Saopćenje: Priznanje Ljajića da je nalogodavac prijetnji smrću narodnom poslaniku muftiji Zukorliću

Bošnjačka kulturna zajednica izražava zaprepašćenje i ogorčenje priznanjem Rasima Ljajića da je nalogodavac prijetnji smrću narodnom poslaniku, muftiji Muamer ef. Zukorliću, upućenih preko medija pod njegovom kontrolom i onih u vlasništvu Nihada Biševca, gradonačelnika Novog Pazara.

Bošnjačka kulturna zajednica, također, najoštrije osuđuje ponovne, direktne prijetnje smrću muftiji Zukorliću od strane potpredsjednika Vlade Srbije, Rasima Ljajića.

Odgovarajući na pitanje novinara dnevnog lista Kurir, a u vezi sa saopćenjem BKZ-a u kojem su tretirane spomenute prijetnje, kada je traženo od nadležnih organa da se utvrdi da li su Rasim Ljajić i Nihad Biševac nalogodavci istih, ministar u Vladi R Srbije je kazao: “Zukorlić je mrtav, politički“.

Podsjećamo javnost i upozoravamo nadležne organe na činjenicu da je Srbija, nažalost, država u kojoj se vrlo često dešavalo da se politički protivnici i fizički eliminiraju, i gotovo uvijek se to dešavalo nakon kontinuiranog pokušaja moralne i političke diskreditacije, kao i dehumanizacije uticajnih pojedinaca čija se likvidacija planira.

Ovo nije prvi put da Ljajić i njegov koalicioni partner Ugljanin, svojim djelovanjem prave ambijent u kojem je moguće očekivati svakakav scenario. 2004. godine, oni koji danas paradiraju „bošnjačko jedinstvo“, hraneći svoje političko postojanje međusobnim antagonizmima, učestvovali su u vatrenim obračunima kada je ranjeno nekoliko slučajnih prolaznika, od kojih je profesor Ćamil Juković ostao trajni invalid, dok je u drugom incidentu jedno lice ubijeno bombom.

Godine 2006, oni su svojim djelovanjem napravili takav ambijent, politički i opće društveni, u kojem je došlo do ubistva kandidata SDA za odbornika, rahmetli Ruždije Durovića.

Nakon surovog ubistva premijera Vlade R. Srbije, Zorana Đinđića, tokom obilaska pribojskog sela Zabrnica, ne znajući da ga snimaju, Rasim Ljajić je izjavio:“…I neka su ubili onog psa, mater mu njegovu…“. Ta kaseta je završila u rukama dvojice visokih funkcionera SDA koji će kasnije, u paketu, dobiti dobro plaćene pozicije u sistemu pod kontrolom Ljajića, upravo zahvaljujući „razmeni kasete za posao“. Za očekivati je da će sadržaj ovog snimka uskoro ugledati svjetlost dana s obzirom na tvrdnje o postojanju više kopija, po principu „za svaki slučaj“.

Nakon pisanja beogradskih medija, kako su bliski saradnici Rasima Ljajića na čelu sa Kasimom Zoranićem, 2012. godine, učestvovali u pripremi atentata na Premijera Srbije Aleksandra Vučića, sasvim je jasno da se Ljajić nalazi u veoma nezavidnom položaju gdje je pitanje dana kada će odgovarati za svoje kriminalne aktivnosti, te da s toga i povlači ovakve suicidne poteze.

Imajući to u vidu, BKZ iznova poziva nadležne organe, prije svih policiju i tužilaštvo za organizirani kriminal, da privedu pravdi Rasima Ljajića i Nihada Biševca zbog učešća u kriminalnoj skupini koja je podstrekivala, davala naloge i učestvovala u upućivanju prijetnji smrću narodnom poslaniku, muftiji Zukorliću. Ukoliko i ovog puta izostane njihova reakcija, to ćemo smatrati dovoljno jasnim znakom da je, nažalost, paradržava još uvijek moćna, te da to nalaže preduzimanje konkretnih koraka u cilju zaštite lica kojima se prijeti, a sve zbog nepostojanja preduvjeta da sistem pravne države nesmetano radi svoj posao.

Apelujemo na naše simpatizere i aktiviste da se uzdrže od ishitrenih poteza, kao i preduzimanja individualnih inicijativa u vezi onih koji mrze, jer je to i cilj njihovih zlokobnih izjava.

Trebamo biti svjesni da će oni koji mrze, koji prijete, koji zovu Žandarmeriju da ruši Vakuf, suočeni sa rezultatima svog djelovanja, doživjeti sudbinu onih koji su se ugušili u podrumima vlastitih nedjela gdje su kovali zavjeru trovanja naše mladosti i budućnosti.

Info služba BKZ-a