BKZ traži preimenovanje naziva dječjeg vrtića „Boško Buha“ u „Ajlan Kurdi”

6666666666Bošnjačka kulturna zajednica u Crnoj Gori (BKZ) pokreće inicijativu preimenovanja naziva dječjeg vrtića „Boško Buha“ u Rožajama u „Ajlan Kurdi“. Zapravo, riječ je trogodišnjem sirijskom dječaku,čije je utopljeno tijelo, more izbacilo na tursku obalu.

On je sa svojom porodicom i ostalim izbjeglicama iz Sirije bježao od rušiteljskih previranja Bešara Al Asada i IDIŠ-a, te htio da čamcem pristigne na grčko ostrvo Kos, a otuda da nastavi svoju neizvjesnu migrantsku sudbinu. Ajlan Kurdi je nakon svog preseljenja u bolji i pravedniji svijet, utisnuo pečat jednog vremena, u kome, pravda, mir i solidarnost kao osnovne društvene vrijednosti, ostaju poštapljene i nejake da prihvate Ajlana u svoje naručje i obezbijede sigurnost i ljudsku toplinu.

Uzmajući u obzir tradiciju otvorenih vrata Rožaja za izbjeglice (pogotovo za vrijeme rata u Bosni i Kosovu), ovim činom opslužujemo našu prepoznatljivost, i naše ljudske i moralne manire.Simbolika je ove inicijative, da naš vrtić postane dom malom Ajlanu, a naša djeca da ga prihvate, jer čitav svijet nije. Inicijativu upućujemo kako dječjem vrtiću „Boško Buha“ tako i opštini Rožaje.

Također, pozivamo sve građane kao i organizacije, da podrže ovu inicijativu i da Ajlana objeručke prihvatimo u svoj grad. Jer Ajlan je nastavio da putuje,sada je već do svakog ljudskog praga, kuca na vrata, nosi čovječanstvu poruku pravde, mira i međusobnog pomaganja.Bošnjačka kulturna zajednica će se uvijek zalagati za pravdu i otklanjanje nepravde te adekvatno odgovarati aktualnim dešavanjima.

SANA