Okončano snimanje filma o mulla Osmanu Rastoderu – Premijera u Luksemburgu zakazana za nedjelju 23. januara

Nakon nešto manje od dvije godine rada na snimanju dokumentarca OSMAN EF. RASTODER – OSLOBAĐANJE ZABORAVA, autora Avda Huseinovića, u produkciji Bošnjačke kulturne zajednice (BKZ) u Luksemburgu, sve je spremno za svečanu premijeru filma.

Premijera će se održati u sklopu obilježavanja devete godišnjice rada i djelovanja BKZ u Luksemburgu, u nedjelju, 23. januara s početkom od 17:00 časova, u velikoj dvorani TRAMSSCHAPP u Luksemburgu. Pored projekcije dokumentarca o Mulla Osmanu, program večeri predviđa obraćanje autora filma, Avda Huseinovića – vanserijskog dokumentariste ratne prošlosti Bošnjaka koji će specijalno tim povodom doputovati iz Sarajeva. U sklopu večeri će također biti upriličena i tradicionalna dodjela priznanja Mulla Osman Rastoder. – Ovogodišnji laureat ovog značajnog priznaja je, podsjećamo, Almir Muratović iz Petnjice, Sandžak.

Zbog propisanih sanitarnih uslijed pandemije koronevirusa, svi oni koji žele prisustvovati premijeri obavezni su unaprijed rezervisati svoje mjesto putem broja  – 00352 691 860 160, te također posjedovati potvrdu o vakcinaciji (minimum 2 vakcine). Od organizatora saznajemo da su svoje učešće na premijeri već najavili gosti iz Sandžaka, Bosne i Hercegovine, i nekoliko zapadnoevropskih zemalja. – Kako je broj mjesta ograničen, savjetujemo svim zainteresiranima da što prije obezbijede sebi mjesto pozivom na istaknuti broj.

Premijerno prikazivanje dokumentarnog filma o Mulla Osmanu Rastoderu biće uskoro organizovano i u Petnjici, Novom Pazaru, Rožajama, Sarajevu, te na Kosovu i u Makedoniji.