Delegacija iz Sandžaka na premijeri dokumentarnog filma o genocidu u Sarajevu

image-1-4Predsjednik Mešihata IZ-e u Srbiji, muftija dr Mevlud ef. Dudić i predsjednik BKZ dr. Admir Muratović prisustvovali su, 17. novembra 2016. godine, u prepunoj sarajevskoj Multimedijalnoj sali općine Novi Grad, sarajevskoj premijeri dokumentarnog filma „Bošnjaci – genocid u kontinuitetu“, autora Avda Huseinovića u produkciji BANA – Bošnjačko-američke nacionalne asocijacije iz New Yorka, odnosno potomaka žrtava genocida i preživjelih žrtava genocida njujorškog Odbora za očuvanje sjećanja na žrtve genocida u Plavu i Gusinju, Po riječima autora, radi se o neispričanoj video priči o višestoljetnom genocidu nad Bošnjacima na području cijele Bosne i Hercegovine, Sandžaka i drugim državama Balkana. Film prati krvavu hronologiju genocida nad Bošnjacima još od kraja 17. stoljeća, pa sve do Srebrenice u julu 1995. godine.

Muftija Dudić je u svom nadahnutom obraćanju ukazao na veliki značaj ovog projekta autora Avda Huseinovića u cilju razvijanja svijesti Bošnjaka po pitanju kulture pamćenja. Posebnu zahvalnost odao je Bošnjacima, Sandžaklijama porijeklom iz Plava i Gusinja koji žive u SAD, na odlučnosti da finansijski i produkcijski iznesu ovako važan projekat. To su veliki ljudi koji rade velike stvari i u Njujorku, ali i cijelom Sandžaku. Oni su veliki sandžački sinovi.

Prisutnima su se prije emitovanja filma, pored muftije Dudića i Avda Huseinovića – autora filma, obratili i Ruždija Musić u ime Bošnjačko-američke nacionalne asocijacije  i Semir Efendić – načelnik sarajevske općine Novi Grad.

image-1-3capture