Kur’anskom večeri u Kaselu završena manifestacija Dani Sandžaka

kasel1 (3)

Manifestacija „Dani Sandžaka“ koju je organizirala Bošnjačka kulturna zajednica, a koja je trajala puna četiri dana, završena je jučer u Kaselu, gdje je upriličeno Večer Kur’ana, ilahija i vazu-n-nasihata.

Manifestacija je upriličena u prelijepoj turskoj džamiji u ovom gradu, a organizator svečanosti bio je bošnjački džemat „Aladža“ iz Kasela.

Odlomke iz Kur’ana časnog te prigodne ilahije i kaside izveli su hfz. Fuad Seferagić, imami turske džamije u kojoj je upriličena manifestacija, hfz. Umit Kafiz i Semih Ekrime, imam džemata „Aladža“ mr. Amir Mehdić.

O Kur’anu i vrijednostima učenja Kur’ana govorio je dr. Safvet Halilović. On je kazao da nije moguće niti kazati niti ispisati sve njegove vrijednosti, jer je to nepresušni izvor iz kojeg se vjernici napajaju više od hiljadu i četiri stotine godina.

Muftija sandžački Muamer-ef. Zukorlić, obratio se u drugom dijelu programa, nakon jacije namaza. On je govorio o važnosti čovjekove uloge na zemlji koju mu je Allah dž.š. dao, te kur’anskim imperativima kojim ga je zadužio.

Muftija je kazao da Bošnjaci Sandžaka, na ovaj način, učenjem Kur’ana, obilježavaju važan dan – Dan Sandžaka.

„Ovo je četvrti dan obilježavanja Dana Sandžaka. Sandžak, to parče zemlje, tamo u srcu Balkana, što ga trvi sve i svašta, i svakojeka čizma, što izgubi sve što se moglo izgubiti, ali sačuva, sandžačkoga čovjeka, dušu i svijest o dinu i vatanu. Sačuva radost pokornosti Stvoritelju, ponos i svijest o svojoj kulturi, identitetu i svojoj vjeri.“ – kazao je Muftija i čestitao svim Bošnjacima Dan Sandžaka.

Predstavnik džemata „Aladža“ Ahmed Ahmatović je kazao da je radostan što Bošnjaci u dijaspori imaju svijest o Sandžaku, nisu zaboravili važne historijske datume za nas Bošnjake, te što se na ovakav način, prigodnim vjerskim programom sjećaju takvih datuma.

SANA

kasel1 (2)

kasel1 (4)

kasel1 (1)