Tribina BKZ-a u Hanoferu – Ponosni smo na projekat Enciklopedije

 U bošnjačkom džematu u Hanoferu, 14.03.2014. godine, upriličena je tribina u  cilju promocije Bosnjačke kulturne zajednice u Njemačkoj, njenih aktivnosti i projekata, Nacionalnog kalendara Bošnjaka za 2015. godinu i Enciklopedije sandzackobošnjačke književnosti.TRIBINA BKZ 4

U ime domaćina, obratio se imam džemata u Hanoferu Aldin ef. Kusur i predsjednik džemata Miljhat-Mitko Muslić, koji su izrazili dobrodošlicu gostima te iskazali podršku aktivnostima i projektima Bošnjačke kulturne zajednice u Njemačkoj.

Efendija Kusur je prenio selame od predsjednika Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj Eldina ef. Atlagića koji je poselamio goste i također izrazio podršku osnivanju BKZ u Njemačkoj.

Tribini su prisustvovali i predstavnici i imami okolnih džemata, među kojima i Muhamed ef. Fetić i Mithat Bećirović iz džemata u Bilefeldu.

Predsjednik BKZ u Njemačkoj Suljo ef. Džanković historijski se osvrnuo na proces osnivanja BKZ u Njemačkoj i podvukao da su dobijene sve neophodne dozvole za rad od drzavnih organa, te obradovao sve prisutne poklonom Nacionalnog kalendara Bošnjaka za 2015. godinu, koji je ujedno i jedan od prvih projekata BKZ u Njemačkoj.

Prisutnima se obratio dr. Admir Muratović, predsjednik BKZ-a, koji je na početku prenio selame od reisu-l-uleme emeritusa dr. Cerića, muftije Zukorlića, muftije Dudića, nosioca ideje i projekta BKZ-a.

On je potom promovirao projekat Enciklopedije sandžačkobošnjačke književnosti, autora dr. Jahje Fehratovića, koja je u izdanju Izdavačke kuće El-Kelimeh objavio Svjetski bošnjački kongres, na koji mogu biti ponosni svi Bošnjaci, kao i na svoju Bošnjačku akademiju nauka i umjetnosti.

Dr. Muratović je poručio da Bošnjaci trebaju biti ponosni na svoju kulturnu baštinu u svakom pogledu, i kada je u pitanju književnost i sve druge oblasti kulturno historijske baštine.

“Ni jedan narod na Balkanu osim Bošnjaka, nema svoj ep. A Bošnjaci imaju dva epa. To govori o vremenskoj dubini  naše kulture, ali i o kvalitetu, elitizmu i genijalnosti nas Bošnjaka.” – kazao je dr. Muratović.

On je ponovio stav iznijet na jučerašnjem skupu u Hamburgu, da Bošnjaci imaju obavezu i dužnost poštivati državu Njemačku zbog svega što je u teškim vremenima učinila za Bošnjake koji su trbuhom za kruhom morali napustiti svoje domovine.

Ali isto tako Bošnjaci moraju ispuniti obavezu prema sebi i svojoj djeci, u smislu očuvanja svih svojih kulturoloških i identitetskih vrijednosti.

“Čuvajte svoji djecu, da ih ne izgubite. Organizirajte se kroz BKZ i očuvajte identitet Vaš i vaših porodica. Očuvajte svoj jezik, jer je on jedna od temeljnih odrednica identiteta.” – zaključio je dr. Muratović.

Direktor Izdavačke kuće El-Kelimeh promovirao je najznačajnije projekte ove kuće, kazavši da je za period od 18 godina izdato preko 300 naslova, što je zaista veliki bum za Sandžak, i time učestvovali u procesu kulturnog i duhovnog viđenja i uzdizanja Bošnjaka.

Nurović je kazao da je najbolji način za očuvanje svog jezika iščitavanje literature na svom jeziku, te pozvao sve prisutne da na štandu El-Kelimeha pribave nova izdanja za svoju biblioteku.

Svim prisutnim, podijeljen je Nacionalni kalendar Bošnjaka za 2015. godinu.

Nakon tribine, prisutne je izvođenjem nekoliko kasida, počastio Hamza Škrijelj iz Novog Pazara.

SANA

TRIBINA BKZ1TRIBINA BKZTRIBINA BKZ 5TRIBINA BKZ 4TRIBINA BKZ 3TRIBINA BKZ 2