Javna tribina o hidžabu

Javna tribina o hidžabu:
Je li Odluka VSTV-a ispravna?

 

Reakcije i polemike na Odluku Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine o zabrani nošenja vjerskih obilježja zaposlenima u pravosudnim institucijama se ne stišavaju. O tome se govorilo i na Javnoj tribini pod nazivom “Pravo na hidžab – u kontekstu Evropske konvencije o zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda”, koju su u Tuzli organizovali Medžlis Islamske zajednice Tuzla i Koordinacija bošnjačkih nevladinih organizacija Tuzlanskog kantona.

Tuzlarije
Prema riječima Emira Kovačevića, pravnog eksperta, odluka VSTV-a nije u skladu sa Ustavom i Evropskom konvencijom o ljudskim pravima.

– Međutim, nakon reakcija građana, vjerskih zajednica Visoko sudsko tužilačko vijeće je pokazalo spremnost za dijalog i da se otvori javna rasprava o ovom važnom pitanju. Smatram da je to dobro i da je to prilika da uključimo sve interesne grupe da razgovaramo na ovu temu – istakao je Kovačević.

On je dodao da je ubijeđen da će se naći dobro rješenje za objektivnost i nepristrasnost suda o čemu brine Visoko sudsko i tužilačko vijeće a, također, i da će se ispoštovat pravo na slobodu vjere uposlenika u pravosudnim institucijama. “Ovo su vrlo aktuelne teme u drugim državama. I tamo ima dosta debate i diskusije o slobodi vjere. Ovo je prilika da izradimo naš model sekularne države ali to trebaju uraditi njeni građani”, dodao je on.

Mersada Nuruddina Agović, doktorica teolgije, predsjednica Bošnjačke kulturne zajednice u BiH,kaže da je jedan od ciljeva skupa u Bosanskom kulturnom centru da se razbiju predrasude o hidžabu.

– Zaključkom VSTV-a je napadnuta vrijednost hidžaba koji je proglašen vjerskim obilježjem, a hidžab to nije. Mahramu ne možemo smatrati vjerskim obilježjem jer je to ibadet, dužnost žena vjernica. Mene kao vjernicu niko ne može natjerati da skinem svoj hidžab. Ipak me ovo pogodilo jer su mi ugrožene sestre u vjeri, koje rade u drugim oblastima, teško mi je jer je na ovakav način došlo do mobilizacije javnosti, kazala je Agović.

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Tuzla Ahmed-ef. Huskanović je kazao da je u pitanju borba za ljudska prava koja je propisana evropskim konvencijama.

– Kao što ne bismo voljeli da neko sutra nameće i pokriva žene nasilno, tako isto ne bismo voljeli da ih neko otkriva nasilno. Dakle, svako ima svoje pravo i ako ono nije u suprotnosti s onim što se zove zakon države, onda, doista to branimo svim silama. Sekularna država je takva kakva jeste, ali ne treba se miješati u vjerske stavove i vjerska razmišljanja ljudi, a državu podržavamo onakvu kakva ona danas jeste – kazao je imam Huskanović.

Asim Smajlović, predsjedavajući Koordinacije bošnjačkih nevladinih organizacija Tuzlanskog kantona:

Skupu se obratila i Zejna Šarić, učenica Behram-begove medrese u Tuzli koja je pročitala literarni rad na temu hidžaba. Također, sa tribine je upućena poruka i poziv velikodostojnicima u BiH da prije svega stanu u zaštitu ljudskih prava, a zatim da nanama, majkama, sestrama i kćerima omoguće normalan život sa mahramama na glavi, dostojan jedne žene muslimanke.

Javna tribina izazvala je veliku pažnju javnosti tako da se tražilo mjesto više u dvorani BKC-a.

 

Tuzlarije

Tuzlarije

Tuzlarije

Tuzlarije

Tuzlarije

Tuzlarije

Tuzlarije
S.P.

 

(tuzlarije.net)