Tribinom u Bilefildu okončana posjetima Bošnjacima Njemačke

Trećeg dana manifestacije u povodu Dana Sandžaka i Dana državnosti BiH u organizaciji Bošnjačke kulturne zajednice u saradnji sa Bošnjačkom nacionalnom fondacijom, predsjednik Mešihata Islamske u Srbiji muftija dr. Mevlud ef. Dudić, u pratnji predsjednika BKZ dr. Admira Muratovića, boravio je u Bilefildu u Njemačkoj.

Skupu su prisustvovali i potpredsjednik BKZ Njemačke Miljhat Mitko Muslić i potpredsjednik BKZ Luksemburga Asmir Bihorac.

Domaćini tribine u Bilefildu bili su predstavnik BNF i predsjednik džemata Selam u ovom gradu Nihad Bećirović i imam u džematu Muhamed ef. Fetić.

Dr. Muratović je govorio o važnosti emaneta kojeg je preuzela BKZ u Njemačkoj u cilju borbe za očuvanje kulturnog i nacionalnog identiteta Bošnjaka. “BKZ je jedna od rijetkih bošnjačkih organizacija koja u svom imenu nema geografski prefiks, što potvrđuje namjeru da se bavi potrebama svih Bošnjaka bez obzira gdje žive i odakle dolaze” – podvukao je predsjednik BKZ.

Muftija Dudić je u svom vazu-nasihatu govorio o osobinama vjernika koji brinu o svojoj vjeri kroz veliki broj bošnjačkih džemata u Njemačkoj. “Prije dvadeset godina postojalo je par džemata koji su uglavnom bili smješteni u iznajmljenim prostorijama. Danas samo u Njemačkoj imamo preko 70 džemata smještenih u prostorijama koje su u vlasništvu Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj” – naglasio je dr. Dudić.

Posjetom i tribinom u Bilefildu okončana je veoma uspješan zijaret Bošnjacima sjevera Njemačke, koji nisu krili zadovoljstvo zbog posjete autoriteta iz Sandžaka, prije svega predsjednika Mešihata IZ-e u Srbiji.

(Mešihat)

123567