BKZ organizira tradicionalnu akademiju “Štrpci bez mezara”

Image result for “Štrpci bez mezara

U utorak, 27. februara, navršava se 25 godina od otmice 18 Bošnjaka i jednog Hrvata na željezničkoj stanici Štrpci.

Bošnjačka kulturna zajednica u saradnji sa Mešihatom IZ-e u Srbiji – Medžlisom Prijepolje, organizira komemorativnu akademiju “Štrpci bez mezara”. Akademija počinje u 14h u velikoj sali Doma kulture u Prijepolju, gdje će se istaknute zvanice obratiti prisutnima, a nakon čega će uslijediti mimohod šutnje ulicama Prijepolja do spomen kompleksa u Šarampovu, gdje će se proučiti fatiha, položiti cvijeće i minutom šutnje odati počast nevinim žrtvama.

U drugom dijelu manifestacije koju organizira opština Prijepolje obratit će se predstavnici opštine, te položiti cvijeće na spomen kompleksu.

“Poruka koju i ove godine šaljemo jeste da se taj strašni zločin ne smije zaboraviti i da se više nikad i nikome ne ponove Štrpci. Mi pozivamo sve ljude dobre volje, bez obzira kojoj vjeri, naciji ili političkoj partiji pripadaju da prisustvuju i ove godine komemorativnoj akademiji, te da se kroz šetnju prisjetimo tih nevinih žrtava, te da se još jednom podsjetimo da država nije učinila sve da se otkriju inspiratori ovog stravičnog zločina, da su određeni egzekutori kažnjeni, a da veliki broj onih koji su učestvovali u pripremanju ovog zločina još uvijek nisu osuđeni, te da žrtve još uvijek nisu dobile status civilnih žrtava rata. Očekujem to, u cilju sveopšteg pomirenja naroda na Balkanu, jer je neophodno da to pomirenje počiva na istini”, ističe Samir Tandir.

Narednih dana, a sve u sklopu obilježavanja i vječnog sjećanja na taj strašni zločin, bit će dodijeljene nagrade pobjednicima literarnog konkursa “Štrpci bez mezara”. Podsjećamo, paravnojna formacija Milana Lukića pod imenom “Osvetnici” otela je 18 Bošnjaka i jednog Hrvata iz voza Beograd–Bar kod mjesta Štrpci, na kratkom potezu pruge koji prolazi kroz Bosnu.