Saopćenje za javnost u povodu izjave predsjednika Republike Srbije Tomislava Nikolića

BKZlogoU povodu izjave predsjednika Republike Srbije Tomislava Nikolića date prigodom postavljanja kamena temeljca za izgradnju Centra izvrsnosti Univerziteta u Kragujevcu: „Sve manje dece se rađa, bračni parovi se sve češće obraćaju lekarima i rešenje traže u inostranstvu. To rešenje treba da bude ovde, ta deca treba da budu srpska deca, sa srpskim genetskim materijalom, sa srpskim kodom, sa srpskom prošlošću i srpskom budućnošću. To me je vodilo da se zalažem da se ovakav centar izgradi u Kragujevcu, jer nije sve Beograd.“, Bošnjačka kulturna zajednica izdaje sapćenje za javnost koje prenosimo u cijelosti:

Zabrinuti smo za Bošnjake i pripadnike drugih nesrpskih naroda u Srbiji zbog izjave predsjednika Srbije Nikolića od 25.01.2016. godine, kojom se direktno kaže da je Srbija država isključivo srpskog naroda, u kojoj trebaju da se rađaju srpska djeca, sa srpskim genetskim kodom i materijalom, sa srpskom prošlošću i budućnošću.

Nikolić ovom izjavom udara na temelje demokratije, ljudskih prava i sloboda, i sugestivno poručuje nesrbima da u Republici Srbiji nemaju šta da traže, da je to država isključivo srpskoga naroda te da je nikada ne mogu doživjeti kao svoju domovinu.

Nikolićeva izjava nedvojbeno podsjeća na vrijeme mračne prošlosti Evrope, kada su predsjednici nekih drugih država i vođe nekih drugih naroda htjeli da stvore čistu naciju iz čega se rodila najveća pošast savremenog čovječanstva fašizam i nacizam.

Podsjećamo predsjednika Nikolića da u Republici Srbiji pored Srba žive i pripadnici drugih naroda, među kojima i autohtoni Bošnjaci, naročito u Sandžaku, i da se u Srbiji pored srpske djece rađaju i bošnjačka, albanska, mađarska, slovačka i djeca pripadnika drugih naroda čija prošlost nikad nije bila a pogotovu budućnost neće biti srpska.

Bošnjaci i Srbi vijekovima žive na ispresijecanim životnim prostorima, njegujući dobrosusjedne odnose koji se s vremena na vrijeme pojavom i ključanjem fašističko-nacističkih ideja naruše i donose nesreću na Balkanu. Te ideje su uvijek postojale i postojaće, ali njihovo promoviranje s pozicije predsjednika države unose nemir i raspiruje međunacionalnu netrpeljivost koja može dovesti do nesagledivih posljedica, naročito u vremenu kada su ožiljci od prethodnih ključanja tih ideja još svježi te se pokušava promovirati bošnjačko-srpski dijalog.

Bošnjaci, a vjerujemo i ostali nesrbi državljani Republike Srbije, očekuju od predsjednika Nikolića i države Srbije da se izvinu za proklamirani stav jer je to ideologija koja Srbiju vraća ne samo u mračne devedesete godine već i period velikosrpskog fašizma iz Drugog svjetskog rata. To nije i ne smije biti put savremene države Srbije koja deklarativno stremi vrijednostima demokratije i Evropske Unije.

SANA