Veliki skup BKZ Njemačke u Hamburgu

41U petak, 27.11.2015. godine, u Hamburgu, na sjeveru Njemačke, održan je veliki skup Bošnjačke kulturne zajednice Njemačke na kojem je prisustvovalo nekoliko stotina Bošnjaka. Povod je bio poseban – godišnjica uspješnog rada i djelovanja BKZ u Njemačkoj, te Dan Sandžaka i Dan državnosti Bosne i Hercegovine.

Pored bogatog kulturno-umjetničkog programa, kojeg su upriličili članovi folklora “Hamdija Pozderac”, na skupu su se obratili i brojni gosti.

Predsjednik BKZ Njemačke Suljo Džanković poselamio je prisutne u ime domaćina i zahvalio se na podršci koju BKZ ima među Bošnjacima u ovom gradu i šire. “BKZ je prepoznata kao organizacija koja radi velike stvari za Bošnjake i to je tajna velike podrške koju uživa”.

Predsjednik BKZ prof. dr. Admir Muratovićc je kazao da su ljudi koji vode BKZ u Njemačkoj ispunili najvažniji zadatak: BKZ je postala i opstala baštineći vrijednosti zbog kojih je i osnovana i nije niti jednog trenutka postala upitna, niti podlegla pritiscima da skrene sa puta osnovne misije očuvanja identiteta Bošnjaka u Njemačkoj.”

Publicista Sejfudin Tokić je govorio o značaju jedinstva bošnjačkog korpusa i konstantne nadogradnje tog procesa. Samo na taj način Bošnjaci će moći odgovoriti izazovima koji ih očekuju u budućnosti.

Poseban gost večeri i skupa bio je predsjednik Mešihata IZ-e u Srbiji, muftija prof. dr. Mevlud ef Dudić. Muftija Dudić u svom nadahnutom govoru posebno je ukazao na važnost poštovanja zemlje domaćina, tj. Njemačke. “Vi ste ovdje ostvarili svoja prava, dostojanstven tretman, pravo na život vrijedan poštovanja. Imate obavezu to cijeniti i poštivati tako što ćete biti odgovorni građani ove države” – kazao je muftija Dudić.

„Bošnjačka kulturna zajednica je važna bošnjačka institucija koja radi epohalne stvari za bošnjački nacionalni.korpus. Islamska zajednica stoji iza BKZ i ima našu punu podršku“ – podvukao je dr. Dudić.

Skup je protekao u odličnoj atmosferi, uz obećanje domaćina da sa svojim aktivnostima nastaviti još jače, posebno zbog činjenice da su na godišnjicu osnivanja stigli svi neophodni papiri o registraciji ove organizacije kod nadležnih organa.

Informativna služba BKZ

123456791020