↑ Return to O nama

Printaj Stranica

BKZ na Kosovu

Predsjedništvo:

Sahit Kandić, predsjednik

Adnan Redžeplar, I dopredsjednik

Edis Jonuzi, II dopredsjednik

Edina Elezi, generalni sekretar

 

Upravni odbor:

1. Anel-ef Avdija

2. Nailj-ef Skenderi

3. Sahit Kandić

4. Adnan Redžeplar

5. Edis Jonuzi

6. Edina Elezi

7. Edin Hajdarpašić

8. Isak Meta

Kemal Kandić

Fehmija Murati

Nuhija Tairovci

Ajhan Bećiri

 

Resori:

1. Odbor za Etnologiju – Koordinator: Fehmija Murati – 2. Odbor za Kulturu – Koordinator: Edin Hajdarpašić

3. Odbor za Sport – Koordinator: Asmed Sezairi

4. Odbor za Dijasporu – Koordinator: Bekim Dilji

5. Odbor za Prosvjetu – Koordinator: Ismet Markovic

 

Savjetodavni odbor:

1. Akademik Alija Džogović

2. Prof. dr. Mehmed Meta

3. Dr. Skender Kandić

4. Prof. Dr. Ajka Aljilji

5. Belkize Kasumović

 

Sud časti:

1. Mehmed Hamza

2. Prof. Dr. Mujo Dacić

3. Kemal Kandić

 

Kontakt: 

Ul. Miljazim Šalja br. 7,

30 000 Peć,

Republika Kosovo

 

Sahit_Kandic_kosovsko-albanska_granica_Kosare_99Kosovo – Apelom za javnost u povodu ispisanih teško uvredljivih antibšnjačkih grafita u Prizrenu oglasio se veteran odbrambeno-oslobodilačkog – rata na Kosovu, borac UČK, sada predsjednik Bošnjačke kulturne zajednice na Kosovu Sahit Kandić: Opširnije »

Sahit Kandic - BKZ na KosovuNedavno je na Kosovu započeto izdavanje biometrijskih ličnih karti, na kojima se primjenjuje ustaljena praksa višejezičnosti, pa u tom slučaju mi Bošnjaci zahtijevamo da osim engleskog, albanskog i srpskog jezika za pripadnike naše zajednice, kao četvrti, bude uvršten i naš bosanski jezik sa latiničnim pismom. Opširnije »

Sahit_KandicU svoje osobno ime i ispred Bošnjačke kulturne Zajednice na Kosovu upućujem čestitke političkim subjektima iz bošnjačkog korpusa koji su na ovim lokalnim izborima ostvarili značajne rezultate: Opširnije »

kzs bkz ksPovod današnje konferencije za štampu koju je organizovao Bošnjački savjet Kosova i Bošnjačka kulturna zajednica Kosova je bio izvještaj o pokušaju okupljanja političkih partija oko zajedničkog nastupa i djelovanja u institucijama Republike Kosova.

Opširnije »

bsk-bkzNa drugom i završnom konsultativnom sastanku u vezi usaglašavanja i potpisivanja Memoranduma razumijevanja sa predsjednicima bošnjačkih političkih subjekata na Kosovu, i danas je vođena življa međusobna debata.

Sastanku su prisustvovali Emilija Redxepi (NDS), Sadik Idrizi (DSV), Nebija Aljilji (DSB), Hamza Balje (CDU) i Afit Zulji (USB). Opširnije »

87259.1765379Uvaženi reisu-l-ulema mr. Husein-ef. Kavazoviću
Uvaženi muftija sandžački Muamer-ef. Zukorliću
U ime predsjedništva, predsjednika i članova Mjesnih i Resornih odbora, članova, aktivista i simpatizera Bošnjačke kulturne zajednice, Vama, Vašim suradnicima, Vašim porodicama i svim vjernicima upućujemo iskrene selame i čestitke u povodu nastupajućeg mubarek mjeseca Ramazana, uz dove Uzvišenom Bogu da ga provedete u najboljem zdravlju i rahatluku, jačanju zajednice Bošnjaka i cijelog ummeta, kako bi na posljetku iz njega izišli duhovno jači i spremniji za nove korake na putu svebošnjačkog ujedinjenja.
RAMAZANI ŠERIF MUBAREK OLSUN!
Predsjedništvo BKZ

bsk-bkz“Bošnjački Savjet Kosova i Bošnjačka Kulturna Zajednica na Kosovu, kao najutjecajniji faktori ovdašnjeg bošnjačkog civilnog društva su u nekoliko navrata pozivali bošnjačke političke subjekte na jedinstvo i koordiniran rad, umjesto trošenja energije na dosadašnja međusobna ‘niska’ prepucavanja. Ali zbog tih i sličnih objektivnih okolnosti i razloga snažnija inicjativa je izostajala pa je balast odgovornosti prenošen za ‘bolje prilike’”, kaže se u obavještenju za javnost. Opširnije »

