Promovirana BKZ u Njemačkoj – Bošnjačka revolucija u dijaspori


U gradu Hamburgu, na sjeveru Njemačke, 13.03.2015. godine u Sali Phonix, upriličena je promotivna skupština Bošnjačke kulturne zajednice u Njemačkoj, u okviru koje je održana i promocija Enciklopedije sandžačkobošnjačke književnosti.bkz hanover4

Skup je otpočeo kulturno-umjetničkim programom u izvedbi hora Preporod iz Ilijaša. Potom je moderator Muhamed Mahmutović otvorio oficijelni dio manifestacije, gdje su se obratili Suljo Džanković – predsjednik BKZ u Njemačkoj, Malik Nurović – direktor Izdavačke kuće El-Kelimeh i prof. Dr. Admir Muratović – predsjednik BKZ-a.

Skupu su prisustvovali brojni gosti, među kojima Šefadil Ličina – predsjednik SABA-e, Salahuin Fetić – direktor Media centra, te brojni predstavnici.

Džanković je kazao riječi dobrodošlice svim prisutnim gostima, posebno učesnicima u programu sa strane, te govorio o ciljevima organiziranja BKZ-a na prostoru Njemačke.

„BKZ je naša domovina u tuđini“ – kazao je Džanković.

Direktor Nurović je predstavio El-Kelimeh kroz kratak osamnaestogodišnji historijat, zaključno govoreći o Enciklopediji sandžačkobošnjačke književnosti kao jednom od najvećih djela koje je El-Kelimeh uradila i djelu neprocjenjive vrijednosti.

Potom je predsjednik BKZ-a dr. Admir Muratović govorio, na početku prenijevši selame od predsjednika SBK dr. Mustafe Cerića, muftije sandžačkog Muamer-ef. Zukorlića koji ovog vikenda borave u zijaret Bošnjacima Luksemburga i Švicarske, kazavši da se u subotu u dijaspori održava četiri veoma značajna skupa, što govori o svojevrsnoj revoluciji koja se dešava u Bošnjaka u dijaspori.

Dr. Muratović je govorio da Bošnjaci imaju obavezu prema državi Njemačkoj, jer je ona jedna od država koja je u teškim trenutcima po Bošnjake, prihvatila veliki broj emigranata i dala im mogućnost da budu ravnopravni građani ove zemlje. Ali isto tako Bošnjaci od države Njemačke očekuju da pokaže spremnost da ih u svoj sistem prihvati sa sve njihovim kulturološko-vjerskim vrijednostima, kazao je Muratović i dodao, da ako jedna Bošnjakinja u Švedskoj može biti kandidatkinja za Premijera, zašto u Njemačkoj nebi mogla imati šansu u društvenom životu.

Nakon oficijelnog dijela, nastavljeno je druženje uz kulturno-umjetnički program spomenutog hora, folklornog društva, te izvođače kasida Eldina Husenbegovića i Hamzu Škrijelja.

BKZ u Hamburugu je ovogodišnji sponzor Nacionalnog kaneldara Bošnjaka, koji je na ovoj večeri podijeljen Bošnjacima.

SANA

bkz hanover2bkz hanover1bkz hanover 3bkz hanover