaborava sa neminovnim ružnim konsekvencama. Opširnije »

Sa ciljem ranije najavljenog obilježavanja 88. godišnjice od genocida u Šahovićima, krenuli smo već u petak, 9.novembra, u društvu Mehinagić Mirsada izvršnog direktora NVO „EKO BAR“. Opširnije »

Bošnjačka stranka (BS) na čelu sa ministrom u dosadašnjem sazivu crnogorske vlade Rafetom Husovićem, koja je na parlamentarnim izborima održanim u nedjelju osvojila tri poslanička mandata u Skupštini Crne Gore, uz zbirnu izbornu listu manjinskog albanskog naroda sa dva i Hrvatsku građansku inicijativu sa osvojenim jednim poslaničkim mandatom mogla bi biti ključni faktor u procesu formiranja nove vlasti. Opširnije »

Nakon uspješne promocije knjige “Fenomen Muftija” u Novom Pazaru, promocija će biti održana i u Rožaju, u Velikoj sali Doma kulture, u utorak  sa početkom u 19 h. Opširnije »

BOŠNJACI – NAROD BEZ KONSTITUENTA I STATUSA RAVNOPRAVNIH GRAĐANA: Bošnjaci su jedan od naroda današnje Crne Gore. Svoj viševjekovni životni prostor, Bošnjaci su u različitim historijskim periodima, spletom raznih historijskih okolnosti, zajedno sa svim svojim osobenostima, kulturnim i vjerskim vrijednostima, ugrađivali u teritoriju koja danas čini državu Crnu Goru. Kao teritorij ugrađen u novu Crnu Goru, posebno se prepoznaje prostor Sandžaka, koji je sve do referenduma o nezavisnosti Crne Gore, organiziranog 2006.godine, imao status anektirane teritorije od strane Srbije i Crne Gore. Iz ovih razloga Bošnjacima u Crnoj Gori pripada pravo suvlasništva i pravo konstituenta njene državnosti. Opširnije »

Mješovita delegacija Narodnog vijeća Sandžaka i Bošnjačke kulturne zajednica boravila je proteklog vikenda u posjeti bošnjačkoj dijaspori u Frankfurtu, Minhenu i Beču. Opširnije »

Bošnjačko nacionalno vijeće i Bošnjačka kulturna zajednica i ove godine organiziraju manifestaciju DANI SREBRENICE U SANDŽAKU 2012.

Tim povodom Sandžak će u ponedjeljak i utorak (25. i 26. 6. 2012.) zijaretiti Majke Srebrenice na čelu sa Munirom Subašić.

Tribine će se upriličiti u Rožajama i Plavu na kojima će se prezentirati dokumentarni film “Daleko je Tuzla” Avda Huseinovića te obraćanje Majki Srebrenice.

Opširnije »

Bošnjačka kulturna zajednica (BKZ) upriličila je danas u Petnjici  Centralnu manifestaciju i svečano obilježavanje Dana bošnjačke nacionalne zastave.

Svečanost je održana u Domu kulture u Petnjici uz prisustvo velikog broja gostiju i predstavnika Islamske zajednice na čijem je čelu bio Glavni Muftija Muamer ef. Zukorlić. Prirežen je i bogat kulturno-zabavni program u kojem su učešće uzeli KUD „Bihor“ iz Petnjice, hor „Merdžan“ iz Novog Pazara, kao i izvođači sevdalinki. Opširnije »

U povodu obilježavanja 11. maja – Dana bošnjačke nacionalne zastave, BKZ organizira svečanost uz bogat kulturno-umjetnički program.

Ovom prigodom prisutnima će se obratiti Muftija Muamer ef. Zukorlić i predsjednik BKZ u CG Hazbija Kalač.

Skup će se održati 11. 5. 2012. godine u 17h u Domu kulture u Petnjici. Opširnije »

« Strana 1 »