Saradnja-pozdravS’ciljem poboljšanja političke pozicije bošnjačke zajednice na Kosovu, eliminiranja negativnih reperkusija i destruktivnog inat-djelovanja, te za efektivno unaprijeđenje nacionalne politike, Bošnjački Savjet Kosova & Bošnjačka Kulturna Zajednica na Kosovu, predlažu političkim subjektima naše zajednice osnovu za buduće napredno političko djelovanje. Opširnije »

Sahit_KandicBošnjačka kulturna zajednica na Kosovu, zabrinuta posljednjim događanjima i aktuelnim stanjem u Sandžaku je ovih dana intenzivno radila na konsultiranju sa svojim prijateljima, bošnjačkim i drugim udrugama, te ostalim bitnim faktorima, a vezano za novostvoreno uznemiravajuće bezbjednosno stanje u Sandžaku. Opširnije »

Sahit_KandicSjeverni Sandžak – Kada ste sudbinom vezani za prostor stalnog političkog previranja, akter svih tih dešavanja, te više od polovice svog životnog vijeka bavite se javnom politikom aktivno prateći i međunarodnu diplomaciju, shvatite da na tom polju baš ništa nije slučajno. Opširnije »

sahitkanBošnjačka Kulturna Zajednica na Kosovu nedvojbeno prepoznaje i najnovije atake poput neostvarenog atentata na Muftiju Sandžačkog u Švedskoj i podrivanje sandžačkog BDZ-a kao permanentno tradicionalnu politiku koja se od strane Srbije konstantno sprovodi prema bošnjacima ove regije. Opširnije »

bnv-logoCijenjena Ekselencijo,

Obraćamo Vam se kao građani Crne Gore i kao predstavnici organizacija koje djeluju na teritoriji iste države, regiona, te SAD i nekoliko zapadno-europskih zemalja.

Molimo Vas da ovaj zajednički dokument bošnjačkih organizacija uzmete najozbiljnije u razmatranje. Ovim dokumentom želimo ukazati na odnose vlasti Crne Gore prema necrnogorskim i nepravoslavnim građanima, tj. Bošnjacima. Opširnije »

Imao sam priliku u svom dosadašnjem životu i radu putovati i obići mnoga važna mjesta na istoku i na zapadu i susretati se sa uglednim, značajnim i važnim ljudima u različitim zajednicama i državama, ali putovanje koje je najviše ostavilo uticaj na mene i podstaklo me na duboko razmišljanje o svom narodu i njegovim patnjama i iskušenjima na putu opstanka, jeste putovanje i posjeta Bošnjacima na Kosovu, u Albaniji i Makedoniji. Opširnije »

Vaša Ekselencijo,
Gospodine Generalni sekretare,

Imali ste priliku uvjeriti se u kojoj mjeri je nedavni događaj u sjedištu Ujedinjenih Nacija (UN) stvorio pometnju među Bošnjacima diljem svijeta. Cijenimo Vaše izraze žaljenja koji ste izrazili povodom tog nemilog događaja.

Međutim, dužni smo reagirati i izraziti naše najdublje žaljenje zbog činjenice koja ukazuje da je UN ponovno zloubotrijebljen od strane Srbije. Opširnije »

Proglas bošnjačkih udruženja protiv islamofoba i fašiste Osmana Destanovića

Osmane Destanoviću, dosta je!

Nedavno je na respektabilnom bošnjačkom web magazinu Bošnjaci.net, objavljena kolumna pod nazivom «Crveni Baron Osman Destanović» uvažene gospođe Elife Kriještorac, u kojoj temeljno razotkriva lik i djelo, sada se može već slobodno reći za Bošnjake poznatog, islamofoba i fašiste, Osmana Destanovića. Kolumnu možete pročitati ovdje:

http://www.bosnjaci.net/prilog.php?pid=46998 Opširnije »

Pod pokroviteljstvom Bošnjačke Kulturne Zajednice, u sali kompleksa “Evropa” u Prizrenu je 28 Oktobra 2012 godine, upriličena svečana promocija knjige “Mikroekonomska analiza” od autora Prof. dr Mehmeda Mete.

Opširnije »

Bošnjačka kulturna zajednica – Kosova, najoštrije osuđuje najnoviji neomiloševićevski kontinuirani atak srbijanskog režima na krucijalne institucije i vodeće čelnike bošnjačkog naroda u Sandžaku. Opširnije »

U Prizrenu je, 18. avgusta 2012. godine (uoči samog ramazanskog Bajrama), održana Osnivačka skupština Bošnjačke kulturne zajednice na Kosovu, na kojoj su finalizirane te usvojene i ranije usaglašene odluke.

BKZ je koncipirana kao izrazito decentralizirana organizacija gdje se tokom radnih sjednica “modeliranja” organizacije uzimala u obzir regionalna zastupljenost i brojni drugi bitni faktori za adekvatnu zastupljenost zajednice te jaču efektivnost u predstojećem djelovanju. Strukturalno je izgrađena da koincidira sa matičnim ogrankom ali i u skladu sa ovdašnjom zakonodavnom i strukturalnom koncepcijom. Opširnije »

« Strana 1 »