U Priboju tribinom obilježen Dan bošnjačke nacionalne zastave

Povodom Dana bošnjačke nacionalne zastave održana je tribina u Priboju koju je organizirala Bošnjačka omladina Priboja u suradnji sa Bošnjackom kulturnom zajednicom.

Cilj tribine bio je da iskaze značaj u borbi za očuvanje identiteta, kao i obilježavanje Dana bošnjačke nacionalne zastave.

Predsjednica Bošnjačke omladine Priboja kazala da se društvo nalazi u nepovoljnom položaju, ali istakla da je grupa mladih odlučila ostati u svom gradu i raditi na očvanju identiteta, te razvijanju u svojoj zajednici.

Uslijedio bogat kulturni program koji je ilahijom otpočeo Emir Karaosmanović, zatim je Zlata Kasić recitirala je stihove Muse Ćazima Ćatića, pa bi potom Said Junuz, mladi glumac izveo monolog u kome je predstavio vrijednost Bosne, ali i historijske momente.

Specijalni gost bio je predsjednik Bošnjacke kulturne zajednice dr. Admir Muratović koji je kazao da mu je zadovoljstvo jer je povod okupljanja Dan bošnjačke nacionalne zastave, te dodao da “Mi moramo puno toga uraditi na afirmaciji naših ljudi, iako se puno uradilo.”

Dr. Muratović kazao da Bošnjačka omladina Priboja sa svojim sastavom nosi kulturne i duhovne vrijednosti. Također dodao da mu je drago jer je prisutan i Asmir Bihorac, potpredsjednik Bošnjačke kulturne zajednice u Luksemburgu.

Narodni poslanik muftija Muamer Zukorlić uputio čestitku Bošnjacima koju je pročitao dr. Muratović. U čestitci stoji da tradicija bošnjačkog naroda jedino pravo rješenje pronalazi u kompromisu i iskrenim dijalogom, ali i to da trebamo biti uzori svim ljudima.

Predsjednik BKZ-a podsjetio na važnost 11.maja i trenutka kada su Bošnjaci osjetili potrebu da se iskazu u punom kapacitetu bošnjackog identiteta. Osim značajnosti datuma on je ukazao i na period u kojem su različitosti bile normalne kao i drugačijeg ideološkog opredjeljenja.

Svečanost završena izvedbom sevdalinki.

SANA – Dž.Džanković