U Novom Pazaru promovirana knjiga Bajra Perve „Riječ po riječ“

„Sve što je zapisano desilo se, ono što nije kao da se nije ni desilo“

DSC_1237

U organizaciji Bošnjačke kulturne zajednice i Internacionlanog univerziteta u Novom Pazaru, 18.06.2014. godine u Kulturnom centru IUNP, promovirana je knjiga novinara i publiciste Bajra Perve „ Riječ po riječ“,. U knjizi su objedinjeni intervjui i razgovori autora i na taj način sačuvani od zaborava.

Promoteri na promociji bili su dr. Šefket Krcić, a o autoru svom druženju sa njim i samoj knjizi govorio je i predsjednik Mešihata, glavni muftija dr. Mevlud ef. Dudić, prof. Aldin Rastić, medijator promocije upoznao je prisutne sa bogatom biogrfijom gospodina Bajra Perve.

Glavni muftija Mevlud ef. Dudić istakao je svoje zadovoljstvo i sreću što je knjiga Bajra Perve, kroz ovu promociju našla put do Novopazaraca. Takođe je dodao da djelo tjera na razgovor i potiče ljude na međusobni dijalog:

„Mi smo ovdje da bi se čula riječ autora i promotera. Nezamislivo je da čitate bilo koji tekst islamske tematike a da ne naiđete na tekst Bajra Perve. On je najzaslužniji za dobru promociju i pozitivnu sliku o Islamskoj zajednici, tekstovima  koje piše u listu Preporod. Novopazarska publika je na moju veliku radost počela da prepoznaje dobru knjigu  i u njoj se probudio osjećaj za pisanu riječ“ – rekao je predsjednik Mešihata.

On je dodao da su izdavanjem ove knjige intervjui ovjekovječeni. I uputio poziv autoru da je u Novi Pazar i Sandžak uvijek  rado dobrodošao.

Dr. Šefket Krcić je rekao da tekstovi obiluju činjenicama, a sama knjiga predstavlja poslasticu. O autoru je rekao da je pun iskustva, a čitatelje upoznaje sa ljudima i kulturama koje do tada nisu poznavali. Knjiga je sačinjena od više dijelova gdje govori o duhovnosti, obrazovanju, ispitivanju medija i javnosti, kultura, emigraciji i mnoge druge, gdje je na svaku temu imao sagovornika.

„Riječ po riječ je knjiga više od razgovora. To je posebna epopeja za naš duhovni život. Ono što karaketriše Bajra Pervu je to što intervjue koje je objavio nije radio samo  sa ljudima koji su na funkcijama već je razgovarao sa običnim svijetom“ – zaključio je dr. Šefket Krcić uspoređujući na kraju svog izlaganja novinara Bajra Pervu sa stvaraocem Elvijom Čelebijom.

Deviza autora je kako kaže da je svaki čovjek posebna priča, svaki ima šta reći i nosi neku svoju priču i istinu. Tu su intervjui i priče između ostalog   o Hadžinici Saji, nani Fati Orlović,  dr. Smaju Serhatliću, mladoj spisateljici iz Novog Pazara Džemili Dudić.

„Knjiga predstavlja realan život koji živimo. Ne možemo svi biti profesori, direktori, predsjednici Mešihata, lekari, novinari, ali smo svi ljudi. Ikao takvi svi smo različiti i zanimljivi. Svi smo priča za sebe“ – rekao je autor Bajro Perva.

On je poručio prisutnima da trebaju razgovarati i voditi dijaloge, dosta je monologa, i što više se družiti sa knjigama.

Promocija je održana u organizaciji Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru i Bošnjačke kulturne zajednice.

DSC_1217 DSC_1218 DSC_1224 DSC_1237 DSC_1242 DSC_1244 DSC_1254

Izvor: Glas islama