Treći dan manifestacije Dani Sandžaka održan u Frankfurtu

promocija 3 dan dan sandzaka.jpg1

Nakon dva skupa u Novom Pazaru, promocijom Enciklopedije sandžačko-bošnjačke književnosti, u Frankfurtu je, 21. 11. 2014. godine, u hotelu „Sej Sandžak“ upriličen treći dan manifestacije „Dani Sandžaka“ koju u povodu 20. novembra organizira Bošnjačka kulturna zajednica.

Na promociji su govorili: muftija Muamer-ef. Zukorlić, autor dr. Jahja Fehratović i izdavač Malik-ef. Nurović. U ime domaćina skup je poselamio Ferhan Sejdović, a promocijom je moderirao Salahudin Fetić.

Efendija Nurović, inačer direktor Izdavačke kuće „El-Kelimeh“ govorio je ovom ali i drugim važnim i kapitalnim djelima ove izdavačke ustanove Mešihata, te podvukao značaj obrazovanja i knjige sa stajališta islama i Kur’ana.

„Iako se bavimo pretežno izdavanjem vjerske literature, ovakvim projektima, kao što se Enciklopedija sandžačko-bošnjačke književnosti izlazimo i širimo polje našeg djelovanja.“ – kazao je Nurović.

Autor Enciklopedije dr. Fehratović je predstavio sadržaj prvog i drugog toma, ističući da je to samo početak posla u koji se trebaju uključiti i ostali poznavaoci ove tematike. On je govorio o brojnim i značajnim osmanskim piscima, koji svoje korijene vuku sa Sandžaka, kao i Alhamijado književnosti ispisane na Bosanskom jeziku i arebici.

„Ova enciklopedija je nastala kao projekat vraćanja onoga što nismo imali ranije snage da objedinimo, i da kao narod pokažemo svijetu ono što imamo od našeg kulturnog blaga.“ – kazao je Fehratović.

Na posljetku, muftija Zukorlić je govorio o emanetu hilafeta na Zemlji kojeg je Uzvišeni Allah dao čovjeku, i prvo čemu je podučio čovjeka jesu imena stvari, što govori u prilog važnosti poznavanja jezika i leksikografije.

Muftija je govorio i o brojnim stradanjima Bošnjaka u historiji, koja su bila uzrokom da su Bošnjaci stagnirali u svakom pogledu, pa i znanstvenom, te da je naša obaveza sada da svu našu pogubljenu kulturno-historijsku vrijednost vratimo u knjige, udžbenike i enciklopedije.

Na kraju, Muftija je kazao da je Enciklopedija historijski iskorak, te preporučio svim Bošnjacima da u  svojim bibliotekama kao obavezno nacionalno štivo uvrste i ovu Enciklopediju sandžačko-bošnjačke književnosti.

„Koliko god je teško vi važno da se biološki sačuvamo, toliko je teško da naše pravo vratimo i u knjigama. I zato sam večeras ovdje. Jer se radi o historijskom djelu i iskoraku za nas Bošnjake na Balkanu. I naša strategija narednih godina mora biti to – da popišemo ono naše divno blago koje je presočeno proteklih stotinu godina.“ – kazao je Muftija.

Četvrti dan Manifestacije održat će se sutra, 22.11.2014. godine u Kaselu, gdje će se uz bogat kulturno-vjerski program obratiti muftija Muamer-ef. Zukorlić.

SANA

promocija 3 dan dan sandzaka.jpg6

promocija 3 dan dan sandzaka.jpg7

promocija 3 dan dan sandzaka.jpg2